Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mamy, ktoré dávajú svoje deti skoro spať, sú vraj šťastnejšie: Ako ste na tom vy?
Zdielať na

Mamy, ktoré dávajú svoje deti skoro spať, sú vraj šťastnejšie: Ako ste na tom vy?

Zdroj: Profimedia

Kedy chodia vaše ratolesti večer spať? Zaháňate ich do postieľok hneď po skončení Večerníčka? Robíte dobre, odborníci vysvetlili, prečo.

Podľa vedcov je to totiž záruka šťastnejšej rodiny a pokojnejších, vyrovnanejších a spokojnejších rodičov. Neveríte? Čítajte!

Koľko hodín spánku potrebuje dieťa pre zdravý vývoj? Je to veľmi individuálne, spánkový rytmus má každé nastavený inak. Uvádza sa, že dvojročné by malo v noci spať 11 hodín, trojročné potom 10, čo potom platí pre celý predškolský vek. Školák na prvom stupni základnej školy potrebuje osem až deväť hodín.

Aký ste rodičia? Benevolentní, alebo striktne dodržiavate čas a bez kompromisov vyhlasuje večierku v stanovenú dobu, nehľadiac na všemožné prosby a prosíkanie detí?

Profimedia

​Aj rodičia majú právo odpočívať

Všetci vieme, že malé deti potrebujú dostatok času na nočný odpočinok. Nový výskum, ktorý minulý mesiac zverejnila organizácia Australian Conference Sleep downunder, priniesol zistenie, že deti by mali chodiť spať pred pol deviatou večer. Prečo?

Tento čas je kľúčom k spokojnej a dobre fungujúcej rodine. Ak sú totiž ratolesti zvyknuté líhať si skôr, majú rodičia večer logicky viac času zamerať sa na seba, tráviť spolu čas ako pár, rozprávať sa, plánovať rodinný život, ale tiež dohnať resty a nevyhnutné povinnosti, vrátane potrebných domácich prác.

Trpíte teda menej stresom z nedostatku času a výčitkami kvôli nesplneným úlohám, na ktoré vám jednoducho nezostáva priestor ani energia. Navyše, aj rodičia si potrebujú oddýchnuť, dosýta sa vyspať a nabrať novú energiu na ďalšie hektické dni.

Instagram/mumma.dempsey

​Spiace dieťa, šťastná matka!

Aj keď to znie ako samozrejmosť, rodičia by si mali uvedomiť, že pre ich potomkov je skutočne dôležité, aby mali zabezpečený dostatok spánku. Aktuálna austrálska štúdia sledovala takmer štyri tisíc austrálskych detí v prvých deviatich rokoch ich života.

"Výsledky nám jednoznačne ukázali, že matky, ktorých deti chodia spať skôr ako o pol deviatej večer, sú psychicky odolnejšie, emočne vyrovnanejšie, ich duševné zdravie je po všetkých stránkach lepšie ako tých, ktorých ratolesti zaspávajú neskôr. A to bez ohľadu na to, či sa deti budia ráno príliš skoro alebo vydržia spať dlhšie," hovorí Dr. Jon Quach z výskumného ústavu Univerzity v Melbourne.

Jeho slová potvrdzuje aj Conner Herman, americký konzultant pre spánok batoliat: "Každodenný rodinný život je väčšinou hektický a veľmi intenzívny, rodičia sú svojim deťom stále k dispozícii a plnia ich potreby a priania. Neskorý večer a noc by ale mali patriť len im samotným. Aby sa mohli na chvíľu uvoľniť, sústrediť sa sami na seba, čítať si alebo sa proste len pozrieť na film v televízii. Jednoducho vypnúť."

Profimedia

Choďte si ľahnúť včas!

Herman ďalej poznamenáva, že ak deti zaspávajú neskoro, ich rodičia potom tiež líhajú do postele oveľa neskôr, nie je výnimkou, že hlboko po polnoci. A to neprospieva ich zdraviu. Aj oni potrebujú dostatok spánku a intenzívny nočný odpočinok. A v prípade, že si ho doprajú až v neskorých nočných hodinách, ochudobňujú sa o najkvalitnejšiu a najhlbšiu fázu spánku, ktorá nám pomáha spracovávať zážitky a skúsenosti, tiež ale výrazne obnovuje rovnováhu organizmu.

Kvalitný spánok totiž ničím nedoženiete, a ak sa vám ho dlhodobo nedostáva, koledujete si o fyzické aj psychické ťažkosti. Navyše, ste potom cez deň natoľko unavení, že sa len ťažko môžete naplno venovať čomukoľvek - či už svojmu zamestnaniu alebo spoločným aktivitám a koníčkom s deťmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie