Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Opakujte im TIETO povzbudivé slová: 5 fráz, ktoré zvýšia sebavedomie vašich detí
Zdielať na

Opakujte im TIETO povzbudivé slová: 5 fráz, ktoré zvýšia sebavedomie vašich detí

Zdroj: unsplash.com/quokkabottles

Deti sú nesmierne vnímavé a citlivé bytosti, preto by ste mali zvažovať slová, ktoré používate v komunikácii s nimi. Môžu ich ovplyvniť viac, ako si myslíte.

Tieto jednoduché frázy sú pre vývoj vašich detí nesmierne dôležité. Podporia ich sebavedomie, budú stále úspešnejšie pri všetkom, do čoho sa pustia, a najmä, vďaka nim sa z nich postupne stanú šťastní a spokojní ľudia.

Plánuje už rodinku aj tento zamilovaný pár?

Toto deťom opakujte pravidelne!​

1. Ty to dokážeš!

Keď to dieťa počuje z vašich úst, vie, že mu maximálne dôverujete a veríte, že to, o čo sa práve snaží, aj dokáže. Je dôležité ho uistiť aj v tom, že sa to nemusí podariť hneď. Zabránite tak pocitom sklamania.

2. Čo si o tom myslíš?

Touto vetou dáte dieťaťu najavo, že vám záleží na jeho názore. Zapájajte deti do rozhodnutí, či už ide o výber večere, cieľ prechádzky alebo o to, ktorý účes sa vám hodí viac. Okrem toho, že to pomôže dieťaťu rozvíjať sa, bude cítiť, že má vo vašom živote najdôležitejšie miesto. 

unsplash.com/helena-lopes

​3. Toto sa ti naozaj podarilo!

S chválou to netreba preháňať, skôr je dôležité, aby deti vedeli, že si všímate ich snaženie. Okomentujte ich  výtvory či malý športový úspech a povzbuďte ich, aby pokračovali v tom, čo ich baví a teší. 

4. ​Porozprávaj mi o tom.

Keď vidíte, že sa dieťa vrátilo zo školy či škôlky smutné a malo zlý deň, nájdite si chvíľku na to, aby ste ich vypočuli. Dajte im vedieť, že ste tu pre ne a povzbuďte ich, aby vám povedali, čo ich trápi. Je dôležité, aby vedeli, že sa vám môžu so všetkým bez obáv zdôveriť. 

5. ​Ty rozhodni!

Všetky deti potrebujú vedieť a skúsiť, aké je to urobiť rozhodnutie. Nechajte ich aspoň občas posúdiť situáciu a nechajte konečné rozhodnutie na nich. Možno nebude správne, ale deti tak zistia, že je potrebné vždy zvážiť aj následky. Ak dovolíte svojim deťom, aby sa rozhodovali častejšie samé, budú stále viac zodpovednejší, samostatnejší a zlepší sa aj vzťah medzi vami.

unsplash.com/douglas-lopez

Súvisiace články

Najčítanejšie