Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Takto to dáte! 5 krokov k tomu, aby ste novoročné predsavzatie schudnúť konečne dodržali
Zdielať na

Takto to dáte! 5 krokov k tomu, aby ste novoročné predsavzatie schudnúť konečne dodržali

Zdroj: Profimedia

Má novoročné predsavzatie schudnúť vôbec zmysel? Možno si túto otázku kladiete každý rok, pretože ste v dodržaní nikdy neuspeli. Skúste to teraz uchopiť za ten správny koniec a vyvarovať sa chýb, kvôli ktorým ste vytúženej postavy ešte nedosiahli.

Prelom roka je pre nový štart ideálnym obdobím. Máte jedinečnú šancu zmeniť svoju rutinu a začať s čistým štítom. Ako na to, aby ste novoročné predsavzatie tentoraz dodržali?

1. Stanovte si cieľový dátum a dodržte ho! 

Neustále odkladanie je jedným z dôvodov, prečo ste neschudli v predchádzajúcich rokoch. Máte neustále pocit, že máte dostatok času, a potom sa prebudíte na konci roka a ručička ukazuje stále rovnaké číslo, ak nie vyššie. Naplánovanie konkrétneho dátumu, kedy zavŕšite svoju premenu, je tak rovnako podstatné ako dodržiavanie samotnej diéty.   

Koľko času ale potrebujete? Ak sa chystáte schudnúť o päť kíl, svoj cieľ by ste mohli dosiahnuť približne za dva mesiace. Je to dostatok času na to, aby vás neopustila motivácia, redukcia bola zdravá a zároveň aby ste mali priestor aj na nejaké tie prešľapy. Pretože aj s tými treba počítať. 

2. Ujasnite si ciele a priority 

Čaká vás zhadzovanie až niekoľkých desiatok kilogramov? Potom si budete musieť chudnutie rozfázovať a stanoviť si aj menšie ciele, ktoré udržia vašu motiváciu a odhodlanie až do konca. S tým súvisí aj objasnenie si priorít. Do akej miery ste ochotní sa svojmu chudnutiu prispôsobiť? 

Matka od rodiny s náročnou prácou si nemôže dovoliť chodiť šesťkrát týždenne do posilňovne, a tak je zbytočné, aby si tak nereálne predsavzatie vôbec dávala. Ako ona, tak aj vy by ste sa mali zamyslieť nad tým, čo je vo vašich silách. Pokiaľ je to iba jedno cvičenie týždenne, potom buďte vďační aspoň zaň a premyslite ďalšie spôsoby, ako si počas dňa zvýšiť výdaj.  

Profimedia

3. Zaveďte si novú rutinu 

Kľúčom k úspechu v chudnutí nie je nič iné ako trpezlivosť, vytrvalosť a opakovanie nových návykov. Ranná rozcvička by sa pre vás po čase mala stať rovnako automatická ako čistenie zubov. Nesmiete však nad danými úkonmi príliš premýšľať.   

Chcete chodiť každé pondelkové ráno behať? Nevyhovárajte sa na únavu ani počasie. Jednoducho sa oblečte a bežte. Možno to nebude zakaždým ten najlepší beh v roku, ale pocit, že ste prekonali sami seba, bude na nezaplatenie.   

Zároveň ale na seba nebuďte príliš prísni a naučte sa sami sebe odpúšťať. Počas nového roka vás stretne množstvo situácií, ktoré vám vaše plány prekazia.   

4. Musíte vedieť, prečo chudnete 

Tou pravou motiváciou v chudnutí by vždy malo byť zdravie. Poznáte to už v prvých dňoch, keď sa začnete cítiť oveľa lepšie. Zlepší sa vám trávenie, kvalita pleti a budete mať energiu na rozdávanie. Úbytok na váhe by mal byť iba pridanou hodnotou.   

Menšia konfekčná veľkosť oblečenia je však veľkým motivačným nástrojom, ktorý môžete využiť aj na odmeny. Ku každému čiastkovému cieľu si pripíšte, čo nové by ste si radi zaobstarali do šatníka. Rovnako motivujúca môže byť aj rozrastajúca sa zbierka športového vybavenia.   

Neodmieňajte sa však jedlom! Dodržiavanie diéty by pre vás nemalo byť zväzujúce. Radšej si tzv. „cheat meals“ šetrite pre výnimočné príležitosti, ako sú oslavy a iné spoločenské udalosti. 

Profimedia

5. Pripravte sa na prekážky a pády 

Väčšina vzdá svoje novoročné predsavzatie schudnúť už pri prvom zlyhaní. Musíte sa ale pripraviť, že cesta k chudnutiu nebude priama cesta k cieľu. Môže vás skoliť choroba, čo vám na niekoľko dní naruší cvičebnú rutinu, alebo odídete na dovolenku či služobnú cestu, kde stravovacie podmienky nebudú ideálne.   

Aj preto by ste mali mať na dosiahnutie svojho cieľa naozaj dostatok času. Chudnutie by pre vás nemalo predstavovať stres. Redukujte váhu pomaly, ale zato so zaručeným úspechom, či už to bude jeden kilogram za týždeň alebo za mesiac. Dôležité je posúvať sa smerom dopredu a na konci roka si uvedomíte, že tentoraz ste si svoje predsavzatie naozaj splnili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie