Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zubár prezradil 3 veci, ktoré nám ničia zuby: Ak túžite po zdravom chrupe, nerobte TO
Zdielať na

Zubár prezradil 3 veci, ktoré nám ničia zuby: Ak túžite po zdravom chrupe, nerobte TO

Zdroj: Profimedia

Okrem nesprávnej techniky umývania, zlého výberu zubnej kefky či zanedbanej prehliadky u zubára, nám môžu poškodiť zuby a ďasná aj niektoré zvyky. Odborník vysvetlil, čo by sme rozhodne nemali robiť, ak chceme mať krásny a zdravý chrup.

Video doktora Wei Jiana z Kuala Lumpur v Malajzii sa stalo veľmi rýchlo virálne. Odhalil v ňom totiž tri prekvapivé chyby, ktoré robí mnoho ľudí a nechtiac si tak poškodzuje zuby a ďasná, informuje Daily Mail.

Tento zubár je na sociálnych sieťach veľmi populárny a ľudia oceňujú jeho rady týkajúce sa starostlivosti o chrup. V najnovšom videu sa zameral na časté chyby, ktoré robíme a možno nám ani len nenapadlo, že si tak poškodzujeme zuby.

Aj takto si ničíme zuby!

  1. Škrípanie zubov - môže spôsobiť ich opotrebovanie, precitlivenosť a trvalé poškodenie.
  2. Používanie špáradiel - môže viesť k poraneniu a ustupovaniu ďasien, ako aj k citlivým zubom a v najhoršom prípade k zápalom.
  3. Obhrýzanie nechtov – môže zapríčiniť prasknutie či zlomenie zuba a tiež precitlivenosť.
@drweijian 3 habits that are ruining your teeth ?? #tiktokguru #learnontiktok #dentist #fyp ♬ if u use this sound ur automatically hot - ?

Zubná lekárka Krystyna Wilczynski zase radí znížiť spotrebu bublinkových a kofeínových nápojov a do jedálnička pridať viac brokolice, ktorá obsahuje vysoké množstvo železa, ktoré znižuje eróziu kyseliny vedúcu k zafarbeniu zubov.

Top potraviny pre zdravé zuby

Syr

Štúdie ukazujú, že konzumácia syra zvyšuje hladinu pH v ústach a znižuje tvorbu zubného kazu. Obsahuje tiež vápnik a bielkoviny, ktoré sú fantastické pre pevnosť skloviny. 

Tekvicové semiačka  

Sú plné živín a vitamínov, ktoré sú skvelé pre zdravie zubov a ďasien. Obsahujú zinok, železo a horčík, ktoré posilňujú zubnú sklovinu a zabraňujú vzniku kazu. 

Mandle

Sú dobrým zdrojom vápnika a bielkovín a zároveň majú nízky obsah cukru. Skvelé na maškrtenie a zdravé pre zuby.

Probiotiká

Tieto živé baktérie sa nachádzajú v niektorých jogurtoch, sójovom mlieku a tmavej čokoláde a pomáhajú chrániť pred zápalom ďasien a tvorbou zubného povlaku.

Zelený čaj

Je známe, že pitie zeleného čaju znižuje baktérie a toxické látky, ktoré vznikajú v ústach. Čaj je tiež bohatý na fluorid - najznámejší posilňovač zubov.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie