Vyskúšajte veľkonočnú klasiku inak: Prekvapí vás, ako výborne chutí aj bez mäsa
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Veľkonočná plnka sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Vyskúšajte tieto sviatky niečo nové a pripravte si bezmäsitú verziu so špenátom, je to veľká dobrota!
Obľúbený veľkonočný pokrm môžete konzumovať teplý ale pokojne aj na studeno napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom. Možno si tradičnú plnku neviete predstaviť inak, ako s kúskami údeného mäsa, no tento recept vás presvedčí, že bez neho môže byť toto jedlo rovnako chutné.
Nenechajte si ujsť obľúbenú kulinársku reláciu Bez servítky od pondelka do piatka o 17:50 na JOJke!
Pokiaľ nechcete, aby bola plnka po upečení tvrdá a ťažká, namiesto celých vajíčok pridajte len žĺtky a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Ten do plnky opatrne vmiešajte až nakoniec.
Ak sneh pripravujete v robote, začnite bielky šľahať na najnižší stupeň a až približne po troch minútach pomaly pridávajte rýchlosť. Dobré je tiež pridať k nim pri šľahaní pár kvapiek citrónu alebo štipku soli. Sneh potom bude o trochu pevnejší. Myslite tiež na to, aby pečivo, ktoré na plnku použijete, nebolo príliš čerstvé. Rýchlo by nasiaklo mlieko a bola by z neho vo výsledku rozmočená kaša. Nebojte sa namiesto špenátu vyskúšať aj listy mladej žihľavy, výsledok bude rovnako chutný!
Veľkonočná plnka so špenátom
Ingrediencie:
- 4 staršie rožky
- 500 g listového špenátu
- 1 cibuľa
- 3 vajcia
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2–3 polievkové lyžice masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 150 g strúhaného tvrdého syra
- strúhanka
- soľ, mleté čierne korenie
Profimedia
Postup:
- Na troche oleja speňte najemno nasekanú cibuľu, pridajte umytý a odkvapkaný listový špenát a poduste ho.
- Medzitým si rozohrejte maslo, rožky nakrájajte na menšie kocky, dajte do misy a rozpusteným maslom ich zalejte. Pridajte smotanu na šľahanie, žĺtky, rozotrený cesnak a nakoniec do zmesi vmiešajte podusený špenát a nastrúhaný syr. Dochuťte soľou a korením.
- Z bielkov ušľahajte pevný sneh a opatrne ho zľahka vmiešajte do plnky.
- Zmes rozložte do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pri 180 ° C pečte dozlatista asi 20 - 25 minút.