Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyskúšajte veľkonočnú klasiku inak: Prekvapí vás, ako výborne chutí aj bez mäsa
Zdielať na

Vyskúšajte veľkonočnú klasiku inak: Prekvapí vás, ako výborne chutí aj bez mäsa

Zdroj: Profimedia

Veľkonočná plnka sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Vyskúšajte tieto sviatky niečo nové a pripravte si bezmäsitú verziu so špenátom, je to veľká dobrota!

Obľúbený veľkonočný pokrm môžete konzumovať teplý ale pokojne aj na studeno napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom. Možno si tradičnú plnku neviete predstaviť inak, ako s kúskami údeného mäsa, no tento recept vás presvedčí, že bez neho môže byť toto jedlo rovnako chutné.

Nenechajte si ujsť obľúbenú kulinársku reláciu Bez servítky od pondelka do piatka o 17:50 na JOJke!

Pokiaľ nechcete, aby bola plnka po upečení tvrdá a ťažká, namiesto celých vajíčok pridajte len žĺtky a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Ten do plnky opatrne vmiešajte až nakoniec. 

Ak sneh pripravujete v robote, začnite bielky šľahať na najnižší stupeň a až približne po troch minútach pomaly pridávajte rýchlosť. Dobré je tiež pridať k nim pri šľahaní pár kvapiek citrónu alebo štipku soli. Sneh potom bude o trochu pevnejší. Myslite tiež na to, aby pečivo, ktoré na plnku použijete, nebolo príliš čerstvé. Rýchlo by nasiaklo mlieko a bola by z neho vo výsledku rozmočená kaša. Nebojte sa namiesto špenátu vyskúšať aj listy mladej žihľavy, výsledok bude rovnako chutný!

Veľkonočná plnka so špenátom 

Ingrediencie:

  • 4 staršie rožky
  • 500 g listového špenátu
  • 1 cibuľa
  • 3 vajcia
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2–3 polievkové lyžice masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • strúhanka
  • soľ, mleté čierne korenie

Profimedia

Postup:

  1. Na troche oleja speňte najemno nasekanú cibuľu, pridajte umytý a odkvapkaný listový špenát a poduste ho.
  2. Medzitým si rozohrejte maslo, rožky nakrájajte na menšie kocky, dajte do misy a rozpusteným maslom ich zalejte. Pridajte smotanu na šľahanie, žĺtky, rozotrený cesnak a nakoniec do zmesi vmiešajte podusený špenát a nastrúhaný syr. Dochuťte soľou a korením.
  3. Z bielkov ušľahajte pevný sneh a opatrne ho zľahka vmiešajte do plnky.
  4. Zmes rozložte do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pri 180 ° C pečte dozlatista asi 20 - 25 minút.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie