Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
5 tipov ako si vytvoriť zdravý domov: Takto vám bývanie nebude škodiť
Zdielať na

5 tipov ako si vytvoriť zdravý domov: Takto vám bývanie nebude škodiť

Zdroj: unsplash.com/Howard Bouchevereau

Populárna expertka na harmonické bývane Eva Krčmáriková nám prezradila pár jednoduchých zásad, ktoré stačia na to, aby ste si aj z vášho domova vytvoriť super útulné a hlavné zdravé miesto pre život.

Každý človek by chcel byť zdravý, najmä v tejto pohnutej dobre. Niektorí robia všetko preto, aby sa im choroba vyhýbala. Zdravo sa stravujú, pravidelne športujú, no zabúdajú, že dôležité je aj naše bývanie, ktoré môže človeku pomáhať alebo škodiť. Ako na to?

Zaujímavé byty uvidíte aj v relácii Nové bývanie na JOJ-ke!

​ "K zdravému bývaniu patria zdravé materiály, zdravý vzduch, bezpečie a harmónia v prostredí. Dnes sa syntetickým materiálom úplne vyhnúť nedá, preto aspoň pri zariaďovaní interiéru použite prírodné materiály, ako je drevo vo všetkých podobách, bavlna, vlna, ľan, aj sklo a kameň, menej kov. Vyhnite sa produktom obsahujúcim formaldehyd, fenoly a umelé farbivá.  Ak ste kúpili byt s „plávajúcou“ podlahou, a neviete, z čoho je budova postavená, potom pomôže len vetrať, vetrať a znova vetrať. Buďte opatrní pri výbere farieb na steny a náterov na drevo. Prečítajte si zloženie a kupujte len ekologicky šetrné výrobky. A z prechádzky v lese si prineste domov to, čo vás zaujme. Z konára vytvorte dekoráciu do detskej izby alebo obývačky. Zaujímavý kameň položte na parapet alebo rovno do kvetináča," radí Eva Krčmáriková. 

unsplash.com/ Claire Rendall

Slnko dezinfikuje, prináša dobrú náladu a chuť žiť

Dostatok prirodzeného svetla v interiéri je základom zdravého bývania. "Pozvite slnko dovnútra tak, že vytiahnete rolety úplne nahor. Lamely v stabilnej polohe nielen „režú“ prichádzajúcu energiu  a stimulujú podvedomý nepokoj, ale nepustia dovnútra dostatok slnka. Okná zatemnite len v horúcom lete a na určitý čas! Pamätajte, kde nechodí slnko, chodí lekár. Pri dlhodobom pobyte v miestnosti s nedostatkom svetla, slabne človeku zrak. Pozorne vyberajte aj svietidlá a zvoľte žiarovky, ktorých svetlo sa blíži prirodzenému. Studené svetlo používajte len na osvetlenie pracovnej plochy na nevyhnutný čas. Používajte rôzne typy osvetlenia, nielen stropné, ale aj stenové a stolové lampy. Náladové osvetlenie vytvorte sviečkami," vysvetľuje Eva.

Kvalita vzduchu je základ

Výmena vzduchu vetraním je základom pohody a zdravia ľudí v dome. "Vetrajte najmä kúpeľňu, pravidelne odsávajte vlhký vzduch po sprchovaní. Inak ho dokonalé zateplenie fasády nepustí von a začína sa tvoriť pleseň. Ak máte problémy tohto druhu, odtiahnite nábytok pár centimetrov od steny a nezakrývajte radiátor záclonami a závesmi. V takejto miestnosti nesušte bielizeň. Odvetranie potrebuje tiež kuchyňa, hlavne keď sa veľa varí. Naopak, ak je vzduch príliš suchý (obsahuje menej ako 30% vody), budú trpieť vaše sliznice a hlavne oči, čo môže spustiť zápalové procese a znížiť imunitu. Vetrajte a postavte do miestnosti nádobu s vodou. A nemusí to byť len funkčná, ale aj veľmi pekná dekorácia, keď to bude sklená misa a v nej farebné kamienky. Vetrajte viackrát denne (aj v zime 3-5 minút), aby sa neochladili steny, ale vymenil sa vzduch v miestnosti," radí odborníčka. Vedeli ste, že čerstvý vzduch obsahuje dostatočné množstvo mínusovo nabitých iónov? Aby ste ich mali v interiéri dostatok, pomôže svietnik z kamennej soli s čajovou sviečkou vo vnútri, prípadne ionizátor vzduchu. Výborným prirodzeným ionizátorom je oheň v krbe.

unsplash.com/Alistair MacRobert

​Pozor na elektrosmog

Našu náladu priamo ovplyvňuje farebné ladenie príbytku, ktoré priebežne meníme, podľa toho, ako vstrebávame životné skúsenosti. Ak zvolíme prírodné tóny, nič nepokazíme a nebudú nás ani iritovať. Najmä v stresovom období a keď sa cítime preťažení, uprednostníme jemné, svetlé pastelové farby. "Zdravý dom je aj bezpečný dom. A nemyslím tým zlodejov, ale ochranu pred neviditeľnými, ale cítiteľnými energiami. Takým je smog z elektrických prístrojov a sietí mobilných operátorov, pred ktorými sa už niet kam schovať. Jeho pôsobenie zmiernime tvarovými žiaričmi, môžeme použiť Teslovu platničku, alebo šungit.  Kompletným odtienením budov sa zaoberajú špecialisti na stavebnú biológiu. Predmety na ktorých povrchu vzniká elektrostatický náboj (zo syntetických materiálov), priťahujú nečistoty. Preto ich treba pravidelne utierať vlhkou utierkou, namočenou v roztoku vody a octu. Často vysávajte a podlahu umyte vodou s pridaním pár kvapiek esenciálneho oleja, napríklad levandule."

unsplash.com/Yehleen gaffney

Ako nám pomôžu izbové rastliny?

V interiéri s nami žijú "spolubývajúci" - zvieratá a rastliny. Zvieratá nám prejavia svoju prítulnosť priamo. Rastliny sú síce nepohyblivými, ale veľmi dôležitými priateľmi človeka, ktorí nás sprevádzajú životom. "Aj pestovanie rastlín nás mnohému naučí. Zvyčajne sadíme každú rastlinu do samostatného kvetináča. Skúsme to inak, potešia sa naše oči aj samotné rastliny. Do veľkej nádoby, alebo hrantíka môžeme zasadiť vyššiu dominantnú rastlinu a k nej podsadiť menšie. Môžeme si vytvoriť aj kompozíciu troch rastlín jemne rozdielneho vzrastu a kultivovať si takto svoj zmysel pre estetiku a rovnováhu. Dajte pozor, aby mali podobné nároky na vodu a pôdu. Rastliny nám pomáhajú čistiť vzduch, sú pre nás zdrojom kyslíka a pomáhajú zmierňovať vplyv elektrosmogu na biopole človeka," dodala na záver Eva Krčmáriková. 

archív E.K.

​Ing. Eva Krčmáriková sa od roku 2001 venuje holisticky utváranému priestoru, so zameraním na energie, ktoré ovplyvňujú cítenie a správanie  človeka. Vypracúva geomantické štúdie pre developerské projekty, harmonizuje problémové stavby. Je konzultantom pre firemnú kultúru a mentorom osobného rozvoja. V roku 2009 založila Akadémiu Archea, kde je lektorkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie