Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nevyhadzujte starší chlieb! TOP nápady, ako z neho vykúzliť chutné jedlo
Zdielať na

Nevyhadzujte starší chlieb! TOP nápady, ako z neho vykúzliť chutné jedlo

Zdroj: Profimedia

V každej domácnosti sa ročne nespotrebuje niekoľko kíl jedla a potravín, ktoré žiaľ, často končia v odpadkovom koši. Možno ste sa nad tým v posledných dňoch zamysleli aj vy...

Pravdepodobne sa aj vo vašej rodine často vyhadzuje najmä nespotrebovaný chlieb. Ak prinesiete z obchodu čerstvý, každý dá prednosť tomu a zbytok starého sa vyhodí, však? Vyskúšajte niektorý z našich tipov a uvidíte, že odteraz už nevyhodíte ani krajec!

Sledujte obľúbenú reláciu Moja mama varí lepšie ako tvoja každý pracovný deň o 17:55 na JOJke!

Super nápady ako využiť starší chlieb

Chlebík vo vajíčku

Túto dobrotu všetci dobre poznáme, vyskúšajte si pre zmenu k vajíčkam primiešať aj nastrúhaný tvrdý syr a chlebíky opečte do zlatista. S dressingom, kečupom a čerstvou zeleninou máte večeru ako lusk!

Hrianky

Skvelé sú na olivovom oleji i nasucho, len tak s cesnakom, či tatarákom alebo inou mäsovou zmesou. Môžete ich nakrájať aj na dlhšie pásy, opiecť a máčať do dipu či nátierky.

Pizza chleby

Krajce staršieho chleba natrite tenkou vrstvou masla, natrite trochu kečupu a chlebíky obložte podľa toho, čo máte v chladničke, napríklad šunka, saláma, kukurica, olivy a pod. Vrch posypte bohatou vrstvou nastrúhaného syra, pokvapkajte olivovým olejom a dajte zapiecť na cca 5-8 minút, kým sa syr nerozpustí a chlebík nebude chrumkavý.

Chlebové placky

Zvyšný starší chlieb nakrájajte na kocky, vložte do misy a navlhčite zvyškom vývaru. Pridajte vajíčko, prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú kápiu a nastrúhaný syr. Ochuťte soľou, korením, majoránkou a čerstvými bylinkami. Vytvarujte menšie placky a opečte ich na panvici do chrumkava. Zapíjajte napríklad kyslým mliekom.

Kocky či krajce chleba zamrazte

Čo sa nezje, zamrazte, aj keď je chlieb starší. Nakrájajte ho na krajce či kocky a v prípade potreby ich vyberte a využite napríklad na prípravu chrumkavých krutónov do polievky alebo na šalát.

Ďalšie tipy

  • Starší chlieb je výborný aj na zahusťovanie polievok, gulášov či omáčok
  • Môžete ho využiť na výrobu domácej strúhanky
  • Ak sa vám nič z vyššie uvedených tipov nehodilo, podarujte starší chlieb chovateľom domácich zvierat, prípadne ho nechajte divokým zvieratám na prechádzke v lese 

    Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie