Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Naozaj rýchlejšie schudnete, ak budete počítať kalórie, ktoré zjete? Expert na výživu povedal pravdu
Zdielať na

Naozaj rýchlejšie schudnete, ak budete počítať kalórie, ktoré zjete? Expert na výživu povedal pravdu

Zdroj: Profimedia.sk

Ak ste sa rozhodli schudnúť, bez cvičenia a zmeny stravy to asi nepôjde. A práve pri strave sa častokrát stáva, že si ľudia začnú až fanaticky počítať množstvo kalórií, ktoré jednotlivé jedlá a potraviny obsahujú. Oplatí sa vám to?

Možno ešte donedávna boli aj mnohí odborníci toho názoru, že chudnúť bez počítania kalórií, je veľmi ťažké, ba až nemožné.

Keď sa rozhodnete pre zostavenie jedálneho lístka výživovým poradcom, zrejme v ňom zohľadní predovšetkým príjem kalórií a pomer jednotlivých makroživín. Vašou úlohou potom bude poctivé dodržiavanie jedálneho lístka, ktoré sa spočiatku nezaobíde bez váženia potravín. Avšak neskôr sa vám veľkosť porcií „dostane do oka“ a váhu už potrebovať nebudete. Čo však v prípade, že sa rozhodnete zbaviť nadváhy vo vlastnej réžii?

Expert na výživu Michal Páleník vám povie svoj názor na počítanie kalórii pri chudnutí 

Má zmysel počítanie kalórií?

Odpoveď na túto otázku sa nehľadá ľahko, pretože jednotní nie sú ani odborníci. Azda najlepšie je aj v tomto prípade voliť zlatú strednú cestu. To znamená, že človek by mal približne vedieť potrebné množstvo kalórií, ktoré má počas dňa prijať, aby schudol, avšak určite nie je správne chorobné sledovanie každej prijatej kalórie. Dôvodov je viacero:

-chudnutie založené na striktnom počítaní kalórií je stresujúce, čiže z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Len si predstavte, že by ste dennodenne počítali každú prijatú kalóriu počas niekoľkých rokov. Strašná predstava! 

-ďalším faktom je to, že kalorické hodnoty potravín sú len orientačné. Ak vedľa seba postavíte dve jablká, môžu sa líšiť napríklad v obsahu sacharidov. Platí to aj pre potraviny s etiketou – údaje, ktoré na nich uvádza výrobca nie sú úplne presné.

-každý z nás je jedinečný, teda disponuje metabolizmom, ktorý funguje podľa „svojich pravidiel“. Takisto sa stáva, že ak sa človek rozhodne pre počítanie kalórií, môže ľahko skĺznuť do konzumácie nezdravých potravín. V praxi to môže vyzerať tak, že si pokojne na posedenie dopraje celú čokoládu a pri jedení ďalších potravín si dá pozor, aby stanovený denný kalorický príjem neprekročil.

ALP STUDIO/Unsplash

​Zlatá stredná cesta vyhráva

Každý, kto sa snaží schudnúť, by mal aspoň orientačne poznať kalorické hodnoty základných potravín, avšak nemal by skĺznuť do fanatického sledovania prijatej či vydanej energie. Takisto je veľmi dôležité, aby denne svojmu telu dožičil dostatočné množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, ale aj vitamínov, minerálov a ďalších látok. Čiže je potrebné zoznámiť sa so zdravými a pri chudnutí vhodnými potravinami a ich kombináciami, aby telu nechýbala energia a potrebné živiny. Poznať by rozhodne mal aj približnú veľkosť porcií. Nemenej podstatné je to, že chudnutie je cesta, ktorá by mala byť pre človeka potešením a nie trestom.

Chutné a jednoduché fit recepty nájdete v obľúbenej kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Táto kniha je plná rýchlych receptov od top trénerov a osobností zo sveta zdravia, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.

Súvisiace články

Najčítanejšie