Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako vyberať izbové rastliny? Tieto sú vhodné aj pri malých deťoch a zvieratách
Zdielať na

Ako vyberať izbové rastliny? Tieto sú vhodné aj pri malých deťoch a zvieratách

Zdroj: Profimedia

Rozhodli ste sa zadovážiť si nové izbové rastliny? Robíte dobre, práve zelené rastliny dokážu príjemne osviežiť priestor a tiež efektívne čistia vzduch. Ak máte malé deti či domácich miláčikov, mali by ste však dobre zvážiť ich výber!

Niektoré izbové rastliny sú jedovaté a predstavujú veľké nebezpečenstvo najmä pre malé deti a tiež domácich miláčikov. Stačí, aby kúsok tejto izbové rastliny olízali alebo zjedli, a problém je na svete!

Ak si vyberiete rastliny z tohto zoznamu, nemusíte mať obavy, sú totiž netoxické a úplne bezpečné!

Netoxické izbové rastliny

Zelenec

Typická trávovitá izbová rastlina sviežej farby má v našich domovoch veľmi dlhú tradíciu a je to dobre! Aj podľa vedcov z NASA, ktorí publikovali štúdiu "Čistý vzduch, " patrí medzi najlepšiu čističku vzduchu vôbec. Zelenec totiž dokáže pohlcovať oxid uhoľnatý, dusík, čpavok, acetón, formaldehyd alebo benzén. Ideálny aj do rodín s deťmi a domácimi miláčikmi. Keďže je netoxický a zároveň nenáročný, je ideálnou rastlinou aj pre dieťa, ktoré si chce začať pestovať vlastnú zeleň napríklad v detskej izbe.

Profimedia

Vianočný kaktus

Vianočný kaktus je ozdobou mnohých interiérov. Ak sa o neho dobre staráte, dodá vášmu domovu sviatočnú atmosféru nielen na Vianoce, kedy rozkvitá do ružových, červených alebo bielych farieb. Okrem toho, že je nezvyčajná a krásna, je táto rastlina úplne bezpečná tak pre deti, ako aj pre domáce zvieratá. 

Profimedia

Chamedorea

Chamedorea pôvabná je nenáročná izbová rastlina, ktorá má rada slabšie svetlo až polotieň a nepotrebuje príliš výdatnú zálievku. Táto izbová rastlina je podobná palme, preto sa jej niekedy hovorí "horská palma". Túto rastlinu môžete mať bez obáv doma, pretože je netoxická.

Profimedia

Africká fialka

Africká fialka dokáže urobiť poriadnu parádu svojimi pestrofarebnými kvetmi. Táto rastlinka je zároveň nenáročná na pestovanie a ľahko si ju môžete množiť. A čo je dôležité - nie je jedovatá. Keď s ňou prídu do styku vaše deti alebo domáci miláčikovia, nemusíte mať žiadne obavy.

Profimedia

Africká žihľava

Pestrofarebná africká žihľava je nenáročná a zároveň zdraviu bezpečná izbová rastlina, ktorá v posledných rokoch z našich domovov takmer vymizla, čo je škoda. Môžete si z nej správnym zrezávaním vypestovať poloker, ktorý bude vďaka pestrým listom so širokou škálou farieb ozdobou vášho interiéru.

Profimedia

Izbový ibištek

Izbových ibištekov existuje nespočetné množstvo druhov. Ako izbový ibištek sa označuje predovšetkým teplomilný ibištek čínsky, ktorý vás môže potešiť výraznými kvetmi. Aby vám ibištek krásne rástol a kvitol, musíte mu dopriať dostatok svetla, tepla a zálievky. Táto obľúbená izbová rastlina je bezpečná pre vaše deti a tiež pre domácich miláčikov. Veď z jej kvetov sa varí dokonca čaj!

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie