Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
8 dôvodov, prečo je dobré nechať psa vo vašej posteli: TOTO by ste nečakali!
Zdielať na

8 dôvodov, prečo je dobré nechať psa vo vašej posteli: TOTO by ste nečakali!

Zdroj: Profimedia

Jedni sú jednoznačne za a iní by to nespravili za žiadnych okolností. Či sa rozhodnete zdieľať posteľ s vaším chlpáčom, je len na vás, isté však je, že to má aj niekoľko dokázateľných výhod.

Dokonca aj psíčkari a milovníci zvierat nie sú jednotní v tom, či je dobré, aby pes spával v posteli so svojím majiteľom. Pre mnohých je to nehygienické a nevhodné, napriek tomu existujú benefity, ktoré tento zvyk prináša obom stranám.

Pes vo vašej posteli dokáže:

Znížiť stres a úzkosť

Psy sú populárne terapeutické zvieratá a pomôcť dokážu aj svojou prítomnosťou v posteli. Bezprostredná blízkosť a hladkanie psa pri zaspávaní má upokojujúce účinky a dokáže znížiť hladinu stresu, vďaka čomu sa skvalitní váš spánok.  

Profimedia

Vytvoriť pocit bezpečia

Ľudia majú v psoch prirodzenú dôveru, pretože vedia, že vždy vycítia nebezpečenstvo.  Pes v posteli vám dokáže zahnať aj nepríjemné nočné mory, upokojí nervy a celkovo prospieva k relaxácii.

Priniesť pocit uvoľnenia

Nie nadarmo sa hovorí, že pes je najlepším priateľom človeka. Vždy, keď sa ho dotknete, uvoľňuje sa oxytocín - chemikália s viacerými prínosmi pre mozog. Z tohto dôvodu prichádza pocit uvoľnenia, dôvery, psychickej stability a zlepšuje sa aj duševné zdravie.

Vytvoriť teplo

Psík je najlepší živý ohrievač. Živočíšne teplo spolu s hladkaním hrejivej srsti je najmä počas zimy veľmi príjemný zážitok, po ktorom zaspíte ako v bavlnke.

Profimedia

Urýchliť zaspávanie

Máte problémy so zaspávaním? Vykašlite sa na počítanie oviec a zoberte si k sebe radšej svojho chlpáča. Je dokázané, že ľudia so psom v posteli zaspia oveľa rýchlejšie, najmä vďaka uvoľneniu stresu a ďalšími už spomenutými dôvodmi.

Znížiť stres a sklon k depresiám

Tento bod súvisí s predošlým. Pes je pri nás vždy, keď to potrebujeme, vycíti náš smútok a dokáže ho zahnať na počkanie. Už spomínaný oxytocín naozaj zvyšuje pocit šťastia a dokáže spoľahlivo zahnať chmúrne myšlienky.

Docieliť pokojnejší spánok

Ak by ste mali obavu, že pes v posteli bude rušiť váš spánok, zabudnite na obavy. Odborníci zistili, že ľudia, ktorí nechávajú svojich psov spať vo vlastnej posteli, majú menej rušený spánok, pričom ešte väčší účinok to má na ženy.

Výhody pre obe strany

Je len na vás, či psíka v posteli necháte, alebo nie. Isté však je, že tak, ako to môže byť prospešné pre vás, je to prospešné aj pre vášho chlpáča. Kto ho doma má, veľmi dobre vie, že je to ten najlepší spolubývajúci na svete!

Profimedia

​Prečítajte si tiež, ako prítomnosť psa v domácnosti vplýva na zdravie vašich detí!

Nenechajte si ujsť novú reláciu MILÁČIKOVO! Zabaví aj poučí majiteľov domácich zvierat, no aj tých, čo svojho miláčika (ešte) nemajú. Diváci spoznajú zaujímavé zvieratká a ich majiteľov, roztomilé mláďatká ale aj skrotené dravce, či šelmy, naučia sa odbúravať výchovné problémy a mnoho iných zaujímavostí.

Sledujte novú reláciu Miláčikovo v sobotu o 18:25 na JOJke!
Milacikovo header

Milacikovo header

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie