Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sviatočná príloha, ktorú si obľúbite: Vyskúšajte pečené zemiaky podľa Jamieho Olivera
Zdielať na

Sviatočná príloha, ktorú si obľúbite: Vyskúšajte pečené zemiaky podľa Jamieho Olivera

Zdroj: pinterest.com

Asi neexistuje slovenská domácnosť, v ktorej by počas Vianoc chýbal tradičný zemiakový šalát. Ak sa vám minie, skúste si naservírovať túto chutnú prílohu, neoľutujete!

Jamie tvrdí, že tieto zemiaky sú také vynikajúce, že sa dajú jesť aj ako samostatné jedlo a má pravdu. Vyskúšajte túto famóznu prílohu a ak nemáte chuť na mäso, pokojne si k nim dajte iba kyslé mlieko, či smotanu. Budete sa oblizovať až za ušami! Mňam!

Pečené zemiaky podľa Jamieho Olivera

Ingrediencie:

  • 2 kg menších zemiakov
  • rozmarín
  • cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej, maslo, alebo husacie sádlo
  • balzamikový ocot
  • bobkový list

    pinterest.com

Postup:

  1. Prehrejte si rúru na 200-220 ° C.
  2. Očistené zemiaky nechajte vcelku a dajte variť do osolenej vody na 6 -7 minút.
  3. Do zapekacej misy dajte zatiaľ tuk, ktorý chcete použiť na pečenie zemiakov. (olivový olej je diétnejší a zdravší, maslo im dodá výraznejšiu chuť, vytvorí na zemiakoch kôrku a vo vnútri budú mäkkučké, husacie sádlo je síce tučnejšie ale zemiaky budú krásne voňavé, tiež vytvorí kôrku a budú tak chrumkavejšie.
  4. Zlejte vodu a zemiaky naukladajte do zapekacej misy nahusto vedľa seba.
  5. Zemiaky posoľte a okoreňte a pečte cca 30 minút, kým nebudú do zlatista pripečené.
  6. Po pol hodine ich vyberte a použite Jamieho trik. Zoberte si mačkadlo, s ktorým robíte pyré a jemne ním zemiaky pritlačte, aby sa zmačkli, ale aby zostali stále vcelku.
  7. Teplotu rúry znížte na 150° C.
  8. V miske si pripravte zmes, ktorou zemiaky ochutíte. Natrhajte do misky rozmarín, dajte k nemu celé strúčiky cesnaku, bobkové listy, pridajte olivový olej a kvapnite trochu balsamika.
  9. Zamiešajte a potrite zmesou zemiaky a opäť ich vložte do rúry na 40-45 minút.
    Keď budú voňavé a krásne chrumkavé, vyberte si a môžete si pochutnávať.

Súvisiace články

Najčítanejšie