Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Citrusové šupky nevyhadzujte! Vybielia zuby, pomôžu vlasom a ešte oveľa viac
Zdielať na

Citrusové šupky nevyhadzujte! Vybielia zuby, pomôžu vlasom a ešte oveľa viac

Zdroj: Profimedia

Olúpete si pomaranč či mandarínku a kôru z nich automaticky hodíte do koša? Keď zistíte, čo všetko dokážu, určite to už robiť nebudete!

Pomaranče aj mandarínky patria najmä v zimnom období k najobľúbenejším druhom ovocia. Sú nielen šťavnaté, osviežujúce a veľmi chutné, ale tiež obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, vlákniny, vápnika a ďalších dôležitých látok, ktoré dokážu chrániť a vyživovať naše telo.

Vedeli ste, že okrem konzumácie samotných plodov sú všestranne využiteľné aj ich šupky?

Vôňa do bielizníka

Ak milujete vôňu pomarančov a mandarínok, nemusíte míňať veľa peňazí za vonné vrecúška, ktoré zoženiete v obchodoch. Vyrobte si vlastné. Ako na to? Kôru z pomarančov a mandarínok najskôr dobre usušte. Na plech s papierom na pečenie rozložte namiešané šupky. Potom ich pri sto stupňoch sušte asi pol hodiny v rúre. Usušené kôry potom vložte do robota a nameľte nadrobno. Nakoniec už len všetko vložte do malých látkových vrecúšok a rozmiestnite, kam potrebujete. Hodia sa skvele medzi bielizeň alebo ich navešajte do šatníka na vešiaky. Všetko vám krásne prevonia, a vďaka tomu, že kôry obsahujú silice, budú fungovať skvelo aj ako odpudzovač šatníkových molí.

Osviežovače vzduchu

Keďže citrusy vydávajú príjemnú a osviežujúcu vôňu, môžete ich využiť na zamaskovanie nepríjemných pachov po celom byte. Usušte pomarančovú kôru - rovnako ako v prípade vône do bielizníka. A plátené vrecúška rozmiestnite do miestností po byte všade tam, kde chcete osviežiť vzduch (napríklad na WC, v kúpeľni či v spálni). Vyrobiť si veľmi príjemný domáci osviežovač môžete tiež tak, že v hrnci varíte asi desať minút čerstvú pomarančovú kôru s trochou citrónovej šťavy a niekoľkými škoricovými tyčinkami, po vychladnutí prelejete roztok do nádoby s rozstrekovačom - a použijete podľa potreby.

Zdravá pokožka hlavy

Trápi vás svrbenie hlavy a rýchlo sa mastiace vlasy? Skúste tieto nepríjemné problémy vyriešiť pomocou mandarínkového odvaru. Čerstvé šupky vložte do hrnca, zalejete vriacou vodou a nechajte na miernom ohni variť pol hodiny. Potom v prikrytom hrnci lúhujte šupky ešte hodinu. Odvarom, ktorý vám vznikne, si opláchnite vlasy a nakoniec ich umyte šampónom.

Profimedia

Proti nepríjemnému zápachu z topánok

Proti zápachu, ktorý sa šíri z vašej obuvi do okolia, môžete vyskúšať jednoduchý trik. Stačí, keď pomarančovú kôru z čerstvo olúpaného pomaranča zabalíte do papiera na pečenie alebo vložíte do priedušného pláteného vrecka, ktorý následne umiestnite do topánok. A necháte tam pôsobiť 24 hodín. Za tú dobu do seba pomarančová kôra naberie nežiadúce pachy, súčasne vaše topánky prevoňajú sviežou vôňou a zabijú väčšinu baktérií, ktoré sú príčinou zápachu z topánok.

Pleť bez vyrážok

Pomarančová kôra vám môže pomôcť aj s problematickou pleťou. Jej hlavný účinok spočíva v tom, že dokáže vytiahnuť špinu z pórov, a prečistiť tak pokožku. Súčasne odstráni mŕtve a poškodené bunky. Vyskúšať ju môžete tak, že si vyrobíte z čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry pleťovú masku. Hmotu nanesiete na tvár a necháte pôsobiť 15 minút, potom tvár umyjete vlažnou vodou. Vaša pokožka bude mať jemnejší a lesklejší vzhľad a znížite tvorbu mazu z mazových žliaz. Rovnako tak môžete pupienky potierať vnútornou stranou šupky. Látky obsiahnuté v kôre majú sťahovacie účinky, a stiahnu tak i rozšírené póry.

Zuby ako perličky

Ak túžite po krásne žiarivých zuboch, vyskúšať môžete radu našich babičiek a na dočistenie použiť pomarančovú kôru, presnejšie vnútornú časť kôry. Poradí si so škvrnami od kávy, čaju alebo cigariet. Len nezabúdajte, že po vyčistení zubov bielou stranou šupky je však nutné dobre vypláchnuť ústa čistou vodou, aby sa neutralizovalo pôsobenie kyselín.

Súvisiace články

Najčítanejšie