Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tieto príznaky nepodceňujte! Ak máte niektorý z nich, potrebujete ihneď pauzu!
Zdielať na

Tieto príznaky nepodceňujte! Ak máte niektorý z nich, potrebujete ihneď pauzu!

Zdroj: Profimedia

Raz za čas sa s únavou stretávame všetci. Ak to však prestane byť občasná záležitosť a vaše vyčerpanie sa stupňuje, mali by ste okamžite zabrzdiť, inak vám hrozia vážne zdravotné problémy.

Snáď neexistuje človek, ktorý by nepocítil na vlastnej koži, čo je to poriadna únava. Ak sa však nakopí, môže byť spúšťačom rôznych psychických aj fyzických ochorení. Ak začnete pociťovať niektoré z týchto príznakov, mali by ste si dať bez váhania pauzu.

Zdravie máte len jedno, nezabúdajte na to!

1. Bolesť hlavy

Príliš veľké pracovné zaťaženie často vedie k miernym až ťažkým bolestiam hlavy, krku a očí. Navyše vysoká hladina stresu môže viesť až k migréne. Odpočiňte si hneď, nepotláčajte bolesti tabletkami!

Profimedia.sk

2. Tráviace problémy

Keď váš mozog pracuje dlhý čas bez prestávky, máte veľa stresu a budíte sa unavení, trpí váš tráviaci trakt najviac. Najčastejším dôsledkom tohto ochorenia je syndróm dráždivého čreva, ktorý je spojený s problémami so stolicou, bolesťami a kŕčmi v žalúdku.

3. Časté prechladnutie

Stres zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu a urýchľuje krvný obeh. Spolu so zvýšeným krvným tlakom môžu spoločne spôsobiť problémy s imunitou, čo má za následok častejšie prechladnutia.

profimedia.sk

​4. Kolísanie hmotnosti

Ťažký stres často vedie k rýchlemu prírastku hmotnosti. To je spôsobené zvýšením hladiny hormónu kortizolu, čo vás núti zjesť všetko, k čomu sa dostanete. Môžete tak extrémne pribrať za veľmi krátky čas.

5. Bolesť brucha

Už bolo spomenuté vyššie, že váš tráviaci systém trpí, keď ste stresovaní, takže bolesti žalúdka a nevoľnosť môžu byť tiež príznakmi nedostatku oddychu.

Profimedia

​6. Extrémna únava

Ak sa neustále premáhate, ťažko sa sústreďujete a hoci doslova každý večer odpadnete do postele, ale budíte sa stále s ťažkosťami, akoby vás prešiel parný valec, je to signál, že musíte pribrzdiť a úplne zmeniť svoje pracovné tempo.

7. Bolesť na hrudníku

Bolesti na hrudníka a bolesti spôsobené stresom často nemajú žiadnu súvislosť so srdcom a sú čisto neurologického pôvodu. Nezabúdajte však, že stres môže skutočne viesť k srdcovému zlyhaniu, preto sa poraďte ihneď navštívte svojho lekára, ak máte podozrenie na srdcové problémy.

Profimedia

8. ​Zníženie sexuálnej aktivity

Mozog prestáva vyrábať dostatok chemických látok zodpovedných za pohlavný styk, a to tak, že človek môže stratiť túžbu milovať sa. Ak vy alebo váš partner zažijete tento problém, nezabudnite, že dobrý odpočinok a relax, môže váš sexuálny život opäť naštartovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie