Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
10 zvláštnych návykov, ktoré vám prinesú šťastie a predĺžia život: Začnite hneď!
Zdielať na

10 zvláštnych návykov, ktoré vám prinesú šťastie a predĺžia život: Začnite hneď!

Zdroj: unsplash.com

Prečo sú niektorí ľudia šťastní viac ako ostatní? Verte, nie je to iba tým, že sa narodili pod šťastnou hviezdou!

Každý z nás môže mať šťastný a spokojný život a nie je to vôbec zložité. Vyskúšajte týchto desať spôsobov, ktoré vám ho nielen zlepšia, ale dokonca ho aj predĺžia!

1. Najlepší čas na spánok

Čínski lekári vyhodnotili ideálny čas na nočný spánok podľa toho, ako sa jednotlivé orgány obnovujú. Ak chcete posilniť svoje zdravie a predĺžiť si život, najlepšie urobíte, ak bude spať od 22:00 do 6:00 rána. 

Thinkstockphotos

2. Ignorujte kritiku iných

Odborné výskumy potvrdili, že ľudia, ktorí ignorujú verejnú mienku, žijú dlhšie. Keď sa príliš zaoberáme tým, čo si myslia ostatní, sme menej spontánni a výrazne viac napätí a nervózni, čím si skracujeme život a oberáme sa o šťastie a radosť zo života.

3. Využívajte slnečnú energiu

Slnečné lúče nám poskytujú dôležitú dávku vitamínu D, ktorý pomáha nielen bojovať proti depresii, ktorá je často dôvodom vzniku mnohých chorôb, ale tiež znižuje riziko vzniku cukrovky. Pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu v slnečnom počasí, samozrejme v rozumnom čase, vám môžu pomôcť ku šťastiu, zdraviu a k pozitívnej energii.

unsplash.com

4. Nepreháňajte to s umývaním

Lekári z Cranley Clinic v Londýne dokázali, že agresívne sprchovacie gély v kombinácii s horúcou vodou zbavujú pokožku ochrannej vrstvy oleja. Ak to teda so sprchovaním preháňate, pokožka sa stáva stále viac suchou. To je dôvod, prečo by ste sa mali sprchovať zriedkavejšie, opatrnejšie a samozrejme, nezabúdajte používať hydratačné telové mlieko. Podobne to funguje napríklad aj s používaním ústnej vody. Ak ju používate príliš často, môžete si podľa odborníkov narušiť zubnú sklovinu.

5. Jedzte viac paradajok

Americkí vedci z Tuftsovej univerzity v Bostone uskutočnili výskum, ktorý trval 11 rokov. Porovnávali zdravotný stav 5 000 účastníkov spolu s jedlom, ktoré konzumovali, a dospeli k záveru, že riziko rastu kardiovaskulárnych ochorení sa môže o 26% znížiť pridaním paradajok do jedálnička. Podľa odborníkov je to všetko kvôli antioxidantu lykopén obsiahnutému v paradajkách. Ak chcete byť zdravší a mať kvalitnejší život, jedzte túto zeleninu čo najčastejšie. 

Flickr

6. Pozor na silné tóny!

Hlasný a nepríjemný budík, časovače, hlučné alarmy a podobne, to všetko nám spôsobuje šoky a najmä ľuďom s vysokým krvným tlakom zvyšujú riziko srdcových ochorení. Nepríjemný ostrý zvuk navyše neprospieva ani nášmu nervovému systému. Pozor na to!

7. Jedzte kôrku z chleba

Nemeckí biochemici z Ústavu výživy ľudí a potravinovej vedy v Kieli odporúčajú konzumovať chlebovú kôrku. Antioxidanty, ktoré sa v kôrke nachádzajú, zabraňujú vzniku rakoviny hrubého čreva, preto je kôrka zdravšia, ako samotný chlieb.

Pinterest

8. Nefajčite a nedotýkajte sa cigariet!

Všetci vieme, že vdychovanie cigaretového dymu je pre naše zdravie veľmi zlé. Ale Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu tvrdí, že nielen byť blízko zapálenej cigarety je nebezpečné, ale dotýkanie sa cigariet môže byť tiež škodlivé. Ako to? Pri pestovaní tabaku výhonky aktívne absorbujú rádioaktívne prvky používané v poľnohospodárstve a  tieto prvky zostávajú v rastline aj po vysušení listov a v dôsledku toho sú prítomné v cigaretách. Hoci sú dávky extrémne malé, môžu sa dostať do ľudského tela dotykom.

9. Tancujte!

Vedci z Francúzska tvrdia, že tanec je najlepší spôsob, ako predĺžiť život človeka. Zistili, že najlepším typom tanca, ktorý má túto schopnosť, je salsa. Posilňuje kosti, zlepšuje funkciu pľúc a krvný systém a pomáha tiež vyrovnávať sa s astmou. Akékoľvek iné aktívne a radostné tance budú fungovať tiež, je však dôležité, aby sme sa im venovali pravidelne a s radosťou.

unsplash.com

10. Noste mokré ponožky na noc

Áno, čítate správne, mokré ponožky prinášajú veľa výhod. Predtým, než si ľahnete do postele, namočte ponožky len v oblasti chodidiel, vyžmýchajte a navlečte ich na nohy.

Metóda mokrých ponožiek presúva cirkuláciu do končatín, pomáha aj pri problémoch spojených s nadmerným prekrvením oblastí hlavy, tiež pri migréne, vedie k upokojeniu a lepšiemu navodeniu spánku, preto sa dá táto liečba použiť aj u miernych typov nepokoja, nespavosti alebo ako pomoc pri migrenóznych záchvatoch.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa moist socckos (@wetsockshetposts)

Súvisiace články

Najčítanejšie