Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zuzanu trápi jej paranoidný priateľ: TOTO si pri ňom už vytrpela!
Zdielať na

Zuzanu trápi jej paranoidný priateľ: TOTO si pri ňom už vytrpela!

Zdroj: unsplash.com/Kat J

Sympatická bruneta by mohla žiť spokojný život nebyť partnera, ktorý jej už dlhé roky robí zo života peklo...

Zuzana žije usporiadaný život, no vrásky na čele jej robí partner, s ktorým si nevie rady. Má totiž paranoidné predstavy a odmieta vyhľadať pomoc odborníka...

"Má bludy, halucinácie, príhody, ktoré sa nikdy nestali, žiarli... Myslí si, že ho niekto sleduje, že niekoho zabil a chce na seba volať políciu. Niekedy je aj agresívny, ale potom ho to prejde. Niekedy je to s ním aj dobré, potom sa dostane do akoby tranzu a je späť vo svojom svete. Navyše sa nelieči, lebo takíto pacienti si myslia, že všetci sú chorí a len im nič nie je," dodáva žena, ktorá si nevie rady a dodnes nenabrala odvahu, aby svojho partnera opustila. Už roky tak žije vo vzťahu, o ktorom je presvedčená, že nie je pre ňu dobrý, ale rozhodnúť sa pre radikálne riešenie, zjavne nie je pripravená. Opýtali sme sa psychologičky Márie Balážovej, čo by jej poradila? 

unsplash.com/Yuris Alhumaydy

"Pomôcť partnerovi, ktorý sám nevidí, že má problém je veľmi ťažké, ak doslova nie nemožné. Iste ste už skúsili s partnerom hovoriť o tom, že kvalita jeho života by sa určite zlepšila, ak by vyhľadal pomoc. Môžete mu v tom pomôcť prakticky tak, že sa skontaktujete napríklad s jeho všeobecným lekárom, ktorý by mohol navigovať partnera na adresnejšiu pomoc, prípadne mu skúsili zabezpečiť (s jeho súhlasom) termín priamo v psychiatrickej ambulancii. Ak zlyhajú možnosti, ako dostať partnera k odbornej pomoci, potom vám už neostáva nič iné ako si odpovedať na otázku, čo vám vo vzťahu vyhovuje, že v ňom ostávate a či ste ochotná sa zmieriť s tým, že váš partner je paranoidný. Pokiaľ je to u partnera už súčasťou osobnosti, je dosť nepravdepodobné, že sa to zmení. Predsalen vás pri ňom niečo drží, takže si odpovedzte vy na otázku, či vám to za to všetko stojí. Vo vzťahu je niekedy veľmi ťažké rozoznať, že už nejde o zdravý vzťah, pretože vás s partnerom spája láska, intimita, blízkosť. Bohužiaľ to býva často aj dôvodom, prečo ľudia ostávajú v nezdravých vzťahoch," povedala Mária Balážová. 

Zuzana Lehocka

PhDr. Mária Balážová je psychoterapeutka pracujúca s deťmi aj dospelými. Pracuje v privátnej praxi a zároveň ako psychologička na strednej škole LEAF Academy. V minulosti pracovala ako výskumníčka, aj v ambulancii klinickej psychológie. Psychologickému poradenstvu sa venuje už viac ako 15 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie