Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chránite bábätko v kočíku pred slnkom? Pozor, plátenou plienkou mu môžete akurát uškodiť!
Zdielať na

Chránite bábätko v kočíku pred slnkom? Pozor, plátenou plienkou mu môžete akurát uškodiť!

Zdroj: Profimedia

Ak to bežne robíte aj vy, mali by ste spozornieť! Podľa odborníkov môžeme práve týmto bábätku viac uškodiť ako pomôcť!

Leto máme v plnom prúde a ortuť na teplomeroch sa šplhá stále vyššie. Ak máte doma malé bábätko a chodíte s ním na prechádzky aj za horúceho počasia, buďte opatrné a snažte sa dieťatko pred slnkom ochrániť inak ako prehodenou látkovou plienkou či dečkou. Namiesto toho, aby ste bábätku uľavili, spôsobíte mu ešte väčší šok v podobe prehriatia.

Slnečné lúče mieria priamo do kočíka, bábätku je to nepríjemné, čo urobíte? Siahnete po látkovej plienke a striešku kočíka zakryjete tak, aby ste dieťaťu vytvorili tieň? Robíte veľkú chybu. Namiesto toho, aby ste bábätku uľavili, spôsobujete, že sa v kočíku prehrieva.



“Vídam veľa mamičiek, ako majú prikrytý kočík látkovou plienkou alebo šatkou. V lepších prípadoch na kočíku vlaje, v horších je prichytená štipcami. Vždy mám chuť dotyčnú zastaviť a upozorniť ju, čo týmto "vynálezom" spôsobuje,“ hovorí matka, ktorá bola poučená svojou skúsenou lekárkou.

Aj odborníci a detskí lekári jej dávajú za pravdu. Tento druh „ochrany“ spôsobuje, že v kočíku je za chvíľku teplo ako v peci. Kvôli zníženej cirkulácii vzduchu môže teplota rýchlo stúpať, podobne, ako v horúcom aute.

Podľa štúdie publikovanej na webe www.svd.se bola teplota vnútri nezakrytého kočíka 22,2 °C, po prekrytí tenkou látkou dosiahla počas pol hodiny hodnotu 33,8 °C. Za hodinu sa teplota vyšplhala na neuveriteľných 37,7 °C!

Ako teda dieťatko pred slnkom ochrániť?

Ak je vonkajšia teplota príliš vysoká, v čase najostrejšieho slnka medzi 10 – 15-tou hodinou sa dlhším prechádzkam úplne vyhnite. Samozrejmosťou je opaľovací krém s vysokým UV faktorom a čistá voda vždy po ruke. Ak chcete dieťatku spraviť tieň, použite radšej slnečník či sieťku a nezabudnite chrániť detskú hlavičku vzdušným klobúčikom alebo šatkou.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie