Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sťažuje sa vaše dieťa na školu? Ak spomína týchto 5 vecí, nepodceňujte ich!
Zdielať na

Sťažuje sa vaše dieťa na školu? Ak spomína týchto 5 vecí, nepodceňujte ich!

Zdroj: Profimedia

Hoci sa školský rok iba začal, mnohí rodičia už pravidelne počúvajú od svojich detí množstvo výhovoriek, prečo sa im nechce učiť a čo všetko je v škole zlé. Ako rozoznať obyčajnú nechuť na učenie od hrozby nejakého problému?

Je pravdou, že školáci často preháňajú a zveličujú, ale za ich nespokojnosťou môže byť aj niečo vážne, napríklad šikana. Ako rozoznať obyčajnú nechuť na učenie od hrozby nejakého vážneho problému, ktoré sa možno dieťa bojí priznať? Poradíme vám, čo všetko môžete z prejavov vášho školáka vypozorovať a aké sťažnosti by ste rozhodne nemali brať na ľahkú váhu!

​Sledujte seriál Bola raz jedna škola už čoskoro na JOJke! Jednu z hlavných úloh si v ňom zahrá Mirka Partlová!

Nikdy nerobte unáhlené závery a nepodceňujte, čo sa vám svojím správaním snaží dieťa naznačiť! V demotivujúcom postoji, otrávených tvárach i nechuti k plneniu školských povinností sa môže ukrývať odkaz pre vás, ktorý by ste sa mali snažiť rozšifrovať. Tieto sťažností detí nepodceňujte!

Prečo tam musím chodiť?

Deti a dospievajúci majú prirodzenú tendenciu spochybňovať a negovať úplne všetko okolo seba. Povinná školská dochádzka im môže pripadať zbytočná a nezaujímavá, veď sa predsa ponúka toľko oveľa atraktívnejších spôsobov, ako tráviť čas. Spomeňte si na svoje vlastné detstvo, dokázali ste snáď v ôsmich alebo jedenástich rokoch doceniť hodnotu a dôležitosť vzdelania? Zrejme nie. Rovnako uvažujú aj vaši školáci, prečo by mali venovať toľko času a energie niečomu, za čo nie sú odmeňovaní a v čom nevidia žiadne hmatateľné výsledky?

Čo robiť:

Nepodceňujte situáciu, spýtajte sa dieťaťa, či má v škole nejaké ťažkosti, problém s určitým predmetom alebo učiteľom, aké sú vzťahy v triede, či si rozumie so spolužiakmi. Ak zistíte, že sa deje čokoľvek neštandardného, ​​je na vás, aby ste našli spôsob, ako potomka podporiť a povzbudiť. Spochybňuje dieťa hodnotu školy a vzdelanie? Môžete odpovedať: "Nechceme predsa žiť v spoločnosti plnej hlúpych a nevzdelaných ľudí, vieš, ako by to na svete vyzeralo?" Snažte sa potomka presvedčiť, že škola je miesto, kde sa naučia nielen čítať, písať a počítať, ale aj veľa ďalších zručností a znalostí, bez ktorých sa v ďalšom živote nezaobíde, aby bol šťastný a úspešný. Predložte mu príklady, kedy sa mu bude dobré vzdelanie hodiť.

Profimedia

Nechcem sa učiť, je to príliš ťažké!

Pozor, sťažnosti a poznámky tohto typu môžu byť jedným z prvých náznakov doteraz nerozpoznanej poruchy učenia (dyslexia, dysgrafia atď.). Dieťa si zatiaľ nie je schopné naplno uvedomiť, ako veľmi sa mu získané zručnosti budú hodiť v ďalšom živote, a to zďaleka nielen pri voľbe budúceho povolania. Väčšina školákov býva presvedčená o svojej dokonalosti, inteligenciu považujú za vlastnosť, s ktorou sa už narodia, a nemajú pocit, že by sa potrebovali v čomkoľvek zlepšovať, a už vôbec nie tvrdou každodennou prácou. Často stačí jeden jediný frustrujúci zážitok (nepríjemná výčitka pedagóga, neporozumenie konkrétne preberanej látke a podobne), aby dieťa získalo pocit, že je škola až príliš ťažká a nezvládne ju.

Čo robiť:

Snažte sa o diskusiu, pýtajte sa potomka, čo sa mu v škole páči, a čo mu naopak pripadá náročné. Možno zistíte, že má problém len s jedným predmetom, alebo dokonca s jedinou zložitou úlohou, čo ale môže byť dôvodom, prečo sa mu rýchlo znechutí škola ako celok. Zamyslite sa nad tým, ako mu môžete uľahčiť život. Vypracovávať domáce úlohy spoločne, dohovoriť doučovanie, kontaktovať učiteľa a pohovoriť s ním o problémoch svojej ratolesti a poradiť sa o najvhodnejšej "stratégii". Ako motiváciu môžete doma zaviesť systém odmien, aby ste dieťaťu náročnú prácu trochu spríjemnili. Sľúbená odmena za dosiahnuté výsledky robí niekedy zázraky!

Neznášam domáce úlohy!

A ruku na srdce - kto z nás ich mal rád? Domáca úloha je predsa len zriedkakedy natoľko zábavná, aby stála za pozornosť a stratu drahocenného času. Najčastejšie sa dieťa snaží presadiť si svoje, že na nich bude pracovať "až potom". Presviedča vás stále dookola, že práve teraz na to jednoducho nie je tá správna doba? Vždy sa nájde niečo, čo ho rozptýli alebo zaujme oveľa viac ako počítanie rovníc alebo písanie slohovej práce.

Čo robiť:

Oplatí sa dôslednosť kombinovaná s vyjednávaním. Zaveďte doma pravidlo, že v prvom rade budú hotové úlohy, a až keď ich skontrolujete, prídu na rad ďalšie aktivity (vopred si môžete dohodnúť, ktoré to budú, poslúži to ako výborná motivácia). Zároveň sa s dieťaťom na rovinu dohodnite, že ak si s čímkoľvek nebude vedieť rady, radi mu pomôžete a poradíte. Nepáči sa ratolestiam myšlienka, že musia "makať" aj mimo školy? Vyhlasujú, že učiť sa má v škole, doma je potom čas len pre hranie, odpočinok a zábavu? Pokúste sa im vysvetliť, že učitelia vedia, čo robia, a aj keď im zadávajú nezáživné a otravné úlohy na doma, je to to najlepšie, čo pre nich môžu urobiť. Bez obalu zdôraznite, že len cvičenie a tréning robí majstra a že bez každodennej snahy a usilovnosti žiadne úspechy nedosiahnu. A to sa týka každého odboru, každej činnosti, ktorá ich v živote čaká.

Profimedia

Nechcem vstávať tak skoro!

Podstupujete každodenný neúnavný boj s ranným vstávaním? Všetci vieme, že vytiahnuť deti z postele v takú hodinu, aby stihli začiatok vyučovania, je niekedy veľmi tvrdý oriešok a skúška rodičovskej trpezlivosti. Zlostia sa, fňukajú, bojkotujú budík, odmietajú sa pustiť periny a nadávajú na celý svet a jeho nespravodlivosť. Podľa štúdií Americkej pediatrickej akadémie takmer polovica školopovinných detí  trpí pocitmi deprivácie z nedostatku spánku. Rovnaká štúdia zároveň naznačuje, že by ranná školská výuka mala začínať aspoň o hodinu neskôr. V najbližšej dobe nás ale podobné opatrenia zrejme nečakajú, takže nezostáva než bojovať naďalej.

Čo robiť:

Podľa lekárov i detských psychológov je dôležité dohliadať na to, aby deti mali dostatok kvalitného nočného spánku, ktorý je zásadný pre regeneráciu organizmu, vývoj mozgu a získanie novej energie. Zamyslite sa nad tým, či vaša ratolesť zaspáva v dobre vyvetranej, neprekúrenej miestnosti a na dostatočne pohodlnej posteli. Dohliadnite, aby sa v izbičke nenachádzali žiadne elektronické zariadenia, tablety a mobily neúprosne odneste, vypnite televíziu. A oplatí sa dbať na to, aby si dieťa zvyklo odchádzať spať pokiaľ možno každý deň v rovnaký čas.

Učiteľ/ spolužiaci sú hrozní

Opakuje často, že sa mu v škole nepáči? Sťažuje si na zlých spolužiakov alebo nespravodlivého učiteľa? Neberte také poznámky na ľahkú váhu, možno ide o volanie o pomoc.

Čo robiť:

Urobte si na dieťa čas, diskutujte, vypytujte sa, prečo sa mu v škole nepáči. Snažte sa nenápadne a nenásilnou formou zistiť, čo sa tam deje, aké sú vzťahy v triede, či sa k nemu niekto nespráva hrubo, či sa necíti odstrkované, prehliadané, podceňované, alebo dokonca šikanované. Aj pedagógovia sú len ľudia a správajú sa rôzne, bohužiaľ nie vždy korektne, či už ide o vaše dieťa alebo akékoľvek iné. Pokiaľ si ratolesť sťažuje na konflikty alebo nedorozumenia so spolužiakmi, možno bude potrebné zapracovať na vylepšení jeho sociálnych zručností a umenia empatie a citlivo vysvetliť, že vzťahy nie sú vždy jednoduché. Keď ale dieťa doma opakovane opisuje podozrivé, nevhodné, alebo dokonca násilné správanie, či už spolužiakov alebo niektorých učiteľov, je už na mieste obrátiť sa na riaditeľa školy.

Profimedia (ilustračná fotografia)

 

Súvisiace články

Najčítanejšie