Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci sú zhrození z tejto FOTO: Aj takto môže vyzerať školský obed zadarmo
Zdielať na

Slováci sú zhrození z tejto FOTO: Aj takto môže vyzerať školský obed zadarmo

Zdroj: Profimedia

Začiatok školského roka býva mimoriadne náročný nielen pre deti a učiteľov, ale aj pre rodičov a ich peňaženky. Mnohých hnevá aj to, že “bezplatne” a “zadarmo” v skutočnosti nie je vôbec nič!

Školský rok sa iba rozbehol a mnohí rodičia sa už poriadne zapotili. Denne pribúdajú sťažnosti na množstvo poplatkov, vadia im najmä platby za učebnice, keďže máme školstvo “zadarmo!” Samostatnou kategóriou sú bezplatné obedy, ktoré nielen že úplne zadarmo nie sú, ale otázne je, nakoľko sa po zavedení zmien zmenila ich kvalita.

Tak ako to s tými obedmi zadarmo vlastne je?

​​Školské zariadenia sa počas leta museli popasovať s niekoľkými problémami, ktoré im vznikli zo zavedenej novinky – “obedmi pre žiakov zadarmo.” Boli nútení zväčšiť jedálne, resp. dokúpiť viac stolov a stoličiek, problémom bolo zohnať aj viac pracovných síl do kuchyne a pomoc pri výdaji jedla. Keďže samotný príspevok na dieťa logicky nemohol pokryť všetky náklady, rodičia tak museli hneď na začiatku zaplatiť poplatok za tzv. “réžiu.”

Toto je obed zadarmo?

Či už rodičia obedy platia, alebo na ne prispieva štát, výsledok by mal byť vždy rovnaký. Jedlo by malo mať predpísanú gramáž a výživovú hodnotu. Podľa tejto fotografie to vyzerá tak, že to pravdepodobne nikto nekontroluje!

Na facebookovej stránke Nekŕmte nás odpadom sa objavila táto fotografia, ktorá koluje po internete. Je na nej školský obed “zadarmo,” aký podávali v školskej jedálni v Holíči. Čo vy na to?

https://www.facebook.com/nekrmtenasodpadom/photos/a.605924342836850/2407201246042475/?type=3&theater

Pod fotografiou sa nahromadilo množstvo komentárov zhrozených rodičov, mnohí si však myslia, že zodpovednosť za kvalitu a gramáž jedla by mala kontrolovať vedúca školskej jedálne. Veríme, že v tomto prípade ide naozaj o extrém a na ostatných školách to vyzerá podstatne lepšie.

Akú skúsenosť máte vy? Len pre porovnanie, takto vyzerajú školské obedy v iných krajinách…

pinterest.com

Súvisiace články

Najčítanejšie