Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zabudnite na tresty aj prehnané odmeny: Vysvedčenie detí by vás nemalo prekvapiť
Zdielať na

Zabudnite na tresty aj prehnané odmeny: Vysvedčenie detí by vás nemalo prekvapiť

Zdroj: Profimedia

Ak vás nejaká známka na vysvedčení vášho potomka šokuje, svedčí to aj o tom, že ste sa o dieťa a jeho výsledky v priebehu školského roka veľmi nezaujímali.

Skôr, ako sa kvôli vysvedčeniu pustíte do udeľovania trestov, či naopak k vyplácaniu odmien, zastavte sa na chvíľu.

Zmeniť už sa to nedá

Pretože už známky rovnako nijako nevylepšíte a ani dieťa už nemá šancu ho zmeniť, nezhoršujte stres, ktorý zažíva. Hoci si to rodičia neuvedomujú, pre mnoho detí je stresujúce už vysvedčenie samo o sebe, a to dokonca aj vtedy, keď sú dobrými žiakmi - zatiaľ čo niektorých nevyvedie z miery ani pár trojok, iné sa budú báť prísť domov, pretože miesto dvoch dvojok majú štyri.

Vysvedčenie nie je rozsudok

Detský psychológ Václav Mertin kedysi napísal veľmi peknú vetu: "Vysvedčenie nie je rozsudok nad dieťaťom, ale informácie o tom, ako sa mu podarilo zvládnuť požiadavky školy, ako sa učiteľom podarilo naučiť ich látku a ako sa rodičom podarilo vytvoriť mu podmienky na prácu."

Upozorňuje ďalej na to, že práve obavy z rodičovskej reakcie skutočne vedú niektoré deti k tomu, že s vysvedčením domov nedorazia, alebo sa dokonca pokúsia o samovraždu, niekedy bohužiaľ úspešnú.

Telesnými trestami sa známky nezlepšia

Keď dieťa príde domov so zlým vysvedčením, môžete mu povedať, že sa vám veľmi nepáči a že sa mu tento školský rok príliš nepodaril. Na druhú stranu sa snažte potomka aj za niečo pochváliť.

Dôležité je najmä to, aby ste sa ponúkli pri snahe zlepšiť si známky, vrátane vysvetlenia, prečo by to malo chcieť samo. Dôvodom môžu byť napríklad blížiace sa prijímačky na strednú či vysokú školu.  

Profimedia

Nemá však zmysel mu vyhrážať tým, že bude musieť stráviť hodiny nad knihami a nič iné nebude smieť robiť. Ponúknite mu skutočnú pomoc. Tá môže mať formu doučovania, či už s vami alebo s nejakým starším študentom, môžete ho prihlásiť do jazykovej školy alebo mu pomôcť robiť si prehľadnejšie poznámky. Psychológ Václav Mertin každopádne varuje pred telesnými trestami.

Extrémy škodia oboma smermi

Chcete naopak dieťaťu urobiť radosť, pretože vás jeho známky potešili? Prečo nie, ale podľa psychológov je vhodnejšou odmenou skôr menší darček, napríklad v podobe knihy, stavebnice, u starších detí napríklad pekného trička podľa vlastného výberu. Alebo potomka vezmite do kina alebo na obľúbené jedlo.

Na druhú stranu, ak ste potomkovi niečo sľúbili za to, že bude mať pekné známky, a on to nesplnil, odmenu mu nedávajte - zvykol by si, že vaše slovo veľa neznamená, a nabudúce už by sa nesnažil rovno.

Zlé sú skrátka oba extrémy. Nemá zmysel dávať známkam prehnaný význam a vyčítať dieťaťu, že si mizerným vysvedčením pokazilo život, ale na druhú stranu nie je dobré ani brať ich na ľahkú váhu, a znevažovať tak vzdelanie.

Ak sa k vysvedčeniu vôbec nevyjadríte, a to bez ohľadu na to, aké známky na ňom sú, dieťa by to mohlo považovať za dôkaz toho, že vás veľmi nezaujíma ani ono samo.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie