Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Všimli ste si, že puberta u dievčat začína stále skôr? Odborníci zistili, prečo je to tak
Zdielať na

Všimli ste si, že puberta u dievčat začína stále skôr? Odborníci zistili, prečo je to tak

Zdroj: Profimedia

Stále častejší predčasný nástup puberty u dievčat zaujíma aj vedcov, ktorí najnovšie prišli so zaujímavými závermi, prečo sa to deje.

Aj vy ste si všimli, že puberta u detí začína stále skôr? Najmä rodičia dievčat určite dobre vedia, že prvá vlna pubertálnych výstupov sa bežne objavuje už okolo ôsmeho roku. A nie, naozaj za to nemôžu hormóny z kurčiat, ako hovoria niektoré mýty. Čím to teda je?

Ako sa prejavuje predčasná puberta?

Predčasnou pubertou sa nemyslí to, že deti odrazu odsekávajú rovnako ako pubertiaci. To sa deje tiež, ale tu ide o niečo iné - u detí sa objavujú neklamné známky toho, že dospievajú. Napríklad sa im mení postava, dievčatám rastú prsia, u oboch pohlaví sa objaví ochlpenie. Môžu za to pohlavné hormóny, ktorých aktívnu činnosť v organizme sme zvyknutí očakávať predsa len o pár rokov neskôr.

Stále častejším predčasným nástupom puberty u dievčat sa zaoberá napríklad tím detskej nemocnice v americkom Cincinnati, ktorého výskum opísal denník The Washington Post.

"Dnes už považujeme za normálne, že sa prvé známky puberty u dievčat objavujú v siedmich rokoch," hovorí Louise Greenspan, endokrinológ z organizácie Kaiser Permanente.

Lekári poznajú termín predčasná puberta, týkal sa dievčat mladších ako osem rokov a chlapcov mladších ako deväť, u ktorých pohlavné dospievanie nastúpilo príliš skoro, a to väčšinou kvôli nejakej hormonálnej poruche. Na príčinu sa občas vôbec neprišlo. Teraz je však takýchto detí oveľa viac než predtým, pričom príliš skoré dospievanie so sebou nesie nejedno riziko.

Možno ste netušili, že aj obezita hrá významnú úlohu pri predčasnej puberte dievčat.

Je to vážnejšie akoby sa mohlo zdať

Štúdia zverejnená v časopise Pediatrics dokázala, že dievčatám v takomto prípade hrozí viac depresie, navyše mávajú sklony k rizikovému správaniu, akým sú pitie alkoholu, fajčenie, drogy, a tiež zbytočne čoskoro začínajú so sexom. A nielen to, v dospelosti takým ženám viac ako iným, hrozí obezita, cukrovka 2. typu a rakovina prsníka.

Vysvetlenie? Odborníci tvrdia, že je za tým zvýšená celoživotná expozícia hormónu estrogén, ktorý sa do životného prostredia dostáva napríklad kvôli užívaniu hormonálnej antikoncepcie. Rovnakú príčinu môže mať aj znižujúca sa plodnosť mužov.

Štúdie ukazujú, že puberta u dievčat začína v priemere o rok skôr ako v minulosti. Celý proces trvá zhruba štyri roky. Mimochodom - posledných sto rokov výrazne klesol aj vek, kedy dievčatá zažívajú prvú menštruáciu, ale ten sa pre zmenu posledné desaťročie už príliš nemení a u západnej civilizácie sa pohybuje zhruba na 12 až 12,5 roka.

Za všetko ale nemôžu len estrogény z prostredia. Rolu hrá zrejme aj detská obezita, pretože čím viac tuku v tele, tým viac sa do neho uvoľňuje estrogén. Puberta vrátane rastu ochlpenia začína skôr aj u dievčat, ktorých matky boli obézne a v tehotenstve dostali tehotenskú cukrovku. Podpísať sa na tom môže aj stres, napríklad napätie v rodine.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie