Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Máte vzdorovité a často zúriace dieťa? Najnovšie zistenia odborníkov vás potešia!
Zdielať na

Máte vzdorovité a často zúriace dieťa? Najnovšie zistenia odborníkov vás potešia!

Zdroj: Profimedia

Táto správa poteší všetky unavené mamičky, ktoré musia denne bojovať so vzdorujúcimi ratolesťami.

Vedci totiž zistili, že tieto deti majú predpoklad, že budú v živote i v kariére úspešnejší ako ich pokojnejší a flegmatickejší rovesníci. Ako je to možné?

Vo chvíli, keď sa vaše "roztomilé zlatíčko" v záchvate úplnej hystérie váľa a reve od zlosti uprostred nákupného centra alebo na zastávke autobusu, vám určite behá hlavou množstvo najrôznejších myšlienok, ale tá, že ide o prejav osobnosti budúceho úspešného právnika, brilantného ekonóma, neurochirurga či medzinárodne uznávaného politika, medzi ne asi nepatrí.

Ako letná búrka

Vyčerpávajú vás každodenné súboje kto z koho, uzjapané vynucovanie pozornosti, hádzanie vecami a búrlivé protesty proti všetkým vašim povelom, zákazom i prosbám? Súperenie s detským hnevom patrí medzi psychicky najnáročnejšie a najvypätejšie okamihy v rodičovskej úlohe a v podstate pred ním nie je úniku. Malé deti skrátka nedokážu do dôsledkov pochopiť, že chrúmaním cukríkov večer pred spaním si kazia zuby, že skákať zo schodov na jednej nohe nie je najlepší nápad a že to vedie väčšinou ku zlomenej nohe, že večerný kúpeľ patrí k základnej hygiene a že mamička si naozaj nemôže dovoliť kupovať každý deň novú hračku... a tak pokračujeme v boji s veternými mlynmi a musíme jednoducho prežiť. Možno vám nasledujúce riadky aspoň čiastočne vlejú novú krv do žíl.

Profimedia

Tieto deti čaká mimoriadny úspech

Výsledky mnohoročnej štúdie (prieskum prebiehal kontinuálne takmer 40 rokov), ktoré boli zverejnené v odbornom časopise Developmental Psychology, presvedčivo ukazujú, že deti, ktoré sú v predškolskom veku nadmerne vzdorovité, dráždivé a celkovo výrazne temperamentné vo svojich emocionálnych prejavoch, bývajú v dospelosti oveľa úspešnejšie vo svojich profesiách.

Takže keď budete nabudúce sledovať live ďalšiu časť seriálu Peklo v podobe vlastného potomka kopajúceho do dverí, urputne pištiaceho alebo peniaceho zlosťou v električke alebo na pošte a budete sa ho snažiť všemožne upokojiť, nezúfajte! Máte síce nezbedné (rozumej neznesiteľné) a poriadne tvrdohlavé dieťa, ale možno má pred sebou veľmi nádejnú budúcnosť.

Profimedia (ilustračná fotografia)

Prečo je to tak?

Prečo sú vzdorovité a tvrdohlavé deti v živote úspešnejšie? Podľa autorov vyššie spomínanej štúdie to je možné laicky vysvetliť tým, že neposlušné, výbušné a temperamentné osobnosti sú neľútostnejšie vo svojich názoroch a presvedčeniach, dokážu presadzovať vlastnú vôľu, sú ochotné bojovať za svoje potreby, priania a práva, obetujú viac zo seba, aby dostali, čo chcú, a aby dosiahli to, čo si zaumienia. Skvelá správa pre všetkých frustrovaných rodičov, ktorí sú na konci svojich síl, nemyslíte?

V rámci štúdie boli sledované a analyzované osobnostné charakteristiky a vzorce správania v ranom detstve v súvislosti s profesijnými úspechmi v dospelom veku, rovnako tak ako rodinné pomery účastníkov, ich postavenie v rodine, inteligencia a prospech aj správanie v škole.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie