Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodičia, chráňte svoje deti! Týchto 5 vecí na sociálne siete radšej nedávajte
Zdielať na

Rodičia, chráňte svoje deti! Týchto 5 vecí na sociálne siete radšej nedávajte

Zdroj: Profimedia

Aj keď ste si možno predsavzali, že to robiť nebudete, je prirodzené, že sa občas chcete svojim krásnym a šikovným dieťaťom pochváliť. Skôr, ako akúkoľvek fotografiu zverejníte, dobre si to zvážte.

Ak sa aj chcete pochváliť niečím zo svojho súkromia, nemali by ste to preháňať. Predtým, ako zverejníte fotku dieťaťa na facebooku, či inej sociálnej sieti, porozmýšľajte, či je naozaj vhodné, aby ju mohol ktokoľvek vidieť. Niektoré zábery by ste si rozhodne mali ponechať iba v súkromnom archíve.

Fotky iných detí

Každý má iný vzťah k sociálnym sieťam a nie všetci sú nadšení, keď sa fotka ich dieťaťa objaví na internete. Myslite na to a skôr, než začnete nahrávať, zdieľať a označovať fotky detí na narodeninovej oslave alebo na výlete, najprv sa spýtajte ich rodičov, či s tým nemajú problém. Je to minimálne slušné. Rešpektujte priania ostatných a vždy sa radšej spýtajte. Predídete mnohých nepríjemným situáciám.

Profimedia

​Deti v škole alebo pred školou

Počítame s tým, že škola je bezpečné miesto, ale realita je bohužiaľ iná. Z bezpečnostných dôvodov teda nedávajte na sociálne siete fotky, kde je zachytený názov školy alebo inštitúcie, kam vaše deti chodia. Ak tak robíte, poskytujete ďalším osobám informácie o tom, kde sa vaše dieťa pravidelne nachádza. Ak chcete napríklad zverejniť fotku z prvého dňa v škole, dajte si pozor, nech z nej nie je viditeľné, o akú školu sa jedná. Možno sa vám to zdá prehnané, ale ide o bezpečnosť vašich detí. Myslite na to!

Osobné údaje detí

Toto si často ani neuvedomíme. Dieťa dostane prvý pas, kde má čarovnú fotku, a vy ho chcete ukázať svetu? Rozhodne to nerobte! Alebo sa uistite, že údaje ako meno, rodné číslo a ďalšie sú nečitateľné, zakryté alebo rozmazané. Rovnako tak, ako keď sa na sociálnych sieťach chválite vysvedčením potomka alebo registračnou kartou či dresom malého futbalistu. Aj tieto údaje sú ľahko zneužiteľné.

Profimedia

Nahé fotografie detí

Tu je snáď dôvod celkom zrejmý! Kým pre vás môže byť kúpajúce sa dieťa rozkošné a očarujúce, ďalšia osoba môže túto fotku kruto zneužiť. Nedopustite, aby sa nahé fotografie dostali do nesprávnych rúk. Väčšina sociálnych sietí má síce určité pravidlá ohľadom nahoty na fotografiách, ale vy ako rodičia by ste mali byť o krok napred a uvedomiť si, čo by sa mohlo stať. Takéto fotky patria iba do súkromného albumu!

Akékoľvek zábery, ktoré by mohli deti neskôr strápniť

Vždy si položte otázku, či by si vaše dieťa prialo, aby ste zverejnili práve túto fotku. Vám to môže pripadať smiešne, ale vášho potomka môžete neskôr dostať do trápnej alebo nepríjemnej situácie. Určite to poznáte. Keď vás niekto označí na fotke z večierku, kde vám to vôbec nepristane, tiež z toho nie ste dvakrát nadšené.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie