Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
10 vecí, ktoré by ste mali dieťa naučiť, aby bolo v dospelosti úspešné: Začnite hneď!
Zdielať na

10 vecí, ktoré by ste mali dieťa naučiť, aby bolo v dospelosti úspešné: Začnite hneď!

Zdroj: unsplash.com

Čo všetko by ste mali svoje deti naučiť, aby to dokázali v dospelosti zúročiť? Tieto rady vám pomôžu!

V prvých rokoch života dostávajú deti veľa informácií, ktoré sa uchovávajú do budúcna. Detské mozgy sú ako špongia, nasávajú do seba všetko možné.

Je veľa vecí, ktoré by naše deti mali vedieť skôr, než vyletia z domu. Týchto desať vecí by rozhodne na vašom výchovnom zozname nemalo chýbať!  

Druhý jazyk

Mnohé štúdie dokazujú, že deti, ktoré sa v detstve učia okrem materinského jazyka ešte druhý jazyk, sa lepšie prispôsobujú zmenám, majú lepšiu pamäť a všeobecne chápu lepšie jazyk. Nehovoriac o tom, že komunikácia v iných častiach sveta potom nie je pre dieťa problém. Znalosť cudzích jazykov je prospešná aj v budúcej kariére. Podľa vedcov z Výskumného ústavu Rotman v Kanade pomáha znalosť ďalšieho jazyka napríklad aj k zníženiu Alzheimerovej choroby.

Plávanie

Cvičenie a akákoľvek fyzická aktivita je pre deti prospešná. Veľmi dôležité je naučiť deti čo najskôr plávať. Táto zručnosť má veľa výhod. Jednak podporuje kardiovaskulárnu aktivitu, čo je priaznivé pre srdce a pľúca, vďaka pohybom, ktoré dieťa pri plávaní vykonáva, sa zvyšuje tiež sila, vytrvalosť a koordinácia pohybov. Deti, ktoré pravidelne plávajú, majú tiež menšie riziko zdravotných problémov. Okrem týchto prospešných dôvodov je potom plávanie skvelá vec aj z dôvodu bezpečnosti. U detí, ktoré dokážu plávať, je nižšie riziko utopenia.

unsplash.com

Hra na hudobný nástroj

Výsledok jednej štúdie, ktorá bola publikovaná v Journal of Neuroscience, dokazuje, že hra na hudobný nástroj zlepšuje u detí sluchové zručnosti a pomáha oddialiť zhoršenie schopností mozgu v dospelosti, ktoré sú prirodzené počas starnutia. Je to vraj z toho dôvodu, že keď hráme na hudobný nástroj, aktivujeme niekoľko mozgových systémov naraz - sluch, vnímanie i motoriku. Akonáhle dieťa dospeje, bude mať vďaka tomu tiež  lepšiu schopnosť komunikovať a kreatívne sa vyjadrovať.

Tanec

Štúdia vedcov z Karlstadskej univerzity ukázala, že aj tanec je pre deti prospešný z hľadiska ich budúceho vývoja. Zlepšuje výkon, a to hlavne u hyperaktívnych detí. Umožňuje im komunikovať a vyjadrovať svoje emócie prostredníctvom svojho tela a pomocou hudby podporuje kreativitu, sociálne zručnosti, motorické schopnosti a buduje ich sebavedomie. Tanec tiež priláka deti bližšie k rôznym kultúram a prinúti ich, aby boli otvorenejšie a dôverovali svojmu vlastnému telu.

unsplash.com

Recyklácia

Keď budete deti už od detstva učiť recyklovať, prispejete tak k tomu, aby aj ďalšie generácie mali možnosť užívať si krásy našej planéty. A recyklácia je dobrá aj z iného dôvodu. Bolo preukázané, že recyklovanie podporuje u detí kreativitu a psychomotoriku. Vaše dieťa bude tiež vedieť, že nepotrebuje veľa drahých zdrojov na to, aby mohlo realizovať svoje bláznivé nápady.

Upratovanie

Poriadok a hygiena sú pre život nepostrádateľné. Okrem praktických dôvodov, ako je podpora zdravého životného štýlu, je táto zručnosť tiež dôležitá pre to, aby deti robili veci organizovane. Ak sa dieťa nenaučí upratovať, môže to brániť v priestorovom zorientovaní. Upratovanie pomáha deťom, aby získali pocit vlastného priestoru a prispieva k rozvoju samostatnosti. Dieťa to potrebuje nielen preto, aby našlo svoje hračky a veci, ale aby našlo samo seba. Ako tvrdia odborníci, jedine tam, kde je priestor a poriadok, môže vzniknúť niečo nové.

Varenie

Naučte deti variť, zlepší sa ich vzťah k jedlu. Keď ich zapojíte do prípravy jedla, budú si ho potom viac vážiť a bude tiež menej pravdepodobné, že skonzumujú nezdravé potraviny. Postupovať podľa receptov sa tiež naučia, ako je dôležité dodržiavať pokyny a tiež aké e úžasné preskúmať jednotlivé ingrediencie svojimi zmyslami. Začnite niečím veľmi jednoduchým, aby ste sa vyhli nehodám, a postupujte k náročnejším úlohám.

unsplash.com

Zmysel pre orientáciu

Naučiť deti, aby vedeli, kde sú a ako sa orientovať, je dobré pre ich mozog a tiež im to umožní cítiť sa slobodnejšie tam, kde sa práve nachádzajú. Podľa odborníkov existuje v mozgu akási vnútorná GPS, ktorá vytvára siete v našich neurónoch, ktoré zlepšujú náš zmysel pre orientáciu a pomáhajú mozgu plánovať trasy a zlepšovať proces rozhodovania. Túto schopnosť ale musíme trénovať, a to bez mobilných telefónov. S vekom bohužiaľ orientačné schopnosti slabnú.

Hospodárenie s peniazmi

S dospelosťou prichádza aj finančná zodpovednosť, a keď na ňu nebudeme dostatočne pripravení, môžeme sa dopustiť veľkých chýb (a prísť trebárs o veľké peniaze). Je teda dôležité naučiť deti, že peniaze sú nástroj, nie odmena, a že nestačí, aby sa učili šetriť, ale tiež sa musia naučiť rozumne míňať. Čo je hocikedy ťažké aj pre dospelých rodičov, ale je to cesta, ako neprísť úplne o všetko.

Hovoriť o svojich pocitoch

Nikto nie je neustále šťastný a v pohode. Niektoré situácie v nás vyvolávajú nepríjemné emócie, ktorým sa nemôžeme vyhnúť. Naučiť deti od raného veku, aby svoje pocity identifikovali, prijali a hovorili o nich bez obáv, je niečo, za čo vám budú raz neustále ďakovať. Emočná inteligencia umožní vášmu dieťaťu rozhodovať a vhodne reagovať na zložité životné situácie.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie