Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na diéte od narodenia: Medzi matkami sa šíri nový trend stravovania
Zdielať na

Na diéte od narodenia: Medzi matkami sa šíri nový trend stravovania

Zdroj: Pixabay

Nie je hádam populárnejšou témou medzi mamičkami ako stravovanie milovaných ratolestí. Práve na výživu sa dáva veľký doraz a niektoré matky neváhajú nastaviť svoje niekoľkomesačné deti na rôzne diéty alebo vegánstvo.

Čo je pre vaše dieťa zdravé a prospešné, je v dnešnej dobe možno trochu problematické. Aktuálne tu máme boom rôznych moderných stravovacích návykov a vyznať sa v nich, nie je práve najľahšie.

Pixabay

​Na popularite naberá najmä vegánstvo, čo je spôsob stravovania sa, kedy z jedálnička vylúčite mäso a živočíšne produkty. Rodičia sa pritom neboja aj niekoľkomesačné deti nastaviť na takýto druh stravy. Mnohí odborníci sa zhodujú, že vegánske dieťa nemôže dostať všetky potrebné živiny z jedla ako dieťa, ktoré sa stravuje štandardne. Na druhej strane sa však objavujú prípady, ktoré dokazujú opak. Isté je, že vegánstvo je aj u nás na vzostupe. No je vhodné aj pre malé deti? Opýtali sme sa výživovej poradkyne Ing. Jarmily Kabátovej.

archív

​"Dnes je vo všeobecnosti veľa trendov v stravovaní. Ľudia sa samovoľne nastavujú na bezlepkovú diétu bez toho, aby im robil lepok zdravotné problémy, skúšajú rôzne druhy diét, niekedy až absurdných a čo je najhoršie - nútia k tomu aj svoje deti. Príčinou sú rôzne vedecky a medicínsky kontroverzné, jednoznačne nepotvrdené, alebo dokonca vyvrátené  mýty kolujúce v médiách, sociálnych sieťach, fórach pre maminy, alebo na ihriskách pre deti. Jedným z trendov je aj nastavovanie detí na vegánsku stravu," hovorí pani Kabátová. 

Pričom len samotné zostavenie vhodného jedálnička pre dieťa tak, aby boli pokryté všetky živiny, ktoré v danom veku potrebuje, je zložité aj bez obmedzení, ako je tomu pri vegánskej strave.

"Deti potrebujú veľa živín. Dokonca v prípade niektorých mikro a makroživín podstatne viac ako dospelý človek. V prvých 12 mesiacoch môžu strojnásobiť svoju pôrodnú hmotnosť. Majú tiež osobitné potreby, pokiaľ ide o typ a rovnováhu živín, ktoré sú pre správny rast a vývoj potrebné. Odporúčania v rámci racionálneho stravovania u dospelých, ktoré povzbudzujú ľudí, aby jedli menej tuku a viac vlákniny, sú úplne nevhodné pre deti mladšie ako dva roky!" prízvukuje výživová odborníčka.

"Strava by mala obsahovať kvalitné zdroje bielkovín a tukov so zeleninou, ovocím a obilninami (neodporúčajú sa celozrnné varianty a nadbytok vlákniny, nakoľko už v malom množstve zasýtia a tým sa zabráni vyššiemu príjmu dôležitých živín). Vhodné je dieťaťu dávať menej vysoko spracovaných potravín (polotovarov) a bez pridania soli. Cukor môže byť užitočný na to, aby pomohol uspokojiť energetické potreby, ale deti by ho mali prijímať ako súčasť potravín, ktoré okrem cukru obsahujú aj množstvo iných živín (zelenina, ovocie, obilniny, mlieko)."

​Asi najväčším problémom v prípade vegánskej stravy je dosiahnuť práve optimálny príjem jednotlivých vitamínov a minerálov, ako je železo, vápnik, jód, zinok a vitamíny B12 a D, ktoré sa nachádzajú prevažne v mäse, v mlieku a vajíčkach. "V rastlinách sú tieto minerály nielen obmedzené na určité zdroje, ale sú v nich aj v podobe, ktorá je pre telo oveľa ťažšie absorbovateľná. Jedným z dôvodov je fakt, že sa môžu viazať na vlákninu, na ktorú je rastlinná strava obzvlášť bohatá."  

Podľa Kabátovej existuje množstvo štúdií, ktoré hovoria jednoznačne proti vegánskej strave, pretože spôsobuje spomalenie rastu malého dieťaťa. "Rastlinná strava môže znížiť riziko chronických ochorení, je dobrá pre životné prostredie, ale zle naplánované vegánské diéty, tzn. pokiaľ človek (matka) nevie, čo čím nahradiť, čo čím doplniť, v akom pomere a množstve, aby boli nahradené kritické živiny v mäse a v iných živočíšnych produktoch, môže viesť k vážnym nedostatkom mikroživín a s tým súvisiacich orgánových poškodení. Len rastlinná strava predovšetkým u detí, ale aj dospelých je z môjho pohľadu menej ako ideálna...," dodala na záver. 

archív

Súvisiace články

Najčítanejšie