Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ja mu nerozumiem! Ako pomôcť dieťaťu rozvíjať reč a kedy potrebuje logopéda?
Zdielať na

Ja mu nerozumiem! Ako pomôcť dieťaťu rozvíjať reč a kedy potrebuje logopéda?

Zdroj: Profimedia

Väčšina rodičov sa nebojí vyhľadať odborníka, keď majú pocit, že ich dieťa nerozpráva tak, ako má. Pomôcť svojmu dieťaťu však musíte hlavne doma!

“Nepreháňaš to? Veď je ešte malá!... Z toho vyrastie!... To prejde samé, nestresuj!” hovorili mi kamarátky aj rodinní príslušníci, keď som dcéru objednala na logopédiu.

Lepšie priskoro, ako vôbec

Mala síce “iba” 4 roky, ale ako sa ukázalo hneď po prvej návšteve, moja intuícia bola správna. Pani logopedička sa dokonca vyjadrila, že vzhľadom na jej rečové problémy som ju priviedla úplne včas, aby sme to stihli napraviť, kým nastúpi do školy.

Z vlastnej skúsenosti teda môžem potvrdiť, že mala úplnú pravdu. Sedenia sme ukončili s nástupom do školy a s neskutočnou radosťou, že dcérka dala konečne aj R!

Poruchy vývinu reči by sa mali pomocou odborníkov odstrániť ešte v predškolskom veku. Nielen, že v škole si dieťa začne svoj hendikep najviac uvedomovať a utrpí tým aj jeho psychika, ale poruchy reči môžu negatívne vplývať aj na učenie a výsledky.

Profimedia

Ako pomáhať dieťaťu rozvíjať reč?

Práve rodinné prostredie, váš prístup a najmä čas a trpezlivosť pomôže vášmu dieťaťu najviac. Aj keď začnete navštevovať logopéda, pochopíte, že bez pravidelného domáceho cvičenia to jednoducho nepôjde. Čim ešte môžete dieťaťu pomôcť?

  • Čo najviac sa v rodine rozprávať.
  • Nenapomínať dieťa, keď chce niečo povedať, aj keď nás to ruší.
  • Každý deň si nájsť čas, sadnúť si a vypočuť si, čo všetko prežilo.
  • Vytvárať rôzne situácie, ktoré budú dieťa motivovať k rozprávaniu. (rôzne hry – napríklad hádaj na čo myslím a podobne…)
  • Obmedzovať čas strávený na počítači, pri televízii či na telefóne.
  • Stretávať sa s inými deťmi, vytvárať kamarátstva, chodiť do prírody.
  • Čítať mu rozprávky, učiť sa pesničky, básničky, navštevovať divadielka a podobne…

Ak má dieťa akýkoľvek rečový problém, nezľaknite sa a nedávajte mu pocítiť, že robí niečo inak, ako ostatní. Nebuďte ani prehnane prísni a snažte sa mu pomáhať, podporovať ho a vhodne ho motivovať.

 

RAPOTÁČIK 2 JE V PREDAJI!

Skvelou pomôckou na precvičovanie reči vašich detičiek je aj druhé CD aj DVD Rapotáčik. Logopedička Lucka a malá Tete si spolu s vašimi detičkami precvičia slovnú zásobu, slabiky, zámená, slovesá či datív. Súčasťou každej epizódy je veselá logopedická pesnička.

Potešte vaše detičky na Mikuláša či na Vianoce a objednajte si ho ešte dnes!

RiK

Súvisiace články

Najčítanejšie