Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Uspávanie detí nemusí byť nočná mora: 5 relaxačných techník pomôže celej rodine
Zdielať na

Uspávanie detí nemusí byť nočná mora: 5 relaxačných techník pomôže celej rodine

Zdroj: Profimedia

Ani vy nepatríte k tým šťastným rodičom, ktorým dieťa zaspí ihneď po uložení do postieľky? Tieto super tipy pomôžu bábätku k pokojnému zaspávaniu a vy si konečne budete užívať večer podľa svojich predstáv.

Niektoré deti bojujú proti spánku každý večer, čo spôsobuje stres celej rodine. Výsledkom je nepokojný spánok dieťatka, nadmerná únava a stres rodičov a nakoniec tiež zhoršenie vzťahu medzi rodičmi. Vyskúšajte to od dnes takto, uvidíte, že sa to čoskoro začne meniť k lepšiemu.

5 relaxačných techník pred spánkom

Kúpeľ ako relaxačný rituál

Skúste z obyčajného večerného umývania spraviť dieťatku rituál pred spaním. Používajte jemné detské peny, ktoré nevysúšajú detskú pokožku, veľmi vhodné je pridať do vody éterické oleje ako napríklad levanduľu či harmanček, ktoré dokážu upokojiť nervový systém a znížiť napätie v tele. Dieťatko sa tak lepšie uvoľní, upokojí a bude sa mu lepšie spať. 

Profimedia

​Vhodná rozprávka na dobrú noc

„Čítanie deťom nahlas, keď sa uložia do postieľky, im nielen pomôže lepšie zaspať, ale deti si tieto chvíle budú navždy pamätať a pozitívne to ovplyvní ich správanie a vývoj,“ tvrdia odborníci a dodávajú, že treba dbať aj na správny výber rozprávky, či príbehu. Aby rozprávka naozaj pomohla dieťatku zaspať, mali by sme voliť príbehy s ľahkým a pokojným obsahom, aby dieťa zbytočne nerozrušili. 

Profimedia

Počúvanie relaxačnej hudby

Ak sa po rozprávke dieťatku ešte stále nezatvárajú očká a trvá mu zaspávanie dlhšie, vyskúšajte vždy v túto dobu púšťať jemnú hudbu. Nemusia to byť uspávanky, ale akákoľvek pomalá či relaxačná skladba. Tento trik si dokonca mnohí prenášajú aj do dospelosti a vďaka nemu nemajú so zaspávaním a spánkom problémy.​

Instagram/mumma.dempsey

Dýchacie a meditačné techniky

Ak máte extrémne energické dieťa a večer ho nedokážete upokojiť, jednou z účinných možností je aj správne dýchanie či meditačné techniky pred spánkom. Podľa štúdie vo World Journal of Psychiatry, môžu tieto metódy zlepšiť stav detí s poruchami pozornosti či hyperaktivitou.

Ako na to? Nechajte dieťa ležať na chrbte priamo na posteli, požiadajte ho, aby zavrelo oči a uvedomovalo si svoje dýchanie. Staršie dieťatko nech počíta do 20 a sústreďuje sa pritom na hlboké dýchanie, s mladším počítajte spolu. Potom nech zostane pokojne ležať a nech dvíha striedavo ruky hore a dole v pomalom tempe a nech sa sústreďuje na každý pohyb. Všetko nech zopakuje 5-10 krát. Zo začiatku sa možno bude chichotať a nebude chcieť spolupracovať, ale keď vytrváte, prinesie to ovocie. Niektoré deti zaspia už počas úvodných dýchacích techník.

Profimedia

Založte im malý „zaspávací blok“

Odborníci radia rodičom starších detí, ktoré nevedia rýchlo zaspať, aby mali pri posteli vlastný zápisníček, do ktorého si môžu písať ešte tesne pred spaním. Môžu si tam napísať čokoľvek – myšlienky, pozitívne situácie z prežitého dňa, svoje priania, tajnosti, či básničky alebo kresby. Písomné zaznamenávanie myšlienok pomáha vyčistiť si hlavu nielen deťom, ale aj dospelým.

Dieťa, ktoré nedokáže ľahko zaspať, môže mať výrazný úžitok z písania myšlienok, pretože si vyčistí hlavu, čo signalizuje telu, aby sa uvoľnilo. Psychológovia dokonca tvrdia, že písomné cvičenia vyvolávajú pozitívne myšlienky a robia mozog šťastným.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie