Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Robíte si s deťmi domáce úlohy? 3 dôvody vás presvedčia, že robíte veľkú chybu!
Zdielať na

Robíte si s deťmi domáce úlohy? 3 dôvody vás presvedčia, že robíte veľkú chybu!

Zdroj: Profimedia

Mnohí rodičia si myslia, že ak nebudú pomáhať deťom s úlohami, budú sa horšie učiť. Odborníci však prišli s tvrdením, ktoré dokazuje presný opak!

Vedci z univerzity v Texase zozbierali údaje o tom, ako sa rodičia zapájajú do vzdelávacieho procesu a ako to ovplyvňuje známky a prospech ich detí v škole.

Z výsledkov jednoznačne vyplynulo, že pomoc rodičov pri domácich úlohách detí je na prvom stupni základnej školy zbytočná a pri druhom stupni a stredných školách má dokonca negatívny vplyv na výsledky študentov.

Prečo deťom nepomáhať s úlohami?

1. Dieťa stráca motiváciu študovať

Výsledky štúdie jednoznačne potvrdili, že čím viac sa rodičia zapájajú do domácich úloh svojich detí, tým menej sa chcú deti učiť a dozvedať sa nové veci. Deti, ktoré majú rodičov neustále pri sebe, kontrolujú ich a diktujú im, čo majú robiť, majú najmenšiu motiváciu učiť sa. Naopak, tie deti, ktorých rodičia ich nechávajú pracovať samé a “netlačia” na ne, majú väčšiu túžbu a chuť dozvedieť sa niečo nové.

Psychológovia radia rodičom, aby sa nebáli nechať úlohy na deti a aby im zasahovali do učenia iba vtedy, ak ich o to požiadajú, alebo ak potrebujú niečo vysvetliť.

2. Neučí sa zodpovednosti

Ak dieťa nútite robiť domáce úlohy, kontrolujete každú čiarku, ktorú spraví  a za horšie známky ho trestáte, beriete mu zodpovednosť za štúdium. Kým to robiť neprestanete, nikdy si nebude môcť zodpovednosť zobrať na seba.

Uznávaná psychologička Lyudmila Petranovskaya tvrdí, že takáto výchova neprináša deťom žiadny úžitok a negatívne ovplyvňuje tiež vnímanie sveta v dospelosti. Radí, aby rodičia jednoducho nechali, aby sa následky ich činov odohrali, iba tak sa naučia zodpovednosti za svoje činy.

“Zabudol si, že vám pani učiteľka kázala nakresliť obrázok? Znamená to, že ho budeš musieť nakresliť namiesto hrania sa na počítači.” “Nespravil si si úlohu? Vysvetli to pani učiteľke sám!”

Schopnosť niesť zodpovednosť za svoje vlastné kroky je pre deti oveľa podstatnejšia, ako schopnosť plniť rozkazy iných.

3. Kazí sa vzťah medzi rodičom a dieťaťom

Neustále kontrolovanie, napomínanie a zasahovanie do domácich úloh dieťaťa okrem iného neprospieva ani vášmu vzájomnému vzťahu. Skúste si namiesto to získať väčšiu dôveru u detí, uisťujte ich, že aj robiť chyby je normálne a dokonca potrebné. Snažte sa tráviť spolu viac času, čítajte si spoločne, diskutujte o tom, čo ich zaujíma, hľadajte si spoločné záujmy a podobne.

Ak nedokážete akceptovať u vašich detí iné známky ako jednotky, spýtajte sa sami seba, prečo je to tak. Deti, ktorých rodičia majú prehnané nároky na ich výsledky v škole, sa necítia byť milované. Psychológovia tvrdia, že štúdium je osobnou úlohou každého dieťaťa, zatiaľ čo úlohou rodičov je bezpodmienečne milovať svoje deti. Láska je predsa dôležitejšia, ako jednotky v žiackej knižke, no nie?

Bodka na záver

Samozrejme, je iste dôležité, aby žiaci a študenti dostávali také domáce úlohy, ktoré zodpovedajú ich vedomostiam a skutočne ich zvládnu samé. Náročnejšie úlohy, ktoré si vyslovene vyžadujú zapojenie sa rodičov, alebo súrodencov, by mali byť aj takto vysvetlené. To však už závisí na samotnom učiteľovi a jeho dohode s rodičmi detí.

Aké skúsenosti s domácimi úlohami vašich detí máte vy? Napíšte nám!

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie