Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pravda o bosej chôdzi a barefoot topánkach: Škodí to deťom alebo nie?
Zdielať na

Pravda o bosej chôdzi a barefoot topánkach: Škodí to deťom alebo nie?

Zdroj: Profimedia

Kým donedávna rodičia verili, že pre malé deti je tou najvhodnejšou obuvou jedine pevná členková, časy sa menia aj tu. Čo je teda skutočne najlepšie?

Poslednú dobu sú stále populárnejšie barefoot topánky, ktoré pripomínajú chodenie naboso. Či je to dobré pre malé deti alebo nie, sa nevedia zhodnúť ani odborníci.

Pred niekoľkými málo rokmi musela jedna zámorská firma, ktorá vyrába „bosé topánky“  zaplatiť odškodné zákazníkom, ktorí uverili, že jej výroky sú vyložene zdraviu prospešné, čo sa tvrdilo v reklame. Nepotvrdil to však žiadny výskum, zákazníci sa ozvali, výrobca súd prehral a musel platiť.

Táto kauza mnohým napadne, keď sa objavia diskusie zástancov barefoot obuvi pre najmenšie deti, ktorí nepripúšťajú pochybnosť o jej zdravotnej prospešnosti a dávajú také topánky deťom neustále. Do lesa a rovnako aj do mesta a na dlhé trasy.

Aké topánky sú najzdravšie?

Na jednej strane sú tu tradiční ortopédi, ktorí vám povedia, že jedine pevná topánka je správnou voľbou. Na druhej strane nájdete fyzioterapeutov, ktorí vám povedia, že správna je jedine bosá chôdza, prípadne barefoot topánky a doplnia to fotkami zdeformovaných nôh, hlavne z úzkych topánok na podpätku.

Profimedia

Zlatá stredná cesta

Tak, ako aj v iných prípadoch, aj v tomto bude možno najlepšou voľbou použiť zlatú strednú cestu a zdravý sedliacky rozum, a to rovnako pri deťoch, ako aj pri dospelých.

"Ak chce niekto chodiť bosý, nech chodí naozaj bosý v prírode," radí fyzioterapeutka Jana Šimonková. Ale keď si z bosých topánok, ktoré nemajú takmer žiadnu podrážku, urobíte denné obutie, môžete si podľa nej privodiť zdravotné problémy spojené s pohybovým aparátom, a to vrátane chrbtice. "Chodenie v nich po meste je úplná hlúposť. Je to pre nohu za trest," komentuje to Jana Šimonková.

Väčšina zástancov barefoot  topánok sa odvoláva na tradíciu našich predkov, ktorí predsa tiež chodili bosí. Ale zabúdajú na to, že sa pohybovali po úplne iných povrchoch ako dnes my.

Aj keď sa rozhodnete povedať barefoot topánkam nie, niektoré z tvrdení ich propagátorov rozhodne stoja za inšpiráciu. Napríklad taká občasná chôdza naboso po kamienkoch určite prospeje rovnako deťom aj dospelým. A naopak, tvrdé a úzke topánky alebo nevhodný tvar špičky sú jednoducho zlé a skutočne môžu detskú nohu postupom času deformovať, rovnako, ako malé topánky.

Súvisiace články

Najčítanejšie