Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zakrývate dieťa v kočíku plienkou? Pozor! Môžete mu ublížiť viac, ako si myslíte!
Zdielať na

Zakrývate dieťa v kočíku plienkou? Pozor! Môžete mu ublížiť viac, ako si myslíte!

Zdroj: Profimedia

Snažíte sa svoje dieťa v kočíku chrániť pred slnečnými lúčmi? Podľa odborníkov robíte viac škody ako úžitku.

Ak patríte medzi tie mamičky, ktoré občas prehodia cez striešku kočíka plienku, dajte si pozor. Nevedomky spôsobujete, že sa vaše dieťa vnútri prehrieva. Čo v horúčave nerobiť, a ako naopak chrániť dieťa pred slnkom?

Slniečko svieti priamo do kočíka a vášmu bábätku je to nepríjemné, čo urobíte? Siahnete po látkovej plienke a striešku kočíka zakryjete tak, aby ste dieťaťu vytvorili tieň? Robíte veľkú chybu. Namiesto toho, aby ste bábätku uľavili, spôsobujete, že sa v kočíku prehrieva.

“Vídam veľa mamičiek, ako majú prikrytý kočík látkovou plienkou alebo šatkou. V lepších prípadoch na kočíku vlaje, v horších je prichytená štipcami. Vždy mám chuť dotyčnú zastaviť a upozorniť ju, čo týmto "vynálezom" spôsobuje,“ hovorí matka, ktorá bola poučená svojou skúsenou lekárkou.

Aj vedci vo Švédsku jej dávajú za pravdu. Tento druh „ochrany“ spôsobuje, že v kočíku je za chvíľku teplo ako v peci. Kvôli zníženej cirkulácii vzduchu môže teplota rýchlo stúpať, podobne, ako v horúcom aute.

Podľa štúdie publikovanej na webe www.svd.se bola teplota vnútri nezakrytého kočíka 22,2 °C, po prekrytí tenkou látkou dosiahla počas pol hodiny hodnotu 33,8 °C. Za hodinu sa teplota vyšplhala na neuveriteľných 37,7 °C!

Profimedia

Ako teda dieťatko v kočíku správne chrániť?

Ak je vonkajšia teplota príliš vysoká, v čase najostrejšieho slnka medzi 10 – 15-tou hodinou sa dlhším prechádzkam úplne vyhnite. Samozrejmosťou je opaľovací krém s vysokým UV faktorom a čistá voda vždy po ruke. Ak chcete dieťatku spraviť tieň, použite radšej slnečník či sieťku a nezabudnite chrániť detskú hlavičku vzdušným klobúčikom alebo šatkou.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie