Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Zaručí chudnutie bez rizík? Kardashianka predáva prírodnú alternatívu Ozempicu
Zdielať na

Zaručí chudnutie bez rizík? Kardashianka predáva prírodnú alternatívu Ozempicu

Zdroj: Profimedia

Známy liek, ktorý však nemá slúžiť primárne na chudnutie, spôsobil ošiaľ na celom svete a to aj napriek mnohým negatívnym účinkom na zdravie. Podarilo sa slávnej kráske objaviť jeho “zdravšiu” náhradu?

Kourtney Kardashian (45) predstavila doplnok stravy s názvom Lemme GLP-1, ktorý vraj prináša výhody Ozempicu, aj keď s Ozempicom reálne nemá nič spoločné, informuje healthline.com. Čo tento “zázrak” obsahuje a dokáže chudnutie skutočne urýchliť?

Šialenstvo okolo liekov na chudnutie určených pre diabetikov vyvrcholilo vtedy, keď sa dostali nielen svedectvá o zázračne zhodených kilogramoch, ale aj množstvo negatívnych účinkov spojené s ich užívaním, ktoré často končili až nutnou hospitalizáciou. Že toto nie je správna cesta, ako schudnúť, si myslí aj Kourtney, napriek tomu ju zaujal ten účinný a rýchly efekt. Z tohto dôvodu vyvinula doplnok stravy GLP-1, čo je zároveň označenie hormónu, ktorý v tele reguluje glykémiu a telesnú hmotnosť a ktorý sa nachádza práve v Ozempicu alebo lieku Wegove.  

Kourtney sa rozhodla obchodovať s doplnkami stravy už pred dvomi rokmi, keď založila značku Lemme, kde nájdete napríklad aj vitamínových gumových medvedíkov pomáhajúcich s koncentráciou či odpočinkom. Teraz k nim pribudla novinka, od ktorej si Kourtney pravdepodobne veľa sľubuje, otázkou je, či doplnok na chudnutie naozaj funguje tak, ako ho propaguje.  

Profimedia

Prírodná alternatíva Ozempicu  

Doplnok Lemme GLP-1 napriek svojmu názvu v skutočnosti hormón GLP-1 neobsahuje. Namiesto toho je vyrobený z prírodných zložiek, ako je extrakt z citróna, šafranu a červeného pomaranča, ktoré majú napodobniť jeho účinky – teda znížiť hlad a chuť do jedla a podporiť zdravú reguláciu telesnej hmotnosti. 

Žiadna štúdia zatiaľ nepreukázala, že by doplnok stravy Lemme GLP-1 pomáhal viditeľne znižovať fyzickú hmotnosť. Na druhú stranu - testovaním prešli aj jednotlivé kľúčové zložky, a isté prínosy sa u nich našli. Napríklad extrakt z citróna znižuje hladinu glukózy v krvi (o 5%), zvyšuje prirodzenú hladinu hormónu GLP-1 (o 17%), a podporuje navýšenie prospešných baktérií v črevách (ktoré ovplyvňujú hmotnosť tým, že usmerňujú trávenie a ukladanie tukov).  

Osemtýždňová štúdia zahŕňajúca 60 žien zase zistila, že užívanie extraktu zo šafranu znížilo množstvo desiat cez deň. Štúdia skúmajúca účinky extraktu z červeného pomaranča potom preukázala, že vďaka nemu ľudia schudli v priemere 4,2 percent svojej telesnej hmotnosti a došlo aj k regulácii možstva tuku a jeho rozloženiu.

View this post on Instagram

A post shared by lemme (@lemme)

Čo na to hovoria odborníci?  

Libu Varughese, endokrinologická lekárka a lekárska poradkyňa spoločnosti Aeroflow Diabetes, pre Healthline povedala, že by rada videla viac vedeckých dôkazov predtým, ako odporučí používanie prírodných doplnkov GLP-1.  

“Ak sa však rozhodnete použiť tento doplnok stravy, robte to opatrne a sledujte akékoľvek negatívne vedľajšie účinky,” odporočila lekárka.  

„Opakované používanie neúčinných produktov môže viesť k frustrácii, pocitom zlyhania a zhoršeniu problémov s obrazom tela u tých, ktorí tieto doplnky užívajú. Pre tých, ktorí bojujú so svojou hmotnosťou, to môže zintenzívniť úzkosť, stres a dokonca aj depresiu," myslí si ďalšia odborníčka.  

Amy Lee, vedúca výživy pre Nucific, navrhuje, aby ľudia, ktorí chcú schudnúť prirodzene, považovali akékoľvek doplnky výživy len za jednu zložku programu na reguláciu hmotnosti. 

“Ľudia musia tiež zmeniť životosprávu, vrátane zníženia kalorického príjmu a zvýšenia výdaju energie prostredníctvom pohybu a cvičenia,“ povedala pre Healthline. Jednoducho zhrnuté, žiadne doplnky vám nepomôžu schudnúť zdravo a natrvalo, ak sa nebudete zdravšie stravovať a pravidelne sa hýbať.  

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie