Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do jari o tri kilá menej? Ide to aj bez námahy, toto funguje u každého!
Zdielať na

Do jari o tri kilá menej? Ide to aj bez námahy, toto funguje u každého!

Zdroj: Profimedia

Príroda už sa pomaly, ale iste prebúdza z dlhej zimy a slnko nabáda na pobyt na čerstvom vzduchu. Prebuďte aj svoj metabolizmus a naučte sa, ako sa zdravo zbaviť kíl navyše!

Či už sa vydáte len na prechádzku alebo obujete tenisky a vybehnete do neďalekého parku, motivácii k chudnutiu bude s príchodom jari dosť. K pravidelnému pohybu stačí urobiť len niekoľko diétnych zásahov vo svojom jedálničku a budete hneď o tri kilá ľahšie!

Detoxikujte  

Nepúšťajte sa do žiadneho razantného detoxu, ktorý by vás mohol ohroziť na zdraví. Tou najjednoduchšou, ale zato najúčinnejšou cestou, ako vyplaviť z tela toxíny, je piť dostatok čistej vody. V opačnom prípade telo vodu zadržuje, čo sa odrazí aj na vašej váhe.  

Než sa teda pustíte do zmien v jedálničku, vypite najlepšie každú hodinu pohár vlažnej vody a uvidíte, že už po prvom dni sa budete cítiť oveľa ľahšie. Začnite s pitím vody hneď po prebudení, a naštartujte si tak nielen vylučovanie a trávenie, ale aj metabolizmus.  

unsplash/francesca-hotchin

Znížte množstvo jedla  

Rozhodli ste sa jesť zdravo? Potom ale počítajte s tým, že aj zdravé potraviny majú kalórie. Snažte sa jesť radšej častejšie a malé porcie. Akonáhle sa budete cítiť plní, jedlo odložte a dokončite ho radšej neskôr.  

Už po pár dňoch si týmto prístupom stiahnete žalúdok na menšiu veľkosť a naučíte sa jesť oveľa menej. Nemali by ste ale trpieť od hladu, a tak zaraďujte do každého jedla zdroje kvalitných tukov, ktoré vás s istotou zasýtia.  

Jedálny lístok s kvalitnými tukmi:   

  • Raňajky: ovsená kaša s hrsťou mandlí   
  • Desiata: plátky jabĺk potreté arašidovým maslom   
  • Obed: grilovaný losos v sezamovej kruste na špenátovom lôžku   
  • Olovrant: grécky jogurt s lyžičkou slnečnicových semienok   
  • Večera: mozzarella s bazalkovým pestom a celozrnným toustom 

Neponáhľajte sa   

Jete často v zhone? Nielenže jedlo poriadne nerozhryziete, a zbytočne tak zaťažujete trávenie a nevedome do seba nahádžete až niekoľko stoviek kalórií počas pár minút.  

Na každé jedlo si vymedzte aspoň desať minút. Vychutnávajte si každé sústo a nenechajte sa ničím rozptyľovať. Uvidíte, že jedlá zjete oveľa menej. Na servírovanie si vyberte vždy menší tanier alebo misku, aby porcia pôsobila väčšia.   

unsplash.com/fallon-michael

Tri porcie zeleniny denne  

Zelenina má v každej diéte svoje opodstatnenie. Je zdrojom vitamínov, minerálov, vody a predovšetkým vlákniny, ktorá vás na dlhšiu dobu zasýti. Môžete si za cenu iba pár desiatok kalórií porciu až zdvojnásobiť.  

Pridajte zeleninu ku každému slanému jedlu. Nebojte sa ju ale ani tepelne upraviť, aby ste sa bežných druhov, ako sú uhoriek, paradajky a paprika, rýchlo neprejedli. Zeleninu môžete podusiť, uvariť, ugrilovať alebo zapiecť. Buďte kreatívni a striedajte nielen druhy, ale aj tvary a spôsob spracovania.  

Nejedzte tesne pred spaním  

Tuky sa rady ukladajú do zásob predovšetkým cez noc, a tak nepodceňte čas ani skladbu svojej večere. Nemusíte vynechávať prílohu ani celozrnné pečivo, ale rozhodne nevynechajte zdroje bielkovín a tukov.   

Zatiaľ čo bielkoviny sa postarajú o regeneráciu a stavbu svalovej hmoty, ktorá je aj pre spaľovanie nevyhnutná, vďaka tukom nebudete zaspávať hladní. Ideálnu kombináciu týchto dvoch živín predstavujú vajcia.  

Tie pripravíte behom pár minút a zároveň sa neochudobníte o teplú večeru. Omelety môžete robiť na nespočetné množstvo spôsobov, a tak vás hneď tak neomrzia. Pridajte do omelety baby špenát, najemno nakrájanú zeleninu a nebojte sa pridať ani syr feta alebo parmezán.  

Profimedia

Zažeňte závislosť na cukre  

Zatiaľ čo pre mužov je v diéte výzvou obmedziť či vynechať alkohol, pre väčšinu žien sú komplikáciou časté chute na sladké. Na cukre totiž veľmi ľahko vzniká závislosť, ktorá vám následne dokáže chudnutie úplne prekaziť.  

Hladinu glukózy zdrojom cukru neošálite, a tak aj keď sa snažíte zladiť zdravšími zdrojmi, chute vás len tak neopustia. Zaraďujte denne do jedálnička jednu až dve porcie ovocia a ostatné pridané cukry úplne vynechajte.  

Namiesto sladkostí radšej siahnite po orieškoch alebo semienkach a už po pár dňoch pocítite rozdiel. Hladina cukru sa stabilizuje a telo prestane sladké vyžadovať. Báť sa ale nemusíte ani horkej čokolády, ktorá má vysoký obsah kakaa a nízky podiel cukru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie