Zatiahnuté
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Ako po sviatkoch uľaviť tráveniu? 5 tipov, ktoré vám zaručene pomôžu
Zdielať na

Ako po sviatkoch uľaviť tráveniu? 5 tipov, ktoré vám zaručene pomôžu

Zdroj: Profimedia

Ak ste počas sviatkov neodolali všetkým tým chutným dobrotám, koláčom a alkoholu, svojmu tráveniu ste asi dali poriadne zabrať. Ako môžete veľmi jednoducho pomôcť svojmu žalúdku, ktorý teraz zrejme bije na poplach?

Sviatky máme za sebou a mnohí sa počas nich tento rok v jedle nejako extra neobmedzovali. Prejedanie sa zrejme odrazilo aj na tom, ako sa teraz cítite. Ak máte problémy s trávením, nafukovaním a celkovo pocit plného žalúdka, vyskúšajte jeden z overených tipov, ktoré vám určite pomôžu. 

Bylinné čaje

Najvhodnejšími sú mäta alebo harmanček, ktoré podporia trávenie. Tymian a fenikel vám naopak pomôžu, ak máte nafúknuté brucho. Pred samotnou konzumáciou jedla skúste vypiť odvar zo zemežlče lekárskej, ktorý stimuluje trávenie a tvorbu slín. 

pixabay.com/silviarita

​Zázvor

Pomáha nielen vtedy, keď ste prechladnutí! Obsahuje totiž látky, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú zmierniť nafukovanie. Najlepší spôsob je, urobiť si z čerstvého zázvoru čaj a popíjať ho. 

Prechádzka a joga

Pohyb na čerstvom vzduchu vám nielen prospeje, ale rozhýbe aj črevá. Odporúčajú sa aj niektoré pozície z jogy. Najmä  rôzne rotácie na bok, ktoré blahodarne pôsobia na vaše trávenie. 

pixabay.com/ajcespedes

​Jedzte banán

Nielenže vás dokáže zasýtiť, ale napraví aj mierne problémy s trávením. Obsahuje totiž veľa vlákniny, takže rozhýbe črevá pri zápche, ale zároveň ich pri hnačke vie aj upokojiť. Pri bolestiach žalúdka dokonca dokáže obaliť stenu tráviaceho traktu ochranným povlakom...

Jedlá sóda

Siahnite po nej, ak potrebujete rýchlu úľavu. Stačí, ak jednu lyžičku rozmiešate v pohári vody a vypijete ju. Sóda totiž dokáže zabrániť nevoľnosti a predísť zvracaniu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie