Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pozor na raňajkové návyky, ktoré vám bránia v chudnutí: Minimálne jeden z nich robí väčšina z nás!
Zdielať na

Pozor na raňajkové návyky, ktoré vám bránia v chudnutí: Minimálne jeden z nich robí väčšina z nás!

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Plavková sezóna je tu a vy by ste potrebovali zhodiť ešte pár kíl? Možno vám pomôže zbaviť sa niekoľkých zlozvykov, ktoré vám nenápadne bránia zhodiť neželané kilá.

V dosiahnutí a formovaní vysnívanej postavy vám môžu brániť niektoré banálne veci, o ktorých si možno ani neuvedomujete, že ich robíte. Tie navyše môžu viesť nielen k priberaniu, ale aj k zdravotným problémom. Aké raňajkové (zlo)zvyky medzi ne patria?

Príliš malé porcie   

Prvou zásadnou chybou, ktorej sa dopúšťa mnoho ľudí, sú príliš malé porcie. Pamätajte vždy na to, že raňajky sú dôležité pre váš úspešný štart dňa a podľa toho majú byť tiež dostatočne pestré a výdatné.  

Príliš malá porcia cereálnej kaše alebo iba jeden kúsok ovocia bez ďalších komponentov na tanieri budú iba na škodu. Nielenže vám vo finále neuľahčia znížiť váš celkový denný príjem kalórií, ale naopak riskujete, že sa veľmi skoro dostaví nežiadúci pocit hladu, ktorého sa oplatí vyvarovať sa. Je totiž známe, že pokiaľ jete až pri pocite hladu, telo si povie, že je krízové obdobie, a veľmi pravdepodobne si celé nasledujúce jedlo uloží do tukových zásob.   

Nehľadiac na to, že keď vás postihne hlad napríklad pri ceste do práce alebo kdekoľvek inde vonku, býva ťažké zohnať niečo zdravé a ľahké k jedlu. Ľahko teda môžete skĺznuť k tomu, že to vyriešite sekanou v žemli, bagetou alebo napríklad kávou s koláčom. To všetko môže viesť nielen k ďalšiemu priberaniu, ale aj k tráviacim problémom. Preto svoje raňajky radšej nikdy nezmenšujte na polovicu a namiesto toho sa poriadne najedzte do sýtosti.   

Profimedia

Raňajkujete nezdravé pochutiny   

Tvrdenie, že ráno môžete zjesť čokoľvek a nepriberiete, je bohužiaľ iba mýtom. Aj ráno je pri snahe o redukciu hmotnosti potrebné mať na pamäti, že údeniny a ďalšie priemyselne spracované potraviny obsahujú veľmi veľké množstvo kalórií, tukov a soli, preto vám môžu brániť v chudnutí. A čo potom sladkosti obsahujúce hojné množstvo cukru! Zo svojho raňajkového menu preto radšej úplne vyraďte biele pečivo, klasické lievance, marmeládu alebo chlieb natretý maslom. Ak si bez nich začiatok dňa nedokážete predstaviť a nechcete sa ich vzdávať úplne, môžete si pripraviť rovnako chutné zdravšie varianty týchto pokrmov. Pečivo by malo byť ražné a celozrnné, šunka zase minimálne 90% s nízkym obsahom soli. Dobrými tipmi na zdravé raňajky sú tiež biely jogurt alebo ovsená kaša s ovocím a orechy plné potrebných prospešných látok   

Konzumujete príliš veľa kofeínu   

Položte si zásadnú otázku. Nepijete príliš veľa kávy? Jedna alebo dve šálky kávy ani čaju vašej línii neublížia. Nemalo by ich ale byť viac, a to z jednoduchého dôvodu. Keď spomenieme obvyklú smotanu do kávy alebo časté sladenie horúcich nápojov cukrom, tak ak si navyknete na vysoké počty kávových šálok, existuje väčšie nebezpečenstvo, že vás prepadne vlčí hlad. Nevystačíte si teda len s kávou alebo čajom ako takým a budete si chcieť dať aj niečo sladké. Lenže práve dezerty bývajú najčastejšou prekážkou na ceste k štíhlosti. Navyše cukor vo väčšom množstve môže škodiť aj vášmu zdraviu. Časté pitie kofeínových nápojov vás tak môže nepriamo dostať do závislosti na sladkom.   

unsplash.com/candice-picard

Nedodržujete pitný režim   

Zásadnou chybou a nepriateľom číslo jedna všetkých pokusov o schudnutie je nedostatočný pitný režim. Deň je ideálne začať aspoň primerane veľkým pohárom vody. Ešte predtým, než sa pustíte do jedla, poriadne sa napite čistej neperlivej vody, prípadne ju doplňte o šťavu z citrusov, aby ste lepšie naštartovali svoj metabolizmus a zároveň zmiernili pocit hladu. Telo ľahšie doplní tekutiny spotrebované počas spania a uľahčíte aj trávenie. Tiež vstrebávanie živín bude vďaka dostatočnému pitnému režimu účinnejšie. Keď sa najskôr napijete, zmenšíte riziko prejedenia sa, ktoré vášmu metabolizmu rozhodne neprospieva. Myslite aj na to, že je dobré piť priebežne počas celého dňa, nie až vo chvíli, keď máte smäd. V takom okamihu ide už o prejav dehydratácie organizmu.   

Pozor na džúsy!   

Väčšina kupovaných džúsov napriek sľubom výrobcov na obale bohužiaľ veľa čerstvej ovocnej šťavy neobsahuje. A keď áno, veľké dávky cukru a konzervantov a farbív vo väčšine týchto nápojov nechýbajú. Pozor si dávajte napríklad aj na zavádzajúce označenie „prírodne identickú arómu“, to totiž patrí medzi ďalšie umelé zložky škodlivé pre zdravie. Tomu je možné predchádzať iba tak, že si doma pripravíte vlastnú šťavu z vylisovaného čerstvého ovocia. Myslite však na to, že ani pohár doma vylisovaného džúsu, ktorý je zdravý, takže aj vhodný na raňajky, nenahradí plnohodnotný pokrm. Preto by mal byť vždy doplnený zdravými pokrmami bohatými na vlákninu a ďalšie dôležité živiny. 

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie