Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trpí vzácnym ochorením a pohľad na ňu vás zabolí: Ľudia nechápu, ako sa dokáže usmievať
Zdielať na

Trpí vzácnym ochorením a pohľad na ňu vás zabolí: Ľudia nechápu, ako sa dokáže usmievať

Zdroj: Instagram/tenacioustiffany614

Ľudia s jej diagnózou sa väčšinou dožívajú oveľa nižšieho veku a tak je šťastná, že je ešte nažive. Iných by to totálne zložilo, no ona sa snaží vychutnávať si každý jeden deň, pretože nevie, či nebude tým posledným.

44-ročná Tiffany Wedekind z amerického Ohia trpí vzácnym syndrómom predčasného starnutia, čo pre ňu znamená, že žije v tele 83-ročnej starenky. Hutchinsonov-Gilfordov syndróm je vrodená genetická porucha, ktorá urýchľuje starnutie a ľudia, ktorí ňou trpia, sa dožívajú v priemere dvadsať rokov, informuje people.com. Tiffany je tak pravdepodobne najstaršou osobou na svete, ktorej toto ochorenie diagnostikovali.

Každý deň je pre ňu veľký dar

Viac ako tridsať rokov nemala Tiffany o svojej chorobe ani potuchy. Diagnózu sa dozvedela až potom, ako ju diagnostikovali jej bratovi, ktorý zomrel. Štyridsiatnička, ktorá žije v tele starenky, netuší, koľko jej zostáva času, tak sa snaží užívať si každú hodinu života. 

Tiffany od narodenia trpela rôznymi ochoreniami a bola menšia ako ostatné dievčatá, no nikto netušil, že je za tým zákerná diagnóza. „Vlastne som vyzerala ako malá bábika,“ povedala pre magazín People s tým, že jediné po čom túžila, bolo žiť svoj život naplno.

Drobná žena sa preto venovala mnohým športom. Tancovala jazz, step aj balet. Hrala softball, basketbal a tenis, dokonca sa pridala k roztlieskávačkám. Až neskôr si uvedomila, že telo jej celý čas dávalo signály, že niečo nie je v poriadku. 

Ako sedemročnej jej museli vytrhnúť mliečne zuby, v šestnástich rokoch sa jej na koži objavili biele škvrny, neskôr jej začali padať vlasy, zhoršovali sa jej zuby, pokožka začala strácať pevnosť a elasticitu.

Keď oslávila tridsiate narodeniny, jej brat, ktorý bol na svoj vek malý, začal mať problémy s kosťami aj so srdcom, skončil v nemocnici. Diagnostikovali mu genetické ochorenie spôsobujúce urýchlené starnutie a ako 39-ročný zomrel na infarkt.

Rovnakú diagnózu potom zistili aj Tiffany. Od tridsiatky sa jej stav stále zhoršuje. Trpí kardiovaskulárnym ochorením, artritídou a kalcifikáciou v kolenách. Zároveň jej hrozí infarkt kvôli zužujúcej sa aortálnej chlopni. Chorobou trpí aj jej matka, ktorá má však miernejšiu formu. 

Tiffany nevie, ako dlho bude žiť, preto si život vychutnáva plnými dúškami a inšpiruje k tomu aj ostatných pomocou sociálnych sietí, kde zverejňuje príspevky ako „húževnatá Tifanny.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martha (@marthatrulyproducer)

Súvisiace články

Najčítanejšie