Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stavte na jarnú očistnú polievku: Zasýti vás a pritom pomôže rýchlejšie schudnúť
Zdielať na

Stavte na jarnú očistnú polievku: Zasýti vás a pritom pomôže rýchlejšie schudnúť

Zdroj: Profimedia

Potrebujete sa zbaviť kíl navyše, posilniť imunitu a dodať viac energie? Potom je tento recept pre vás to pravé, vyskúšajte si ho hneď!

Ak pociťujete jarnú únavu a máte akútny nedostatok energie, vyskúšajte namiesto drahých a často neúčinných preparátov v kapsuliach radšej silu prírody. Siahnite po mladých jarných výhonkoch zo žihľavy, budete prekvapení, aké má všestranné účinky a ako fantasticky chutí napríklad v krémovej polievke!

Ktoré ďalšie bylinky sa oplatí mať doma?

Vitamínová bomba 

  • Mladé listy žihľavy dvojdomej sú bohaté na vitamíny A, C, D, K a skupinu vitamínov B.
  • Sú tiež významným zdrojom železa, draslíka, jódu, kremíka, vápnika, horčíka aj fosforu.
  • Nájdete v nich tiež bielkoviny, aminokyseliny, chlorofyl, tanín, ďalej kyselinu kremičitú, ktorá pomáha pri liečbe močových ciest a pomáha vyplavovať usadeniny a nečistoty z tela a čistí krv.

Pozitívne účinky žihľavy

  • Pomáha zmierniť akné a celkovo zlepší stav pokožky, nechtov aj vlasov.
  • Zlepší trávenie, zbaví vás nafúknutého brucha.
  • Pomôže pri anémii.
  • Odstráni problémy s únavou.
  • Vyrovnáva krvný tlak a znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Pomáha pri liečbe reumatizmu.
  • Podporuje tvorbu červených krviniek.
  • Pre svoje močopudné vlastnosti pomôže pri chorobách obličiek a močových ciest.

Profimedia

Krémová žihľavová polievka

Ingrediencie:

  • 3-4 hrste mladej žihľavy
  • 1 väčší zemiak
  • 1 menší pór
  • 1 mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • bujón alebo 1 l vývaru
  • smotana na varenie
  • mleté čierne korenie a soľ
  • olivový olej 

    Profimedia

Postup:

  1. Do hrnca dajte trochu olivového oleja a osmažte nakrájanú cibuľu do zlatista.
  2. Pridajte nakrájaný zemiak, mrkvu, cesnak, pór a ešte krátko posmažte.
  3. Zalejte vodou alebo vývarom, kým nie je zelenina mäkká.
  4. Dobre umytú žihľavu pridajte až ku koncu a iba krátko, cca 5 minút povarte.
  5. Pridajte soľ a korenie, polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka, potom pridajte trochu smotany na varenie a ešte nechajte prevrieť.
  6. Ak nie ste na diéte, podávajte s čerstvou bagetou, opečenými chlebovými krutónmi alebo aj s kôpkou postrúhaného syra.
  7. Dobrú chuť!

Súvisiace články

Najčítanejšie