Poznáte aj takéto linecké koláče? Recept na ňe je hitom medzi ženami
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Instagram
Linecké koláče patria medzi najtradičnejšie vianočné pečivo u nás a počas blížiacich sa sviatkov nebudú chýbať na stole mnohých domácností. Verili by ste, že aj táto klasika sa dá ozvláštniť?
Sladké kolieska zlepené džemom chutia asi každému a mnohí si bez nich nevedia predstaviť Vianoce. Ak by ste ich chceli ozvláštniť, stavte na tento recept!
Aký je tajný recept Zdeny Studenkovej na vianočnú kapustnicu? Herečka prezradila, čo do nej dáva!
Na instagrame ho zverejnila Katka Jakeš, no pôvodne pochádza od šikovnej Slovenky Lucii Mašlejovej. Čím je originálny? Makom! Presne ten sa pridá do cesta a linecké koláče premení na úplne nečakanú pochúťku. Ak ich navyše naplníte citrónovým krémom, prsty si oblíže celá rodina. "Mňam mňam! Tento recept je klasický a predsa tak originálny! Čo je na ňom veľmi fajn je, že keď vám ostane náplň lemon curd, vydrží vám v chladničke ešte niekoľko mesiacov, takže ju môžete použiť do ďalších koláčikov. Uložte si ho, aby ste sa k nemu mohli vrátiť," prezradila Katka.
Ingrediencie na cesto:
- 250 g masla
- kôra z jedného citróna
- 110 práškového cukru
- 1 PL vanilkového curku
- 2 žĺtky
- 300 g pšeničnej hladkej múky
- 2 lyžice maku
Postup na cesto:
Maslo vymiešame so žĺtkami, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme múku a vypracujeme kompaktné hladké cesto, necháme ležať v chladničke min 12 hodín. Následne cesto vyvaľkáme na cca 3-4 mm hrúbku a formičkami vykrajujeme tvary. Do každého druhého do stredu vykrojíme otvor aby vynikol farebný krém.
Pečieme pri 150 stupňoch kým nebudú ružovkasté. Iba chvíľu, aby vynikla farba maku.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ingrediencie na krém:
- 4 citróny (v bio kvalite)
- krištáľový cukor 150 g
- 100 g masla
- 3 vajcia
1 žĺtok
Postup na lemon curd:
Do ohňovzdornej misy dáme jemne nastrúhanú citrónovú kôru (len žltú časť, biela je horká) a vymačkanú šťavu z citrónov, cukor a maslo. Misu dajte na hrniec s vriacou vodou, aby sa nedotýkala hladiny a miešajte až kým sa nerozpustí cukor. Potom dajte z hrnca preč, pridajte prešľahané vajcia a žĺtok. Vráťte nad vriacu vodu a miešajte do zhustnutia cca 10-13 min (zmes by mala byť dosť hustá na to, aby pokryla obrátenú časť lyžice). Potom odstavte a nechajte za občasného miešania vychladnúť.
Tip: Keď vám ostane krém, naplňte ho do uzatvárateľných nádob a môžete ho skladovať v chladničke až 2 mesiace!
Zobraziť tento príspevok na Instagrame