Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ako presadnúť z automatu do manuálu? S tým správnym autom to bude hračka
Zdielať na

Ako presadnúť z automatu do manuálu? S tým správnym autom to bude hračka

Zdroj: Profimedia.sk

Zvykli ste si na šoférovanie s automatickou prevodovkou a máte strach, že už nezvládnete jazdu s manuálom? Omyl! Stačia vám na to tieto dve veci.

Či už ste to vy alebo vaša kamarátka, vo svojom okolí máte určite aspoň jednu ženu, ktorá si jednoducho zvykla šoférovať výlučne autá s automatickou prevodovkou a odmieta sadnúť za volant s manuálnou. Lebo má strach, že to po rokoch už nezvládne. Omyl! Dá sa to a potrebujete len dve veci – dobrého kamaráta a dobré auto.

Peugeot

Pravidlo číslo jeden: Nikdy nehovor nikdy

Keď si kúpite auto s automatickou prevodovkou, zvyknete si na ňu. Veľmi rýchlo a prirodzene. Na premávku vo veľkomeste je ideálna. Žijete si vo svojej pohodlnej bubline a navrávate si, že už nikdy nepresadnete do auta s manuálnou prevodovkou. Potom sa však môže stať, že o svoj automat jedného dňa prídete, z nepredvídateľných dôvodov, napríklad krádežou. A zrazu je komfort nažívania si s autom fuč. Vtedy máte dve možnosti – buď sa vrátite do MHD, vlakov a medzimestských autobusov, alebo si dočasne požičiate auto od kamaráta. Napríklad staršie auto s manuálnou prevodovkou. Hups. Strach má spočiatku navrch, tak sa chvíľu vozíte v električkách. Potom vás ale kamarát hodí do vody – rozumej do svojho auta – a vy musíte plávať – teda šoférovať manuál...

Profimedia.sk

Pravidlo číslo dva: Najlepšieho priateľa spoznáš podľa toho, ako ťa učí šoférovať vo vlastnom aute

Uznávame, že toto je z celého návodu najťažšie – nájsť blízku osobu, ktorá si s vami do auta sadne a po rokoch vás naučí šoférovať akoby odznova a hlavne bez zbytočných stresov navyše.  Či už to bude niekto z rodiny, frajer alebo kamarátka, odporúčame spriaznenú dušu ako súkromného inštruktora, ktorý je pokojný, rozvážny, rozumný, dokáže vám veci vysvetliť polopate, nestráca súdnosť, nepanikári a zachováva si chladnú hlavu aj vo vypätých situáciách. S takým človekom absolvujete kondičné jazdy a rýchlokurz zdarma – bude vás to stáť len pár hodín času (odporúčame jazdiť v noci na prázdnejších cestách), pár jeho nervov (odporúčame pozvať ho potom za odmenu na drink) a pár vašich sĺz – ktoré ale prekvapivo nebudú zo stresu, ale naopak od šťastia, že ste to zvládli!

Peugeot

Pravidlo číslo tri: Women-friendly auto, ktoré vám odporučí desať žien z desiatich

Po rýchlokurze na starom vozidle už stačí len rýchlo presadnúť do nového auta s manuálnou prevodovkou a užívať si jazdu! Odporúčame napríklad Peugeot 308 – s ním sú nové zážitky pri šoférovaní zaručené a automat vám rozhodne chýbať nebude. Už na prvý pohľad je to energické a štýlové auto, ktoré si vás vzhľadom aj jazdnými vlastnosťami získa okamžite. Navonok púta moderným dizajnom, elegantným svetelným podpisom či efektnými diskami kolies. Vo vnútri v rámci tzv. i-Cockpitu zistíte, že riadenie s kompaktným volantom, zvýšenou prístrojovou doskou a dotykovým kapacitným displejom 9,7 '' môže byť oveľa živšie a intuitívnejšie, ako ste boli možno doteraz zvyknuté. A ak si k tomu pridáte ešte aj prvotriedny zvuk Hi-Fi systému Denon či schopnosti paketu Driver Sport Pack, stanete sa doslova levím kráľom ciest v sukni! Pretože aj ten typický znak leva uprostred výraznej prednej masky je jednoducho sexy. Ďalšie, pre ženy menej podstatné technické detaily vynechajme. Spomeňme len znížený podvozok s dokonalým tlmením asfaltových nerovností, tichý motor hociktorého benzínového či naftového typu a perfektný volant, ktorý je oproti iným značkám áut v Peugeotoch výrazne športovejší, teda rozmerovo menší a keď si naň zvyknete, už nebudete chcieť iný. Čo je najpodstatnejšie je totiž fakt, že s takou výbavou, akú ponúka 308-ka, každá šoférka zabudne na to, že možno kedysi nutne potrebovala automat. S Peugeotom je šoférovanie zážitkom vždy a všade, s akoukoľvek prevodovkou.

Peugeot

Najčítanejšie