Skoro jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Vnučka hereckej legendy Maríny Kráľovičovej: Pozrite sa, s čím zabodovala vo svete
Zdielať na

Vnučka hereckej legendy Maríny Kráľovičovej: Pozrite sa, s čím zabodovala vo svete

Zdroj: Facebook

Hoci sa Martina Procházková mohla vydať v šľapajach svojej slávnej babičky, neurobila tak. Už v detstve ju oslovilo niečo úplne iné, čomu sa venuje dodnes a žne jeden úspech za druhým.

„Mohla som mať asi tri roky, kedy som svojho otca videla v obývačke stáť na hlave. Potom som to začala skúšať. Blbla som si sama pre sebe a napodobňovala tie zapletené vianočky, psov, lotosy a stojky,“ priznáva s úsmevom Martina, ktorá patrí aj za hranicami Slovenska medzi tie najlepšie lektorky jogy.

Aj porotcu šou Česko Slovensko má talent očarila joga!

​Už v detstve začala byť joga jej prirodzenou súčasťou. Očarila ju natoľko, že ju začala vyhľadávať čím ďalej tým viac. Dnes je vyhľadávanou lektorkou, ktorú milujú aj mnohé známe tváre. Nie div, keďže kvôli joge precestovala takmer celý svet a nabrala veľa skúseností. Pred desiatim rokmi som odišla z rýchleho sveta reklamy a po jogovom učiteľskom kurze v metóde Jivamukti jogy (Omega Institute USA) som začala viesť pravidelné lekcie v Prahe. O dva roky neskôr som založila medzinárodný jogový festival Prague Spirit Festival. Študijne i pobytovo, sama i s jogovými nadšencami som za tých desať rokov precestovala kúsok sveta a pozrela sa do Indie, Nepálu, Bali, Singapuru, Malajzie, Kambodže, USA, atď...,“ opisuje svoje cesty Martina. A ktorá z krajín ju najviac zaujala?

 Martina so slávnou Marínou Kráľovičovou

archív M.P.

„Ťažko z nich vybrať len jednu. Amerika je viac než 50 rokov plná rôznych trendov, od new age po fitnes. Od kultu tela sa posúvajú k poznávaniu duše. V Ázii sú ľudia menej majetní, ale o to sú pokornejší. My sme niekde uprostred. Najviac mi však dali láskaví a súcitní ľudia, ktorí sa sami učiteľmi, či guruami nenazývajú, moja rodina, príroda, pozorovanie života, samo štúdium a samozrejme pravidelné praktizovanie meditácie.“

Facebook

​Práve joga patrí ostatné roky medzi najpopulárnejšie formy cvičenia a meditácie. Nebojí sa, že ju opäť nahradí niečo nové? „Nebojím sa ničoho... Trendy sa menia, ale joga je tu viac ako 5000 rokov. Je to cvičenie i nadčasová celostná filozofia sebapoznávania. Máme tu jogu pre hipsterov, nahú jogu, vogu a iste vznikne ešte nejaká ďalšia jogová popina. Je to len hra zameraná na efekt s krátkodobým biznis plánom či ambíciou priniesť niečo nové. Ale ako vieme, všetko tu už bolo. A tak často ide len o novú, modernú formu. Starý koncept v ružovom obale. Dôležité je, čo nám funguje. Joga môže byť pre každého tým, čo potrebuje. Cvičením, filozofiou či návodom na šťastie,“ priznáva Martina.

Facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie