Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
6 psychologických tipov, ktoré vám zaručia dlhodobý vzťah: Častý sex tam nepatrí!
Zdielať na

6 psychologických tipov, ktoré vám zaručia dlhodobý vzťah: Častý sex tam nepatrí!

Zdroj: unsplash.com

Keď vstupujeme do partnerského vzťahu, tak chceme, aby vydržal čo najdlhšie. Snažíme sa hľadať možnosti, vďaka ktorým vzťah nestratí iskru. Čo teda na dlhodobý vzťah skutočne zaberá?

Aj keď sme schopní pre toho druhého urobiť čokoľvek a neberieme ho ako samozrejmosť, tak sa predsa len to niečo, čo drží vzťah po hromade, sa po čase aj tak vytratí. Čo nám radia odborníci na vzťahy?

1. Buď častý sex, alebo dlhodobý vzťah 

V ženských časopisoch sa väčšinou dočítame, že sex vzťah zoceľuje, ale vo vedeckom zázemí je to presne naopak. „Dlhodobá istota a častý dobrý sex sa vzájomne vylučujú,“ hovorí psychoterapeutka Kiesten von Sydow z univerzity v Hamburgu. „Skrátka sa poznáte príliš dobre, a je potom ťažké jeden druhého prekvapiť,“ dodáva. Nemusí to ale pritom byť zlé znamenie, keď sa toho po pár rokoch vzťahu v posteli deje málo. Veda totiž poukazuje na to, že pokiaľ chcete mať so svojim dlhoročným partnerom neustále sex, nie ste si vzťahom takí istí, a preto sa musíte neustále starať o častý sex a uisťovať sa ním, aby vzťah vydržal. 

unsplash.com

2. ​Buďte dospelými deťmi 

Skrátka a jasne - radujte sa z maličkostí. Nikto z nás nechce po boku večne zamračeného partnera, ktorého kam posadíte, tam stojí. Radšej si užívajte každý podnet ako za mlada, a smejte sa. Čo iné by vám prinieslo radosť do vzťahu, než práve úsmev a dobrá nálada. „Úsmev vyplavuje hormóny, ako sú serotonín a dopamín. To nám robí dobre, a prináša nám to množstvo pozitív. Dopamín je hormón šťastia, znižuje depresivitu a mieru zlej nálady. Serotonín znižuje dopad stresu,“ hovorí psychológ Martin Dolejš.   

3. Motivujte sa 

Dajte vzťahu efektivitu a produktivitu, ktorú získate práve vďaka motivácii. Motivujte sa plánovaním spoločnej budúcnosti, alebo možno len hľadajte na partnerovi niečo pozitívne, za čo by ste ho mohli pochváliť. Všímajte si malé krôčiky a obdarte ho rešpektom a uznaním, ktoré následne nielen posunie, ale aj zocelí váš vzťah.   

unsplash.com/radu-florin

​4. Majte spoločný rituál 

Stačí len pár minút denne na naplnenie potreby vzájomnej nevyhnutnosti. Najčastejšie partneri praktizujú napríklad spoločné sedenie na balkóne, venčenie psa, varenie kávy, nanášanie zubnej pasty na kefku, alebo sa trebárs ráno pred tým, než vstanete pár minút maznať. Podľa vzťahového terapeuta Todda Creagera, ktorý sa viac ako 30 rokov vo svojej praxi zaoberá poradenstvom v oblasti manželstva, sexu a párovej terapie, je dobré podobné rituály praktizovať čo najčastejšie – najlepšie na dennej báze. Rituály totiž pomáhajú vytvárať zdravé základy vzťahu.   

5. Naučte sa spolu pohádať 

Ďalšie tajomstvo úspechu tkvie aj v spôsobe riešenia konfliktov. Ako je známe, občasné búrky sa nevyhýbajú ani tomu najviac zaláskovanému páru. Jeden z najvplyvnejších psychológov John Mordecai Gottman spoločne s Robertom Levensonom vo svojej štúdii zistili, že väčšina vzťahových problémov sa nikdy nevyrieši. V tomto prípade sa jedná o trvalé problémy založené na osobnostných rozdieloch medzi partnermi. Preto je potrebné sa navzájom spoznať, a naučiť sa daný problém spolu vyriešiť. Aby bola hádka účinná, a efektívna je dôležité spolu hovoriť, a navnímať potreby toho druhého a neodsudzovať, či vyčítať. Najlepšia varianta hádky je krátka, stručná a výstižná so záverom ideálneho riešenia situácie.   

Profimedia

6. Nechajte si vzájomnú voľnosť a verte si 

Mať priestor si vydýchnuť, načerpať energiu a schádzať sa s ostatnými ľuďmi prospieva v mnohých oblastiach vzťahu. Aj v ňom je veľmi dôležité zostať sám sebou, tráviť čas sám so sebou, a tým osobnostne rásť a posúvať sa. Nájdite si svoj koníček, záľubu, ktorej sa budete venovať, alebo sa len stretnite s priateľmi či rodinou. Začnete si tak vzájomne chýbať, čo je aj pre vzťah veľmi zdravé. Uvedomíte si, ako vám chýbal, a po príchode domov prestanete premýšľať nad jeho chybami, a budete radi, že ste spolu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie