Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Používate s partnerom tieto frázy? Vyslovujte ich pravidelne, váš vzťah bude silný a pevný
Zdielať na

Používate s partnerom tieto frázy? Vyslovujte ich pravidelne, váš vzťah bude silný a pevný

Zdroj: unsplash.com

Psychologička a odborníčka na vzťahy ľuďom radí, aby v partnerstve nepodceňovali komunikáciu a silu slov. Ak tieto frázy používate pravidelne, je váš vzťah silnejší ako u väčšiny ostatných ľudí.

Asi všetci dobre vieme, že komunikácia je základ každého fungujúceho vzťahu, napriek tomu niekedy tými správnymi slovami šetríme.

Podľa harvardskej psychologičky a odborníčky na vzťahy Cortney S. Warren, by sme nemali zabúdať vyslovovať frázy, ktoré pokladáme sa samozrejmosť, vďaka nim bude náš vzťah nielen lepší, ale často sa môže práve týmto spôsobom zachrániť, píše cnbc.com.

Frázy, ktoré by si partneri mali hovoriť častejšie  

Cením si tvoju snahu 

Je veľmi jednoduché a lákavé zamerať sa len na to, čo nám na druhom prekáža. Oveľa ťažšie je však vidieť a oceniť rôzne drobnosti, ktoré pre nás denne robí.  

"Cením si, že tak tvrdo pracuješ, aby si podporil našu rodinu." “Som ti vďačná, že si zobral deti do školy, keď som mala ráno stres z veľkej porady v práci...” a tak ďalej.  

Možno ste naštvané, pretože máte pocit, že máte toho na pleciach oveľa viac, ako váš partner a on to neoceňuje. Začnite so zmenou vy, uvidíte, že čoskoro na to zareaguje aj on.   

unsplash.com/kate-kozyrka

Mám ťa rád 

Podľa psychologičky existuje rozdiel medzi pármi, ktoré sa milujú a pármi, ktoré sa majú radi. "Milovať niekoho je intenzívny pocit náklonnosti; mať niekoho rád znamená vidieť ho takého, aký je, a uznať vlastnosti, ktoré sa vám na ňom páčia." V dobrých aj zlých časoch partnerovi pripomínajte, že ho máte radi. Nielen skutkami, ale aj slovami.   

Pomôž mi to lepšie pochopiť 

Táto fráza ukazuje snahu pochopiť partnerov pohľad na vec, čím mu dokazujeme, že ho rešpektujeme a berieme jeho vnímanie a pocity vážne. Predviedčať partnera o svojej pravde podľa psychologičky nie je správna cesta. Namiesto toho by sme mali dať partnerovi priestor, aby mám vysvetlil, čo tým myslel, ako si to on predstavuje a podobne. Jej skúsenosti dokázali, že táto taktika jednoznačne zlepšuje vzájomné porozumenie.

unsplash/michael-demoya

Počúvam ťa 

Ako často venujete partnerovi plnú pozornosť bez toho, aby ste popri tom nerobili alebo nemysleli na niečo iné? Počúvate partnera so skutočným záujmom?  

Podľa psychologičky Warren je veľmi dôležité, aby sme partnera uistili, že mu načúvame a naozaj to aj robili. Odborníčka je podľa mnohých skúsenosti presvedčená, že šťastné páry sú ochotné potlačiť túžbu mať vždy pravdu a naopak, pravidelne nechajú rozprávať partnera a pozorne mu načúvajú.   

Prepáč 

Toto je silné slovo, ktoré keď povieme partnerovi, dáme mu najavo, že si vážime vzájomné puto a vzťah viac, ako svoje ego. Rovnako je to dôkazom toho, že si uvedomujeme zodpovednosť a svoj podiel viny na probléme či konflikte. Slovom prepáč dávame najavo, že nie je dôležité, kto mal pravdu, ale záleží na tom, aby ste sa uzmierili a problém vyriešili.  

Vedieť sa partnerovi ospravedlniť je podľa odborníčky veľmi pekný spôsob, ako dať druhému najavo, že si ho vážime a je nám ľúto, ak sme mu ublížili.   

unsplash.com

Odpúšťam ti. Môžeš mi odpustiť? 

Odpustenie je ťažké. Vyžaduje si to byť zraniteľný, opustiť niečo, čo vám spôsobilo bolesť, a zmeniť svoje city k partnerovi. Štúdie však ukázali, že páry, ktoré si dokážu takto odpúšťať pravidelne, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať dlhší a spokojnejší vzťah.   

Poďme sa spolu zabaviť! 

Ak ešte vždy dokážete nájsť vo vzťahu humor, váš vzťah môže byť silnejší, než si myslíte. Najšťastnejšie páry dokážu prelomiť napätie a prehodnotiť náladu tým, že nájdu priestor pre úsmev, hlúpe žartovanie alebo odľahčený vtip. Vidíte, že je partner vyčerpaný, necíti sa dobre, alebo je mrzutý? Nechcite vtedy od neho riešiť niečo náročné, navrhnite večer pri dobrej komédií, alebo sa choďte odreagovať do kina, na pivo. Uvidíte, že nabudúce vám to oplatí!  

unsplash.com

  

Súvisiace články

Najčítanejšie