Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Sú nezabudnuteľné a zadarmo! Zoznam najvzácnejších darov pre vaše deti
Zdielať na

Sú nezabudnuteľné a zadarmo! Zoznam najvzácnejších darov pre vaše deti

Zdroj: unsplash/jessica-rockowitz

Väčšina rodičov sa snaží, aby ich deti boli šťastné. Žiaľ, často to preháňame s materiálnymi darčekmi a veľmi skúpi sme na to, čo potrebujú najviac. Myslite na to aj v deň, keď majú svoj sviatok všetky deti.

Nezabúdajte, že aj tá najkrajšia hračka ich časom omrzí a odhodia ju, ale na chvíle, ktoré s nimi prežívate nikdy nezabudnú a ovplyvnia celý ich život.

Najvzácnejšie dary pre vaše deti 

Láskavé slová 

Slovo, či veta povedaná od srdca, môže vaše dieťa zmeniť a sprevádzať po celý život. Uistite sa, že deti vedia, ako ich ľúbite. Opakujte im častejšie, že ste vďační a šťastní za to, čo priniesli do vášho života a že mu dali nový rozmer. 

Objatia a bozky 

Či sú ešte bábätká, alebo už veľkí školáci nezabúdajte ich denne objímať a prejavovať im lásku. Nikdy ich neopúšťajte bez bozku a objatia. Toto všetko ich bude formovať a raz budú rovnako milovať aj svoje deti. 

Jedlo za spoločným stolom 

Jedlo spája rodinu a je to najlepšia príležitosť, ako udržiavať vzťahy pokope. Dodržiavajte tradíciu spoločného stravovania vždy, keď je to možné. Vaše deti si tieto momenty budú navždy pamätať. Čím starší budú, tým viac si budú tieto chvíle vážiť. 

unsplash/jonathan-borba

Zmysel pre humor 

Smejte sa často a poriadne, pomôžete deťom aj sebe zvládať každodenné problémy. Deti vychovávané v uvoľnenom prostredí bez striktných príkazov a zákazov sú oveľa šťastnejšie a spokojnejšie.      

Schopnosť vidieť krásu 

Učte ich vidieť a vnímať krásu sveta aj všedných dní. Berte ich často do prírody a vychutnávajte si to spolu čo najčastejšie. 

Tolerancia chýb  

Vyžadujú si veľa trpezlivosti, ale všetko vám vrátia, ak ich budete vychovávať s láskou. Potrebujú cítiť, že ak urobia chybu, nebudú potrestané, ale pochopené. 

Stabilita 

Domov a rodina, kam sa môžu vždy vrátiť, je najlepší základ, na ktorom môžu stavať svoj vlastný život. 

unsplash/vitolda-klein

Podpora 

Povzbudzujte svoje dieťa, aby malo sny. Aby malo svoje túžby, ku ktorým sa bude postupne približovať. Časom dosiahnu oveľa viac, ako ste si vedeli predstaviť. Podporujte ich a verte im! 

Čas 

Toto je dar, ktorý nikdy nemôžete vrátiť ani vziať späť. Starostlivo premýšľajte, ako ho strávite a všímajte si, koľko z neho venujete svojim deťom. 

Plná pozornosť 

Deti veľmi dobre vedia a cítia, kedy ste s nimi a kedy len vedľa nich... 

Súcit 

Deti musia vedieť, že v živote nie je vždy všetko fér. Ale rovnako by mali vedieť a cítiť, že ak im niekto ukrivdí a ublíži, budete tu pre nich a pochopíte ich. 

Spokojnosť 

Učte deti, aby boli spokojné a vážili si to, čo majú. 

Zvedavosť 

Majte trpezlivosť aj keď sa vás opýtajú po stý krát „prečo?“ Zvedavosť je prirodzená a potrebná, podporujte ich v objavovaní. 

Rozhodnosť 

Učte ich rozhodovať sa buďte vždy ochotní im pomôcť, keď vás o to požiadajú. 

Povzbudenie 

Slová majú veľkú silu. Môžu pomôcť a rovnako aj zničiť. Pri deťoch ich vyberajte správne. Namiesto výčitiek a hnevu sa sústreďte na pozitívne myšlienky a povzbudenie. 

 Tvorivosť 

Podporujte deti v tom, čo ich teší. Buďte tvoriví a kreatívni rodičia a ovplyvní to aj ich. 

Štedrosť 

Naučte svoje deti, ako byť štedrým človekom a čo to znamená. Najlepšie svojim vlastným príkladom.   

Profimedia

Duchovný svet 

Či ste veriaci, alebo nie, rozprávajte im o tom, že existuje nebo. Už len preto, aby vedeli, že ak ich opustí niekto blízky, bude mu tam dobre. 

Čestnosť a poctivosť 

Deti, ktoré sa naučia hodnotu a význam poctivosti v mladom veku, majú oveľa väčšiu šancu byť takí aj v dospelosti. Buďte pre ne vzorom! 

Nádej 

Dajte im v každej situácii pocítiť, že existuje nádej na zlepšenie. Nádej dodá deťom silu, vytrvalosť a odhodlanie. 

Predstavivosť 

Rozvíjajte ich fantáziu a predstavivosť denne. Pomôže im žiť krajší a pestrejší život. 

Celoživotné vzdelávanie 

Učíme sa celý život, nie je to len o známkach v škole. Zapojte ich do prác v domácnosti, dovoľte im pomáhať, prebuďte v nich zvedavosť a buďte tými najlepšími učiteľmi v každej chvíli. 

Príležitosti 

Deti potrebujú príležitosť spoznať nové veci, aby mohli zistiť, čo ich baví a v čom sú naozaj dobré. Nemusíte ihneď kupovať lyžiarsku výbavu, ak si chce vyskúšať lyžovanie. Skúste lyže požičať a uvidíte, či ho to chytí. 

pinterest.com

Optimizmus 

Potrebujete ho k šťastnému životu tak, ako aj vaše deti. Snažte sa vyhýbať negatívnym veciam a viac sa usmievajte. Pomáha to! 

Pýcha 

Nedovoľte deťom, aby sa z nich stali pyšní a namyslení ľudia, ale nezabúdajte byť pyšní na ich úspechy, aj na tie najmenšie, ktoré dosiahnu. 

 Mier 

Jeden človek ťažko zabezpečí celosvetový mier, ale mier a lásku v rodine rozhodne áno. Je to ten najlepší štart, začať u seba a svojich najbližších. 

Sebavedomie 

Pestujte v nich sebaúctu a zdravé sebavedomie. To je najlepší spôsob, aby aj v dospelosti uznávali správne hodnoty a nebáli sa za ne postaviť. 

Jedinečnosť 

Naučte deti, že byť iný nie je zlé, ale jedinečné. Či už sa to týka vzhľadu alebo povahy. Nedovoľte, aby sa trápili kvôli svojim odlišnostiam. 

Vždy otvorené dvere 

Najväčšie šťastie pre každého človeka, aj pre vaše dieťa je predstava, že sa má vždy kam vrátiť. Milujte vaše deti a hovorte im, že aj keď vyrastú, pri vás budú mať vždy svoj domov. 

Vernosť 

Vernosť manželov nie je len o „vernosti tela,“ ale ide o celú dušu a všetky zmysly. Milujte sa navzájom, prejavujte si lásku a pracujte na svojom vzťahu. Keď budete šťastní vy, budú šťastné aj vaše deti. 

Láska 

Niekto múdry raz povedal, že čokoľvek robíme s láskou, nemôžeme to robiť zle. Ľúbte svoje deti a prejavujte im lásku vo všetkom, čo pre ne robíte. Či varíte večeru, žehlíte kopec bielizne, alebo ich hladíte po vláskoch, keď zaspávajú... 

unsplash/jakob-owens

 

Súvisiace články

Najčítanejšie