Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Uľahčite deťom začiatok školy: Tieto rituály pomôžu celej rodine!
Zdielať na

Uľahčite deťom začiatok školy: Tieto rituály pomôžu celej rodine!

Zdroj: Profimedia

Začať školský rok sa dá aj bez chaosu a stresu, neveríte? Vyskúšajte tieto čarovné rituály, ktoré pomôžu deťom aj vám.

Prvé dni v novom školskom roku bývajú poriadne náročné tak pre deti, ako aj pre rodičov. Vyskúšajte tieto tipy, pri ktorých sa deti upokoja a ľahšie zvládnu všetky úlohy.

Buďte oporou a prejavte záujem

Najmä ak máte malého školáka, potrebuje vedieť, že stojíte pri ňom. Veľa sa rozprávajte, povzbudzujte ho, aby sa nebál zdôveriť sa a pokúste sa vystopovať jeho obavy. Vaše dieťa musí vedieť, že má vašu podporu. Pokojne si určite nejaký čas dňa, napríklad večer pri čaji alebo horúcej čokoláde a aspoň pár minút sa spolu rozprávajte a venujte sa iba jemu.  

Dodržujte rytmus a poriadok

Rituály pomáhajú deťom, aby sa cítili v bezpečí. Pokúste sa začať už pred začiatkom školy a začnite rituály večerného kúpania, čítajte knihy, rozprávajte si rozprávky alebo si pozrite rozprávku v televízii. To všetko pomáha deťom po prázdninách vrátiť sa do "pracovného" režimu. Ak majú deti poriadok a pravidelný rytmus, sú pokojnejšie a lepšie zaspia.

Profimedia

Výmena hračiek a osobných vecí

Tento rituál bude pravdepodobne fungovať pri deťoch, ktoré sú ešte v materskej škole, ale možno aj pri prváčikoch.  Najmä keď je dieťa silne fixované na matku, oplatí sa to vyskúšať. V dopoludňajších hodinách si vymeňte svoje osobné veci s vašim dieťaťom. Vy mu dajte napríklad vašu obľúbenú šatku a syn vám dá napríklad svojho plyšáka. Dieťa môže mať šatku vo vrecku alebo si ju priviaže na svoju stoličku a bude mať pocit, že mama je stále na blízku.

Zápalky na potlačenie agresivity

Máte školáka, ktorý je agresívnejší a ťažko zvládnuteľný? Zlá známka alebo poznámka ho ihneď rozzúri? Vyskúšajte tento rituál. Po každom neúspechu v škole alebo doma si vezme tri zápalky , odnesie ich na toaletu, nad misou zapáli a spláchne. Zmyslom tohto rituálu je spláchnuť hnev a dieťa si tak minie nahromadenú agresiu. 

Profimedia

Spoločná večera či návšteva cukrárne

Kamarátke sa osvedčili „zákuskové“ stredy, ktorými vždy so školákmi oslavovali predeľ školského týždňa niekde, kde sa cítia fajn. Niekde môžu zase fungovať spoločné večere v určitý deň. Vtedy sa nikto nesmie vyhovoriť a jednoducho v daný čas dorazí. Táto večera by mala trvať dlhšie a môžete pri nej prebrať všetky školské novinky či problémy vašich školopovinných detí. Keď si na to zvyknete, všetkých vás to zblíži.

Nakupovanie proti stresu

Tento tip ocenia najmä dievčatá. Nákupy školských pomôcok nie sú vzrušujúce, ale môžu byť celkom zábavné, keď idete s deťmi. Či už je to len niečo malé, čo si dieťa samo vyberie, pomôže mu to, aby sa lepšie naladilo na školu. So staršími deťmi si za dobrý nákup môžete dopriať zákusok v cukrárni, prípadne si raz za čas doprajte spoločné kino.  

Vyrobte si kalendár

Rovnako ako adventný kalendár s čokoládami vo vnútri, si môžete s deťmi vyrobiť školský kalendár, ktorý bude odpočítavať dni zostávajúce napríklad do najbližších prázdnin, Vianoc či dovolenky. Môžete v ňom vyznačiť všetky sviatky, oslavy alebo dôležité školské podujatia. Čím farebnejšie, tým lepšie.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie