Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na testovanie, zatvorené školy a prísnu karanténu vo Švédsku zabudnite! Nina opísala, ako tu pandémia vyzerá
Zdielať na

Na testovanie, zatvorené školy a prísnu karanténu vo Švédsku zabudnite! Nina opísala, ako tu pandémia vyzerá

Zdroj: instagram/systrarna_andersson_cafe

Nina žije s partnerom a tromi deťmi vo Švédsku, ktoré mnohí vo svete kritizovali pre svojský prístup k pandémii koronavírusu. Ako to tam naozaj vyzerá? Neuveríte!

"Do Švédska naspať sme prišli v júni po štyroch rokoch strávených v Juhoafrickej republike, takže v podstate v strede pandémie. Z počiatku som bola voči ich prístupu veľmi kritická. Pokladala som ho za nezodpovedný, ale teraz mám už úplne iný názor," začína svoje rozprávanie Nina. 

​Švédsko momentálne funguje na systéme odporúčaní, ktoré ľudia viac-menej dodržiavajú. Reštaurácie aj obchody sú otvorené s obmedzením maximálneho počtu ľudí. Zavreli sa múzea a plavárne, ale napríklad fitnescentrá ostali otvorené. Rúška sa až do januára nenosili nikde. Nedávno ich povinne zaviedli v MHD počas dopravnej špičky. Zaujímavosťou je, že skoro všetci pracujú výhradne z domu. "Čo ale Švédi rozhodne nerobia a čo sa mi zdá, že je najväčší problém aj doma na Slovensku, že sa nestretávajú vo vnútri. Aj napriek mínusovým teplotám vidieť, že sa stretnú v parku s kávou v termoske, ale vyhýbajú sa stretnutiam v uzavretom priestore," hovorí Nina. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Stockholm (@visitstockholm)

Školy nezatvorili

Úplne iný systém funguje aj na školách a v škôlkach, ktoré sa nikdy nezatvorili. "Školy sa ani pri vyskytnutí pozitívnych prípadov medzi učiteľmi alebo rodičmi nezatvárajú, naďalej chodia žiaci do školy. A deje sa to celkom často. Obmedzenia sú v tom, že dospelí do budovy nesmú vstúpiť a deti sa nechávajú aj vyzdvihujú pred školou.  Z počiatku som mala o deti strach, ale teraz som rada, že vedú normálny život. Chodia do školy, na krúžky alebo ku kamarátkam na playdate. Mnohým doma sa to zdá byť nezodpovedné, ale vo Švédsku sa to skutočne osvedčilo, že školy nie sú strediskom nákazy. Myslím si, že pre ich aj moju psychickú pohodu je zo zásadne. Tiež chodili túto zimu do lyžiarskej školy, naučili sa lyžovať. Vleky s istými obmedzeniami sú tiež otvorené," priznáva mama troch detí a dodáva: "Zaujímavé je, že nakazený učiteľ alebo žiak sa môže späť do školy vrátiť po 48 hodinách od posledného príznaku." U nás musí absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu. 

Testujú sa len výnimočne

Na úplne inom princípe tu funguje aj testovanie. Kým mnohí Slováci musia antigénové testy podstupovať každý týždeň a niektorí aj častejšie, vo Švédsku nie. "Testuje sa tak, že sa prihlásiš cez internet cez svoje rodné číslo, nájdeš si voľné odberné miesto a ideš si spraviť test. Prídeš autom, dajú ti test na samotestovanie, odovzdáš a výsledok ti príde na mail. Ale test si máš robiť len ak máš príznaky. Inak netestujú nikoho. Ani deti ani učiteľov a nikde ho nepotrebuješ. Dokonca netestujú ani kontakty pozitívneho. Teraz zaviedli PCR testy pre prichádzajúcich do Švédska, ale len ak nie si občan alebo rezident. Pre občanov a rezidentov je odporúčaná 7-dňová karanténa doma, ak sa vrátia zo zahraničia," dodala na záver Nina. Zaujímavé pritom je, že médiá denne neinformujú o tom, koľko nakazených pribudlo, ani koľko ich umrelo...

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Food Stuckers ?? (@foodstuckers.sthlm)

Súvisiace články

Najčítanejšie