Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Stále nestíhate, pijete veľa kávy a snívate o dovolenke? TENTO list poteší každú mamu
Zdielať na

Stále nestíhate, pijete veľa kávy a snívate o dovolenke? TENTO list poteší každú mamu

Zdroj: Profimedia

Ak ste matkou malého dieťaťa, určite denne bojujete s nedostatkom času a nervozitou. Stáva sa vám pravidelne, že vás prenasledujú výčitky svedomia a pochybujete o každom rodičovskom rozhodnutí, ktoré urobíte? Nemajte obavy, je to úplne v poriadku!

Nemajte obavy, ani náhodou nie ste jediná! Žiadne z týchto drobných zlyhaní z vás nerobia horšiu mamu! Prečítajte si list jednej matky, ktorý sa stal hitom internetu a je určený pre každú jednu mamu. Povzbudí vás a zlepší vám náladu na počkanie!

Už 15. júna môžete dopriať svojim deťom takýto super muzikál Haničky a Murka priamo u vás doma!

Nepretržite riešime, ako stíhať zamestnanie a nezanedbávať pritom rodinu, kde brať čas na aktivity s deťmi, kedy nakupovať, vyžehliť a upratať, čo uvariť, ako využiť vzácne chvíľky pre seba a svoje záujmy, logisticky zorganizovať prázdniny a tak ďalej a tak ďalej...

Stop! Prestaňte si myslieť, že keď ste mama, musíte zvládať a robiť úplne všetko, a ak to nedokážete, zlyháte. V žiadnom prípade! Presvedčí vás o tom Jennifer, bloggerka a mamička malého syna, ktorej úprimný list je určený aj pre vás!

Milá mamička!

"Mami, môžeš to urobiť? Pomôžeš mi s tým? To predsa stihneš! Kde mám tie zošity? A prečo ešte nie je obed? Ty si nekúpila jogurty? Ako to, že si nebola na našom zápase, keď mamy ostatných prišli?" Znie vám to povedome? Zdá sa vám, že od vás stále niekto niečo chce a všetci očakávajú, že ste superžena, ktorá stihne, zariadi a dokáže všetko na svete?

Úprimne, všetky to poznáme. A ja vám zaručujem, že nikto, ani najdokonalejšia mama nevie a nemá kapacitu robiť všetko a najlepšie súčasne. Napriek tomu, že to tak niekedy navonok môže vyzerať.

Buďte k sebe aspoň na sekundu úprimné a túto realitu si priznajte. Iste, všetky sme skvelé, silné, schopné a, nebojím sa povedať, viacúčelové ženy. Lenže ja ňou nechcem byť. Už sa o to nesnažím.

Chcem si dojesť svoju večeru v pokoji a teplú, potrebujem občas zvoľniť a byť sama, netúžim sa porovnávať s inými ženami a zožierať sa výčitkami, že som v niečom horšia, keď nerobím to, čo ostatní. Takže, takto to zhrniem:

Profimedia

* Je úplne v poriadku, keď doma nemáte neustále upratané, ako by ste čakali vzácnu návštevu. Prevádzkový neporiadok je známkou, že domácnosť žije. Nie ste predsa v žiadnej televíznej show, kde ste pod drobnohľadom ľudí.

* Áno, je úplne OK, keď si vezmete pár dní v mesiaci voľno z práce, aby ste si užili spoločné popoludnie s deťmi, vzali ich do kina, zašli si zacvičiť alebo s kamarátkou na nákupy.

* Nie je nič divné na tom, že stále bojujete s popôrodnými kilami, aj keď vaša ratolesť už nastupuje do materskej škôlky. Žiadne pocity viny, ako to máte asi robiť, keď na návštevu posilňovne máte čas tak pätnásť minút raz za mesiac a o pravidelnej strave sa pri tej dennodennej naháňačke dá len snívať?

* Nikto nemá najmenšie právo vám ani jediným slovom vyčítať alebo sa pozerať pohoršene na litre silnej kávy, ktoré denne spotrebujete, alebo večerný pohárik vína.

* Hromady bielizne na žehlenie v spálni? Hračky rozhádzané po celom byte? Plný drez riadu? Vrstva prachu na knižnici? V poriadku! Pretože aj keď strávite pol dňa skladaním, triedením, umývaním, utieraním a porovnávaním, po pár hodinách zistíte, že všetko úsilie už je zase zmarené. Omrvinky, tričká, kocky z lega a plyšové zvieratá sú skrátka všade.

* Ste úplne normálne, ak čítate už siedmu knižku o pokojnom spánku detí alebo zdravej výžive pre batoľatá. A naozaj nie ste divná, ak všetky rady, ktoré ste z nich načerpali, skúšate okamžite doma.

* Môže sa stať, že vás prekvapia nálady ako na hojdačke. Nenechajte sa vyviesť z miery, keď sa v jednej chvíli budete cítiť ako nepremožiteľná a hrdá superžena a po pár minútach vás prepadne pocit, že ste vlastne k ničomu a úplne nemožná.

* Márne sa snažíte vyšetriť trochu času na vybavenie emailov, návštevu zubára, vyvolanie fotografií, kaderníčku, posedenie s kamarátkou alebo horúcu vaňu? Pripomínam, že v tom nie ste sama a neznamená to, že niečo robíte zle. Bude lepšie. Časom.

* Materstvo nie je o tom, kto ste a nie ste, nejde o súťaž, kto túto disciplínu zvládne lepšie. Úloha mamičky sa skladá z milióna nepatrných drobností a pominuteľných okamihov a vašou jedinou ambíciou je, aby vás deti milovali práve takú, aká ste.

* Je pomerne časté, keď po narodení detí trochu zaškrípe partnerský vzťah. Neklesajte na mysli, nie ste v tom samé.

* Ak ste ešte neprišli na to, ako skĺbiť materstvo s vlastnou kariérou, ste vo všetkých ohľadoch normálne.

* Ak sú najpoužívanejšie slová vo vašej domácnosti "papať," "kakať" a "pozor," prípadne "nechaj to" a "už budeme jesť?" Zvyknite si a nesnažte sa s tým bojovať.

* Pochybujete o každom svojom rozhodnutí a neviete si rady, ako vlastne vychovávať, kŕmiť, uspávať, upokojovať? Ste úplne v poriadku.

* Nemôžete sa už večer dočkať, keď ratolesti zaspia, netrpezlivo očami doslova hypnotizuje ručičky na hodinách a v duchu odpočítavate, koľko ešte zostáva do "večierky?" Nehanbite sa za to, je to normálne.

* Aj napriek všetkým ťažkostiam, nepríjemnostiam a nepohodlí svoje dieťatko v jednom kuse hladíte, bozkávate, maznáte a objímate, s nehou kúpete a masírujete a bezpodmienečne milujete. Svet je teda v poriadku a vy robíte tú najúžasnejšiu a najprínosnejšiu prácu, ktorá existuje! Buďte na to pyšné!

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie