Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedeli ste, že tínedžeri zvládajú karanténu najhoršie? Takto môžete pomôcť im aj sebe!
Zdielať na

Vedeli ste, že tínedžeri zvládajú karanténu najhoršie? Takto môžete pomôcť im aj sebe!

Zdroj: Profimedia

Máte doma tínedžera a karanténa s ním je už poriadne náročná? Mali by ste vedieť, že práve dospievajúci mladí ľudia prežívajú toto obdobie najhoršie, preto by ste pre nich mali mať pochopenie.

Byť tínedžerom je samo o sebe náročné, avšak počas pandémie a núdzového stavu to môže byť ešte náročnejšie. Ak teda máte dni, že doslova meliete z posledného a váš syn či dcéra ešte prilievajú olej do ohňa, nadýchnite sa a nájdite si pre nich pochopenie, pomôžete tak im aj sebe zároveň.

Sledujte seriál Nový život každú stredu o 20:35 na JOJke!

Čo všetko im chýba a prečo?

Mnohí dospievajúci zažívajú v posledných týždňoch doslova muky. Nemôžu chodiť do školy, na party, večierky ani na tréningy. Nemôžu sa socializovať, a to ich môže skutočne veľmi frustrovať. Styk s rovesníkmi je totiž pre väčšinu dospievajúcich primárny, nechcú rady od rodičov a starších, chcú patriť do inej skupiny. A aj keď sa budete snažiť akokoľvek, kamarátov im nenahradíte. Izoláciu znášajú mnohí zle tiež kvôli tomu, že prechádzajú hormonálnymi zmenami, takže aj v čase, keď žiadna epidémia nehrozí, bývajú plní smútku a úzkosti. Ak teda vidíte vášho násťročného potomka, ako smúti, je naštvaný, odvráva vám alebo sa vás stráni, nečudujte sa. Vyskúšajte nasledujúce rady.

Podporte ich a uznávajte ich pocity

Nezabúdajte dávať najavo empatiu a uisťujte ich, že je v poriadku cítiť sa takto, ale že si na druhú stranu môžu užívať určité pozitívne aspekty tohto stavu. Hovorte s nimi o tom, prečo je dôležité byť doma. To, že chýbajú dospievajúcim priatelia, koníčky alebo športové zápasy vonku, je veľké sklamanie. "Sú to pre tínedžerov skutočné straty. Sú nahnevaní a frustrovaní. Najlepší spôsob, ako sa s tým vysporiadať, je nechať ich smútiť, keď to tak cítia. Nechajte ich to prežívať tak, ako chcú oni sami," radí psychologička Lisa Damour. Niektoré deti túžia po samote, iné chcú hovoriť s kamarátmi.

Profimedia (ilustračná fotografia)

Hovorte s nimi o informáciách

Úzkosť okolo epidémie koronavírusu je normálna. Ako hovorí Lisa Damour, úzkosť je zdravá funkcia, ktorá nás upozorňuje na hrozby a pomáha nám prijímať opatrenia na ochranu seba i ostatných. "Je ale dôležité využívať spoľahlivé zdroje na získanie informácií alebo k ich kontrole," dodáva odborníčka. Hovorte preto s dospievajúcimi potomkami o tom, čo sa deje, a diskutujte aj o zdrojoch, kde informácie získavajú. Nie všetko je pravda a nie zo všetkého získajú skutočný obraz.

Pomôžte im nájsť rozptýlenie

"Psychológovia veľmi dobre vedia, že ak sme v chronicky ťažkých podmienkach, je veľmi užitočné problém rozdeliť do dvoch kategórií: na veci, ktoré môžem ovplyvniť, a veci, s ktorými nemôžem urobiť nič," hovorí psychologička Damour. V súčasnosti sme skôr v tej druhej kategórii, ale existuje niečo, čo nám pomôže sa s tým vysporiadať. A tým je rozptýlenie seba samého. Dospievajúci síce nechodia do školy, ale majú domáce úlohy, ktoré vypracúvajú on-line. To ich určite tiež na chvíľu rozptýli. Môžu sledovať obľúbené filmy, čítať si alebo sa naučiť niečo nové, napríklad upiecť koláč alebo hrať na nejaký nástroj. "Dôležité je hľadať úľavu a nájsť v každodennom živote rovnováhu," dodáva psychologička. Sústredenie sa na seba a hľadanie spôsobov, ako využiť novo nájdený čas, je produktívny spôsob, ako sa starať o duševné zdravie.

Hľadajte spôsoby, ako sa spojiť s priateľmi

Ak chcú vaše deti tráviť čas s priateľmi aj v čase karantény, sociálne médiá sú skvelý spôsob, ako sa spojiť. Čo napokon nie je pre väčšinu dospievajúcich nič nové pod slnkom. Môžete ich ale inšpirovať k vytvoreniu niečoho nového, trebárs vytvorenie nejakej výzvy, čohokoľvek. Kreativitu dospievajúcich nepodceňujte, vždy si nájdu nakoniec spôsob, ako sa on-line spojiť. To ale neznamená, že nebudú platiť nejaké pravidlá, aby digitálne technológie nepodkopávali zásady zdravého života. Dospievajúci potrebujú viac ako inokedy dostatok spánku a osobné interakcie. "Nemali by mať neobmedzený prístup k počítaču a sociálnym médiám. Nie je to zdravé ani vhodné a môže to zosilniť úzkosť, " hovorí Lisa Damour.

Profimedia (ilustračná fotografia)

Súvisiace články

Najčítanejšie