Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Máte doma puberťáka? Tu je 5 dôvodov, prečo HO milovať aj keď vám pije krv
Zdielať na

Máte doma puberťáka? Tu je 5 dôvodov, prečo HO milovať aj keď vám pije krv

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Sú neuveriteľne náladoví, vedia byť protivní, otravní, urážliví, egoistickí, nevyspytateľní a drzí... Je vám tento popis dôverne známy? Tak potom máte isto doma aspoň jedného puberťáka.

Aj keď ste z nich niekedy poriadne na nervy, je dôležité uvedomiť si, že sú vaši dospievajúci potomkovia tiež zaujímavými, inšpiratívnymi, vtipnými a zábavnými bytosťami. Že vám to tak momentálne vôbec nepripadá? Toto sú dôvody pre ktoré by ste ich mali milovať a nezabudnite im to dávať aj pocítiť!

14. februára sa môžete tešiť na nový seriál zo školského prostredia Bola raz jedna škola. Nenechajte si ho ujsť na JOJke!

Ešte stále sú tak trošku naivní

Akokoľvek sa snažia vyzerať dospelo a tvária sa, že prehltli všetku múdrosť sveta, nevyrástli ešte z hlúposti, dôverčivosti, naivite a búrlivej predstavivosti. "Niekoľkokrát týždenne sa v našej obývačke zíde päť až sedem spolužiakov nášho štrnásťročného syna. Z kuchyne aj pracovne väčšinou dobre počujem každé slovo a občas sa výborne bavím. Minule napríklad prebehla divoká a snáď štyridsaťminútová diskusia na tému, aká príchuť popcornu je najlepšia a prečo ponúkajú v kine len dve," hovorí Martina (39), mamička Petra (14) a Dominiky (8).

Radi s vami trávia čas – občas!

Síce sa niekedy dištancujú a zo zásady s ničím nesúhlasia, pusu na rozlúčku vám pred kamarátmi pred školou už najskôr dobrovoľne nedajú, napriek tomu majú radi vašu spoločnosť. "Môj pätnásťročný syn a trinásťročná dcéra sú skvelými parťákmi. S nimi som v dobrej spoločnosti a je mi fajn aj medzi ich priateľmi, ktorí k nám chodia na návštevu. Sú slušní a milí, rada sa s nimi rozprávam o obľúbených kapelách, akčných hrdinoch a filmoch, ktoré práve letia. A raz za čas usporiadame večer hier. Nevadí im byť v spoločnosti nás starcov," usmieva sa Silvia (42), mamička Laury (13) a Davida (15).

https://www.instagram.com/p/B6JAKXAFEca/

Sú múdrejší, než si myslíte

Máte o svojich dospievajúcich deťoch utkvelú predstavu, že sú ešte malé a hlúpe? Pletiete sa. Nepodceňujte ich, dajte im príležitosť a možno vás milo prekvapia! "Moja dcéra má šestnásť, je veselá, bezprostredná a slobodomyseľná, toľko toho vie! Veľa číta, má obrovský prehľad o dianí vo svete, zaujíma sa o množstvo vecí. Nedávno sme boli spolu na obede a počas dvoch hodín sme zvládli prebrať ako plánuje pomôcť pri záchrane ohrozených zvierat zranených počas požiarov v Austrálii, ktoré parížske múzeá a galérie podľa nej stoja za videnie, aktuálnu situáciu na medzinárodnej politickej scéne aj najnovšie knižné hity. Priblížila mi takisto aj všetky konšpiračné teórie okolo smrti rockovej hviezdy Kurta Cobaina," spomína Zuzana (41), mamička Terezy (16).

Šíria okolo seba radosť a smiech

Niekedy. Ak majú dobrú náladu, teplé jedlo a svojich kamarátov na blízku a keď nič od  nich zrovna nepožadujete. Keď sa im práve chce, dokážu byť zábavní, otvorení, hýria vtipom i šarmom. "Dcéra nastúpila vlani na gymnázium a veľmi rýchlo našla partiu nových priateľov, s ktorými trávi veľa času. Pravidelne ich pár vysedáva u nás doma a musím povedať, že v ich spoločnosti našu slečnu takmer nespoznávam. Je pekné počúvať, ako sa chichotajú, klebetia a blbnú. Dokonca sa nehanbí občas sa opýtať na môj názor, keď práve rieši nejaký zásadný problém. Síce s ním potom väčšinou nesúhlasí, ale tie vzájomné polemiky sú inšpirujúce. Baví ma ich sarkazmus a irónia," priznáva Vendula (40), mamička Elišky (16).

https://www.instagram.com/p/B7yRiJiFDZL/

Sledovať, ako sa menia, je inšpirujúce

A tiež motivujúce a prospešné pre rodičovskú sebadôveru. Denne môžete pozorovať, ako sa vaše ratolesti rozvíjajú, ako vyrastajú v samostatné dospelé bytosti a získavajú nové a nové skúsenosti (áno, aj za cenu prúserov, nehôd a chýb). Postupne sa ale stále zlepšujú a zdokonaľujú vo všetkom, čo robia. "Každá generácia je presvedčená, že tá mladšia je nutne horšia a skazenejšia ako tá predchádzajúca. Ja mám ale často pocit (aj keď to samozrejme neplatí všeobecne), že je to skôr naopak. Že generácia mojich detí je oveľa slušnejšia, zodpovednejšia, ohľaduplnejšia, samostatnejšia a sebavedomejšia, než sme bývali my," je presvedčená Klára (38), mamička dvojčiat Amálky a Tadeáša (14).

Aké skúsenosti máte so svojimi puberťákmi vy?

Súvisiace články

Najčítanejšie