Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ako si zlepšiť vzťah s deťmi? Tieto drobnosti si budú pamätať po celý život
Zdielať na

Ako si zlepšiť vzťah s deťmi? Tieto drobnosti si budú pamätať po celý život

Zdroj: Profimedia

Aj keď sa nám sa môžu zdať niektoré veci, gestá či vety úplne triviálne a nepodstatné, pre naše deti znamenajú oveľa viac, než si myslíme.

Určite si sami pamätáte na niektoré útržky z vlastného detstva, ktoré vás aj teraz, po rokoch, okamžite rozveselia a zlepšia vám náladu, keď si na ne spomeniete.

Dajte aj vy svojim deťom také zážitky, ktoré si ponesú po celý život. Bavte sa, vtipkujte, vymýšľajte, ​​dávajte najavo lásku a ukážte im, že sa dokážete poriadne uvoľniť a že nemyslíte iba na povinnosti.


1. Dajte si záležať a vymyslite "úderný" rodinný slogan, bojovnú mantru. Tú napíšte na papier farebnou fixkou a vylepte viditeľne na chladničku. Privolávajte ju hlasno zakaždým, keď sa dieťa cíti zle, je smutné, nahnevané, sklamané, urazené alebo má z niečoho obavy.

2. Do balíčka s desiatou do školy nenápadne vložte vtipný milý odkaz, vtipný obrázok alebo zábavné želanie pekného dňa. Občas im tam vložte napríklad aj čokoládové srdiečko alebo obľúbený cukrík.

Profimedia

3. Aj keď izba vašich detí vyzerá ako po silnom zemetrasení alebo po útoku mimozemskej civilizácie, vzdajte sa kritických poznámok, jednoducho len zatvorte bez slova dvere a tvárte sa, že ste nič nevideli. Trénujte si to pravidelne!

4. Keď sa vrátia školáci popoludní domov, zatnite zuby a vydržte s nekonečnou paľbou otázok typu „ako bolo v škole?“ aspoň do okamihu, kým sa usadíte na večeru. Existuje veľká šanca, že pri jedálenskom stole bude potom lepšia nálada.

5. Úplne neočakávane a bez varovania povedzte s pokojom "áno" na niečo, čo je zvyčajne "úplne zakázané." Či už je to sledovanie televízie po deviatej večer alebo šantenie na ihrisku namiesto domácej úlohy z matematiky.

6. Vyrobte si s deťmi náhrdelník z cestovín alebo niečo podobné a hrdo ho noste. Aspoň dovtedy, kým nebudete musieť odísť do práce alebo na nákup.

Profimedia

7. Postavte si svoj vlastný Minecraft svet hneď vedľa toho jeho.

8. Prekonajte sa, vyrazte do zábavného parku a predveďte to najväčšie nadšenie, akého ste schopní. Na horskej dráhe jačte rovnako bláznivo, ako to robí vaše dieťa.

9. Kedykoľvek sa o niečom dohadujete alebo vediete spor, uistite sa, že sa vám pozerá do očí, stojte k nemu tvárou v tvár, až potom hovorte.

10. Keď ho nebaví tenis, tancovanie, kurz kreslenia alebo hranie na flautu, chodí domov nešťastný a na tréningy či lekcie odchádza s úzkosťou a s nechuťou, do ničoho ho nenúťte a dovoľte mu, nech s tým skončí, ak si to želá.

Profimedia

11. Nechajte dieťa liezť cez ploty aj po stromoch, neokrikujte ho, že je príliš hlučné alebo pojašené, dovoľte mu prebehnúť potokom bez čižiem a pomaľovať stenu v chodbe alebo izbičke podľa vlastnej fantázie.

12. Kúpte sadu farebných papierov, zlaté tempery, stuhy, niekoľko lepidiel, nožnice s okrasným vzorom a veľa trblietok a po nociach vyrobte dokonale šialené pozvánky na ich narodeninovú párty.

13. Prineste domov chlpatého miláčika, ktorý potrebuje opateru a detskú lásku. Zájdite spoločne (alebo tajne) do útulku pre psíka alebo mačičku. Budete zbožňovanejšia než rocková hviezda.

14. Neriešte za deti ich nedorozumenia, konflikty a chyby, nechajte ich, nech bojujú samé za seba a učia sa presadiť.

Profimedia

15. Aspoň raz týždenne si vyjdite von na prechádzku len sami dvaja (ak máte viac potomkov, potom s každým zvlášť) a rozprávajte sa o všetkom možnom.

16. Udržujte vlastné rodinné rituály a tradície, ako sú napríklad výlet na bicykli každú sobotu, zbieranie úrody jabĺk u babičky na záhrade pravidelne na jeseň, tri dni pri vode pod stanom cez prázdniny a podobne.

17. Nehanbite sa a požiadajte deti, nech vás naučia niečo, čo vy sami neviete alebo čo vás až doteraz ani nenapadlo vyskúšať. Jazdiť na skateboarde, založiť si účet na Instagrame, natočiť vtipné video na YouTube a podobne...

18. Chváľte ich. Nahlas a úprimne. Dajte si záležať, aby vaša ratolesť počula, s akou úctou, rešpektom, obdivom a láskou o nej hovoríte. Vyslovte, za čo si dcéru alebo syna vážite a prečo ste na nich pyšná.

19. Zostaňte s nimi hore dlho do noci, v pyžamách vybehnite von a pozorujte spoločne ďalekohľadom spln.

20. Raz za čas si privstanete a pripravte všetkým na raňajky palacinky alebo lievance v tvare srdca a s poriadnou dávkou šľahačky.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie