Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zúfalá a vyčerpaná matka napísala list manželovi: Tisíce žien s jej slovami súhlasí
Zdielať na

Zúfalá a vyčerpaná matka napísala list manželovi: Tisíce žien s jej slovami súhlasí

Zdroj: unsplash.com (ilustračná fotografia)

Post tejto ženy sa rozšíril po internete rýchlosťou blesku. V jej príbehu sa našli mnohé matky.

Každá žena, ktorá sa stala matkou, vie, že prvé dni s bábätkom boli síce nádherné, ale niekedy aj poriadne náročné. Možno patríte medzi tie šťastné, ktoré mali dostatok pomoci od partnera či rodinných príslušníkov a možno váš muž chodí domov z práce unavený a neuvedomuje si, akú šichtu máte za sebou vy.

Táto mamička sa rozhodla zverejniť list, ktorý adresovala svojmu mužovi. S jej slovami sa stotožňujú tisícky žien z celého sveta, možno sa v nich nájdete aj vy!

Celeste Erlach je mamičkou dvoch malých detí a nehanbila sa priznať k tomu, že nevládze a je vyčerpaná. Aby manžel vedel, čo prežíva a čo od neho potrebuje, spísala mu to do listu, ktorý sa rozhodla zverejniť. Mnohé mamy sa priznali, že im hovorí z duše…

Posledná kvapka…

Celeste sa jedného dňa cítila tak veľmi vyčerpaná, že poprosila svojho muža, aby na chvíľu postrážil deti, aby si mohla zdriemnuť a načerpať energiu. Keď jej po 20 minútach priniesol plačúce bábätko a položil jej ho priamo k hlave, zmocnilo sa jej absolútne zúfalstvo. Žena sa zhlboka nadýchla, aby nevybuchla a manželovi neskôr napísala tento list, ktorý zverejnila aj na mamičkovskej stránke Breastfeeding Mama Talk… 

Ilustračné foto

Echo Grid/Unsplash

Úprimné vyznanie

"Minulá noc bola pre teba ťažká. Požiadala som ťa, aby si postrážil bábätko, aby som si mohla ísť na chvíľu ľahnúť. Bábätko plakalo. Doslova kvílilo. Počula som ho až o poschodie vyššie a môj žalúdok sa z toho zvuku krútil. Premýšľala som, či mám ísť dole a pomôcť ti, alebo len zavrieť dvere, aby som mohla získať trochu zúfalo potrebného spánku. Zvolila som to druhé, " píše mamička.

"Prišiel si o dvadsať minút aj s bábätkom, ktoré stále kričalo. Položil si dieťa do postieľky a posunul postieľku čo najbližšie ku mne, čo bolo jasné gesto, že si so starostlivosťou o neho skončil," pokračuje.

"Chcela som na teba kričať. Chcela som v ten moment rozpútať obrovskú hádku. Starala som sa o bábätko aj o batoľa celý deň. Celú noc ma čakalo vstávanie k bábätku, aby som ho nakŕmila. To najmenšie, čo si mohol urobiť, je postrážiť ho na pár hodín večer, aby som sa mohla pokúsiť spať. Len pár hodín vzácneho spánku, to chcem tak veľa?“

Žena ďalej popísala, ako ona aj jej manžel vyrastali v domácnostiach s tradičným rozdelením rolí. O celú domácnosť aj o všetky deti sa u nich starali matky. Erlach sa zverila, ako ju trápi, že ona to tak ukážkovo nezvláda a nutne potrebuje viac pomoci.

"Ráno potrebujem, aby si pripravil batoľa do škôlky, aby som sa mohla starať o bábätko a pripraviť všetkým obedy. A nie, vypraviť batoľa neznamená posadiť ho pred televíziu. Znamená to uistiť sa, že bol na nočníku, dať mu raňajky, vodu a zabaliť mu tašku do škôlky," opísala žena situáciu.

Matka tiež otvorene priznala, že by ocenila viac uznania od manžela napríklad za to, že deti tak dlho dojčia a že aj keď je v práci, tak mlieko odstriekava, aj keď by pre ňu bolo oveľa pohodlnejšie kŕmiť dieťa umelým mliekom. Poprosila tiež o uznanie a poďakovanie za to, že je bielizeň vypraná, na každý deň je navarená chutná večera a podobne.

„Viem, že je ťažké počúvať, ako bábätko plače. No ak ja môžem tíšiť bábätko väčšinu svojho dňa, môžeš to hodinku – dve večer urobiť aj ty. Prosím ťa. Pomôže mi aj keď aspoň umyješ riad bez toho, aby som o to musela prosiť. Potrebujem tvoju pomoc.“

Na záver vyčerpaná matka priznáva, že ak jej manžel nebude viac pomáhať, čoskoro sa z únavy a neustáleho nedostatku spánku zrúti, čo by sa dotklo celej rodiny.

Mnohí rodičia mamičku podporujú a uisťujú ju v tom, že urobila dobre. Veľmi trefne a konkrétne pomenovala to, prežíva mnoho matiek, no neodvážia to vysloviť nahlas, alebo majú pocit, že zlyhali...

Facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie