Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Otcovia sú pri výchove dcér veľmi dôležití: TOTO by mali pre ne robiť denne
Zdielať na

Otcovia sú pri výchove dcér veľmi dôležití: TOTO by mali pre ne robiť denne

Zdroj: Profimedia

Aj otcovia sú pri výchove dcér dôležití a niekedy dokonca viac než mamy. Čo by mali robiť, aby pozitívne ovplyvnili ich budúcnosť?

Je niečo lepšie ako otec, ktorý miluje svoju dcéru? Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že vzťah medzi dcérou a otcom je určujúci pre jej celý život a najmä partnerské vzťahy.

Psychologička Suzanne Fields hovorí, že otec utvára dcérine predstavy o tom, ako by mal konať muž. Držal ju otec za ruku, keď sa učila chodiť? Dával jej najavo náklonnosť prirodzene? Objímal ju? Dával jej priestor pre to, aby skúšala veci sama? To všetko v dcérach zostáva navždy. Čo by teda mali otcovia robiť, aby vštepili svojim princeznám to najlepšie?

Tráviť s dcérami čas

To je tá najlepšia rada pre každého muža, ktorý chce byť dobrým otcom. Začnite od prvého dňa, kedy sa narodila. Meňte jej plienky, berte ju do náručia, vyrazte s ňou s kočíkom na prechádzku, hrajte sa s ňou, čítajte jej rozprávky, diskutujte, keď bude väčšia. Prežívajte s ňou dobrodružstvo každý deň.

unsplash.com

Uvariť jej, umyť podlahu či riad

Nie že by muži nevarili, naopak - medzi mužmi bývajú najlepší kuchári. V rodinách ale zvyčajne varia matky. Takže ukazujte dcéram, že je jedno, či ste otec alebo mama, ale že aj vy dokážete nielen uvariť, ale tiež vziať mop do ruky alebo zavesiť bielizeň. Dcéry musia vidieť, že aj muži môžu robiť všetky tieto práce a že to je úplne normálne. To isté platí aj pre hry - nehanbite sa a pokojne sa hrajte s dcérou a bábikami. Šťastie dcéry je dôležitejšie než akékoľvek predsudky.

Nevyhýbať sa "detským" povinnostiam

Ani žena, ktorá porodila vašu dcéru, nie je vševed a nevie hneď všetko na prvýkrát. Aj ona sa musí učiť byť matkou. Rovnako tak vy. Takže sa neochudobňujte o šancu vymeniť plienku, nosiť dieťa, kŕmiť ho (ak mama nemôže dojčiť) alebo robiť čokoľvek iné, čo vám pripadá nepríjemné.

Odpovedať na všetky jej otázky

Zabudnite na frázu: "Spýtaj sa mamy." Aj otec by mal vedieť odpovedať na otázky, ktoré mu dcéra položí. A keď neviete, hľadanie odpovede je stále lepšie ako nepovedať nič.

unsplash.com (ilustračná fotografia)

Naučiť ju hrať futbal

Alebo čokoľvek iné, čo máte radi vy sami. Bude hrdá a bude mať pocit, že má oproti ostatným dievčatám výhodu. Keď má jej otec koníčky, keď miluje svoju prácu a naučí ju to tiež, tak tieto kvality dcéra prijme za svoje a raz bude tiež hľadať veci, ktoré bude milovať.

Ponúknuť pomoc jej mame

Novopečené mamy veľmi často nevedia, ako požiadať o pomoc, a niekedy ani nechápu, že pomoc potrebujú. To je okamih, kedy by ste mali začať konať. Nepýtajte sa, či by s niečím nepotrebovala pomôcť, urobte to sami od seba. Zostaňte s dieťaťom, doprajte svojej žene čas na sprchu alebo na to, aby si zašla k lekárovi či ku kamarátke. Ak sa nezačnete aktívne podieľať na živote svojej dcéry práve teraz, vždy zostanete osobou, ktorá bude iba otcom na víkendy.

Zatancovať si s ňou skôr ako na jej svadbe

Otec je prvý muž v živote dievčaťa. A ak sa o dcéru budete dobre starať, bude sa starať dobre aj sama o seba. Podľa psychológov si potom bude podvedome hľadať niekoho, s ktorým sa bude cítiť bezpečne, rovnako ako s vami. Nie vždy to samozrejme klape, ale pravdepodobnosť je vysoká.

Profimedia

Byť otcom celý týždeň, nielen cez víkend

Iste, chodíte do práce, ale to vaša žena možno tiež. Napriek tomu je s dcérou každý deň. Možno máte pocit, že keď sa vrátite večer z práce, nezostáva vám už žiadna energia na to, aby ste boli otcom. Ale ani vaša žena nemá energiu na rozdávanie. Otcovstvo je rovnako ako materstvo z veľkej väčšiny práca. Venujte svojej dcére každý deň aspoň chvíľu.

Učte ju sebaovládaniu a disciplíne

Aj podľa psychológov sú hry medzi otcami a dcérami veľmi dôležitými momentmi v ich živote. Všeobecne vraj dcéry otca viac počúvajú ako matky a ich pravidlá viac rešpektujú. Možno je to z dôvodu rodových rozdielov alebo aj kvôli tomu, že otcovia predsa len trávi doma menej času.

Profimedia

Nehanbite sa ju pobozkať alebo objať

Nebojte sa vyzerať sentimentálne, vyjadrenie vašich pocitov je dobré pre psychické zdravie. Vaše i dcérino. Reagujte na jej úspechy tak, ako vám to hovorí vaše srdce, a nie na základe rodových stereotypov. Nie je nič zlé na tom, keď sa vám dcéra vrhne okolo krku a objíme vás. Vráťte jej to a nehanbite sa!

Noste ju na ramenách

Robte to, kým ešte nie je ťažká alebo príliš veľká. Nehanbite sa vziať dcéru na chrbát. Odborníci dokázali, že spojenie otca s dcérou je týmto spôsobom silnejšie. A verte, že túto "záťaž" si budete pamätať navždy, rovnako, ako aj ona.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie