Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najmladšie predčasniatko Európy oslávilo 8. narodeniny: Odlišuje sa od rovesníkov?
Zdielať na

Najmladšie predčasniatko Európy oslávilo 8. narodeniny: Odlišuje sa od rovesníkov?

Zdroj: Pixabay

Frieda je žijúcim medicínskym zázrakom. Narodila sa len v 21. týždni tehotenstva a vážila 460 gramov! Pozrite sa, ako dnes vyzerá.

Normálne tehotenstvo trvá obyčajne 40 týždňov. Keď sa dieťatko narodí pred 37. týždňov už sa považuje za predčastniatko. A Frieda z Nemecka prekonala všetky rekordy, keď sa na svet vypýtala, keď bola jej matka Yvonne len v 21. týždni tehotenstva.

Frieda v 5. mesiacoch

Klinikum Fulda

Yvonne čakala dvojčatá – chlapca a dievča, no keď bola len v 15. týždni tehotenstva, začali sa u nej komplikácie. O pár týždňov neskôr reálne hrozil pôrod, ktorý sa lekárom podarilo ešte na pár dní zdržať. Yvonne napokon priviedla na svet dve deti. Chlapček však šesť týždňov po pôrode zomrel. Prežila iba Frieda, ktorá vážila neuveriteľných 460 gramov a merala len 26 centimetrov. Hoci jej lekári nedávali veľké šance na prežitie, ona ich prekvapila. Po necelých šiestich mesiacoch mohla opustiť nemocnicu a ísť domov.

Frieda s matkou

Klinikum Fulda

Dievčatko ​7. novembra oslávilo 8. narodeniny, je zdravá, miluje šport a od ostatných spolužiakov sa takmer vôbec neodlišuje. Dnes meria 117 centimetrov a váži 17 kilogramov, takže je o niečo menšia od rovesníkov. Pri pohľade na Friedu by ste nikdy nepovedali, že stále drží rekord najskoršie narodeného dieťaťa v Európe.

reprofoto Spiegel.de

Súvisiace články

Najčítanejšie